Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Απελπισία! Οι πρόσφυγες έκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη – “Ανοίξτε τα σύνορα!” – ΦΩΤΟ

Μια μητέρα με το παιδί της περιμένει να ανοίξουν τα σύνορα - ΦΩΤΟ REUTERS
Μια μητέρα με το παιδί της περιμένει να ανοίξουν τα σύνορα - ΦΩΤΟ REUTERS

Σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, στην Ειδομένη, προχώρησαν πριν από λίγη ώρα, πρόσφυγες που διαμαρτύρονται ζητώντας να αρχίσει η ροή διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Θεωρώντας ότι ο αποκλεισμός των γραμμών αποτελεί πλέον το μοναδικό μέσο πίεσης, δεκάδες πρόσφυγες έχουν καθίσει πάνω στις γραμμές και προτρέπουν και άλλους να κάνουν το ίδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη παραμένει κλειστή από χθες, στις 8 το βράδυ ενώ προηγουμένως, οι αρχές της γειτονικής χώρας, επέτρεψαν την είσοδο σε μόλις 300 άτομα από το Ιράκ και τη Συρία.

H κατάσταση είναι φορτισμένη. Ένας νεαρός Σύρος, με κομμένο πόδι, ψελλίζει ότι στα 20 του έχασε, στον πόλεμο το πόδι του και όλη τη ζωή του. “Και σεις μου μιλάτε για κλειστά σύνορα; Πού είναι η αξία της Ευρώπης;” φωνάζει. Όλοι πάντως δηλώνουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιμένουν να ανοίξει η ουδέτερη ζώνη.

“Είμαι 17 μέρες στον δρόμο με την οικογένειά μου και τα δυο παιδιά μου, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω”, λέει με απόγνωση ένας άλλος Σύρος και ξαπλώνει στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Ύστατη λύση γι΄αυτούς τους ανθρώπους που επιμένουν να βρίσκονται επί μέρες δίπλα “στη γραμμή” στην Ειδομένη, αποτελεί ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στον οποίο προχώρησαν το μεσημέρι. Φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας και κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν “Ανοίξτε τα σύνορα”, “Είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα”, “Βοηθήστε μας Μέρκελ”, ξάπλωσαν στις γραμμές επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο πίεσης για να ακουστεί η φωνή τους…

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 6.500 πρόσφυγες και άλλοι 400 είναι συγκεντρωμένοι στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: REUTERS, EUROKINISSI

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε