weather-icon °C AΘΗΝΑ

Απόκριες 2016: Αυτά είναι τα άρματα για το φετινό Πατρινό Καρναβάλι! ΦΩΤΟ

Απόκριες 2016: Αυτά είναι τα άρματα για το φετινό Πατρινό Καρναβάλι! ΦΩΤΟ
ΦΩΤΟ από το PatrasTimes

Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού, που κάθε χρόνο κατασκευάζει το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων με συντονιστή τον Πέτρο Βρυώνη, με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά και την ξεχωριστή τεχνογνωσία των καλλιτεχνών-κατασκευαστών του, αποτελούν την αιχμή της μεγάλης γιορτής της Πάτρας και των μεγάλων παρελάσεων, που έχουν το δικό τους σημαντικό μερίδιο στην πανελλήνια εμβέλεια του θεσμού και την καθολική αποδοχή του και καταξίωσή του στην συνείδηση όλης της χώρας.

Τα άρματα συνδυάζουν την μεγαλοπρέπεια, την καλλιτεχνική ποιότητα και τη σατιρική διάσταση, ανταποκρινόμενα άμεσα τόσο στα μηνύματα και θέματα της πολιτικής επικαιρότητας ιδωμένα από μια ανατρεπτική, χιουμοριστική και σατιρική οπτική γωνία όσο και στη διαχρονικότητα των μορφών του Πατρινού Καρναβαλιού, που έχουν συνδεθεί με την μακρόχρονη ιστορία του.

Είναι αυτά που προκαλούν σαν μαγνήτης τα βλέμματα στις μεγάλες παρελάσεις του Καρναβαλιού προσφέροντας φαντασμαγορία και φως την Παρασκευή 11 Μαρτίου στην παρέλαση των αρμάτων αλλά και στην παραμονή τους στην πλατεία Γεωργίου, όπου παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, το οποίο με χαρά και ενθουσιασμό τα θαυμάζει και φωτογραφίζεται μαζί τους και το Σάββατο 12 Μαρτίου στις 18.30 στη νυχτερινή παρέλαση και αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στην κορύφωση του κεφιού την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 14.00 στην Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2016.

Τα άρματα που φέτος θα παρελάσουν είναι:

-Βασιλιάς Καρνάβαλος Πέτρος Βρυώνης (συντονιστής Καρναβαλικού Εργαστηρίου)
-Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2016 Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης
-«Ψωνίσαμε» Δημήτρης Ντζουμάνης
-«Σύμφωνο Συμβίωσης (Πολιτικής)» Αγνή Στασινού
-«Προπομπός Κιθαρίστας» Παντελής Χατζόπουλος από το Καρναβάλι των Μικρών
-«Ξαφνικά ένας Παπαγάλος» Παντελής Χατζόπουλος από το Καρναβάλι των Μικρών
-«Ο Γάτος στην Σκεπή» Παντελής Χατζόπουλος από το Καρναβάλι των Μικρών
-«Πειρατικό Καράβι» Παντελής Χατζόπουλος από το Καρναβάλι των Μικρών
-«Το Τρενάκι» Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης από το Καρναβάλι των Μικρών
-«Το Κάστρο» Παντελής Χατζόπουλος από το Καρναβάλι των Μικρών
-«Δεντράκια και Μανιτάρια» Περικλής Χατζόπουλος από το Καρναβάλι των Μικρών
-Μουσικό Άρμα

Ο φετινός Καρνάβαλος του Πέτρου Βρυώνη μεγαλειώδης, εντυπωσιακός, συμβολικός και σατιρικός, σε πλήρη και διαρκή κίνηση σε πολλά μέρη του (κεφάλι, μάτια και δυο χέρια), βρήκε πεδίο έμπνευσης λαμπρό στο θέμα της Πλουτοκρατίας στις μέρες μας, περίοδο κρίσης. Ο φετινός Καρνάβαλος είναι ένας πλουτοκράτης, με ημίψηλο και πούρο, που στο ένα του χέρι κρατά ένα βιβλίο, τα μνημόνια 1 και 2 και στο άλλο το μνημόνιο 3 και το μνημόνιο με ερωτηματικό (;), που προϊδεάζει για το τέταρτο μνημόνιο.. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, μπροστά από τον πλουτοκράτη ο λαουτζίκος … πλακώνεται στις μπουνιές στην κυριολεξία εξαιτίας…μνημονίων, δραχμής, ευρώ. Στην πλάτη του πλουτοκράτη συσσωρευμένη η πλουτοκρατία και η ισχύς της με ντουβάρια, καράβια, εργοστάσια, μονάδες καταστολής δίνει τον τόνο. Η κατασκευή συμπληρώνεται από δυο καταπληκτικά boxer (σκυλιά), που φοράνε γερμανικά κράνη, όπου στο ένα υπάρχει ο αγκυλωτός σταυρός και στο άλλο το σήμα της Ευρώπης. Πλουτοκρατία σε καιρό κρίσης λοιπόν ο φετινός Καρνάβαλος με έντονα χρώματα και υλικά: δελιζόλ, σίδερα και ξύλα. Ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό και σατιρικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, προσαρμοσμένο στα οικονομικά που απαιτούν οι συνθήκες των ημερών μας. Διαστάσεις: Μήκος 9,00μ, Πλάτος: 4,80μ, Ύψος: 5,80μ

Εντυπωσιακό, καλλιτεχνικό και πολύχρωμο και το άρμα της Βασίλισσας, που δημιούργησαν ο Νίκος Λιβάνης και ο Νεκτάριος Σαρηγιάννης και θα υποδεχτεί τη Δήμητρα Οικονομοπούλου, τη φετινή βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού. Φέτος το άρμα της Βασίλισσας είναι εμπνευσμένο από τη θάλασσα και το υγρό στοιχείο. Ένα μεγάλο χταπόδι έχει τυλίξει ένα κοχύλι μέσα στο οποίο θα στέκεται όρθια η Βασίλισσα και θα χαιρετά τον κόσμο μοιράζοντας φιλιά και χαμόγελα αισιοδοξίας. Θα υπάρχουν ιππόκαμποι, ψάρια, καραβίδες, κοχύλια, τα οποία θα διαμορφώνουν την τελική εικόνα της θάλασσας, η οποία θα γίνεται διακριτή και με το ύφασμα στο κάτω μέρος του άρματος. Μια έκρηξη χρώματος με έντονα και φωτεινά χρώματα με υλικό φελιζόλ. Διαστάσεις: Μήκος 11,57μ, Πλάτος: 4,80μ, Ύψος: 6,00μ.

Τα άρματα, που δημιουργήθηκαν στο Καρναβαλικό Εργαστήρι, ακολουθούν την ιδιαίτερη τεχνοτροπία των κατασκευαστών του και τα υλικά τους είναι: φελιζόλ, σίδερα, πολυεστέρας, εφημερίδες, πανιά, φόδρες και χρώματα. Το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων για πρώτη φορά λειτούργησε σε μόνιμη βάση από το 1988 στο χώρο του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, ενώ από το 1995 μεταφέρθηκε στο Πετρωτό όπου παραμένει ως σήμερα με την σημερινή μορφή του.

Είναι ο χώρος που κάθε χρόνο σμιλεύεται η φιγούρα του Βασιλιά Καρνάβαλου και της συνοδείας του. Εξαιρετικοί καλλιτέχνες, με εφόδια τη σπάνια έμπνευση, τη φαντασία, την ευρηματικότητα και την υψηλή δεξιοτεχνία εργάζονται πυρετωδώς ώστε κάθε Καρναβάλι να ξεπερνά το προηγούμενο σε ποιότητα. 

Εκτός όμως από τα άρματα του Καρναβαλικού Εργαστηρίου, σημαντική είναι η παρουσία των αρμάτων των πληρωμάτων, που θα προσθέσουν τα μέγιστα σε φαντασία, σάτιρα και ευρηματικότητα στην Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής. Οι ιδέες, το κέφι, ο πυρετός της προετοιμασίας, η προσωπική δουλειά και τα ανεξάντλητα αποθέματα των μελών των πληρωμάτων περισσεύουν και ξετυλίγονται δημιουργικά στις πρώην αποθηκών του ΑΣΟ και σε ιδιωτικούς χώρους που γράφονται οι τελευταίες πινελιές της προετοιμασίας. Θα παρελάσουν 23 άρματα πληρωμάτων, ενώ ένα πλήρωμα θα πλαισιωθεί από μικροκατασκευές.

Πηγή: PatrasTimes

 

#TAGS MM