Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Αποχή από τα μαθήματα σε Γυμνάσιο του Κιλκίς – Οι μισοί μαθητές είναι προσφυγόπουλα

Αποχή από τα μαθήματα σε Γυμνάσιο του Κιλκίς – Οι μισοί μαθητές είναι προσφυγόπουλα
ΦΩΤΟ eidisis

Μεγάλη είναι η αναταραχή που έχει προκληθεί στο Γυμνάσιο της Αξιούπολης, στο Κιλκίς που δέχεται τον κύριο όγκο μαθητών προερχομένων από τρίτες χώρες (πρόσφυγες και μετανάστες), οι οποίοι διαμένουν σε διαμερίσματα στους αστικούς ιστούς Πολυκάστρου και Αξιουπόλεως και κυρίως, στην δομή μεταναστών της Νέας Καβάλας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι για την πρώτη τάξη του γυμνασίου έχουν εγγραφεί να παρακολουθήσουν τα μαθήματα 46 μαθητές προερχόμενοι από αυτές τις κοινωνικές ομάδες και 51 μαθητές ελληνικών οικογενειών.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, η πρόταση για το πώς θα είναι οι τάξεις, είναι να είναι τα παιδιά 50-50 σε κάθε τάξη. Μισά ελληνόπουλα, μισά προσφυγόπουλα.

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων αντιδρά, καθώς εκτιμά, ότι μία τέτοια αναλογία σε λειτουργία πρωινών τμημάτων, από μαθητές με ουσιαστικά μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας, θα επιδράσει αρνητικά την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης για το σύνολο των μαθητών. Με απλά λόγια, όταν οι μισοί μαθητές δε μπορούν καν να μιλήσουν ελληνικά, θα πέσει το μαθησιακό επίπεδο συνολικά, σε ολόκληρη τη τάξη…

Το θέμα είχε τεθεί στην υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως από πλευράς της δημοτικής αρχής Παιονίας, της κοινότητας Αξιούπολης και εκπροσώπων του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, με την υπουργό ουσιαστικά να μην «μπαίνει στην ουσία του αιτήματος γιζ διασπορά των μαθητών από τρίτες χώρες σε περισσότερα γυμνάσια της ευρύτερης περιοχής και να στέκεται μόνον» στην συνταγματική υποχρέωση της χώρας μας για την παροχή πρόσβασης στην εκπαίδευση όλων των μαθητών, ιθαγενών και προερχομένων από τρίτες χώρες».

Η απόφαση για αποχή

Μετά τον Αγιασμό, χθες, στο σχολείο, έγινε γενική συνέλευση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, παρουσία του δημάρχου Παιονίας Κωνσταντίνου Σιωνίδη, του αντιδημάρχου Αξιούπολης Γεωργίου Γεωργιτσάρου και του προέδρου της κοινότητας Κύρου Καλαβάζη.

Από την συνέλευση προέκυψε ομοφώνως η απόφαση για αποχή από τα μαθήματα του γυμνασίου, μέχρι οι αρμόδιες εκπαιδευτικές προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις των έως τώρα αποφάσεών τους και να δώσουν λύση στο εν δυνάμει πρόβλημα, καθώς λόγω της πρόσφατης κοινής υπουργικής απόφασης γιά την απαγόρευση εξόδου δύο εβδομάδων όσων διαμένουν σε δομές, όπως αυτή της Νέας Καβάλας, η πρώτη ημέρα στο επίμαχο γυμνάσιο έγινε χωρίς την παρουσία μαθητών προερχομένων από αυτή.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτα Παπαδοπούλου, η εν λόγω απόφαση αποτελεί μέτρο πίεσης για τους ιθύνοντες και θα κοινοποιηθεί προς όλους τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς και πολιτικούς παράγοντες του Κιλκίς, με στόχο να επιλυθεί το ζήτημα πριν την λήξη της «καραντίνας» στην δομή της Νέας Καβάλας και να συνεχισθεί η σχολική χρονιά υπό προϋποθέσεις ευνοϊκότερες για όλους τους μαθητές, Έλληνες και μη.

Πηγή: maxitis, eidisis

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις