Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε φράουλες στον Βόλο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε φράουλες στον Βόλο!

Φράουλες «δηλητήριο» εντοπίστηκαν στον Βόλο.

Υπολείμματα της δραστικής ουσίας chlorpyrifos, που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες, εντόπισε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μαγνησίας, σε δείγμα φράουλας που διατίθετο προς πώληση στους καταναλωτές, από υποκατάστημα σούπερ μάρκετ στο Βόλο.

Η υπηρεσία έστειλε το δείγμα στο Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων του Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε. Θεσσαλονίκης, το οποίο ανίχνευσε στις φράουλες υπολείμματα της δραστικής ουσίας chlorpyrifos σε συγκέντρωση 0,12 ± 0,06 mg/kg. Το εργαστήριο επισημαίνει ότι φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν τη δραστική ουσία chlorpyrifos (εντομοκτόνο) δεν επιτρέπονται να χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια που ανιχνεύθηκαν. Η ανίχνευση των εν λόγω υπολειμμάτων στο δείγμα που εξετάστηκε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για τη φυτοπροστασία της καλλιέργειας χρησιμοποιήθηκαν φυτοπροστατευτικά προϊόντα με τις εν λόγω δραστικές ουσίες, χωρίς να τηρηθούν τα επί της συσκευασίας αναγραφόμενα, επισημαίνει το Εργαστήριο που εξέτασε τα δείγματα φράουλας.

Τα φρούτα είχαν προέλευση τα Λεχαινά Ηλείας και κατά του ιδιώτη εμπόρου που τα πούλησε στο σούπερ μάρκετ, η γενική διεύθυνση Γεωργίας, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με απόφασή της, που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», του επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 €, για την παράβαση που εντοπίστηκε από το κλιμάκιο στο Βόλο.

Πηγή: magnesianews

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις