Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αρκούδα πιάστηκε στα πράσα να «κλέβει» κεράσια μαζί με το μικρό της

Αρκούδα πιάστηκε στα πράσα να «κλέβει» κεράσια μαζί με το μικρό της

Απίστευτες εικόνες από την Καστοριά. Μια αρκούδα, μαζί με το μικρό της, πήδηξαν φράχτη και μπήκαν σε κτήμα για φάνε κεράσια. Και όλα αυτά μπροστά στον φωτογραφικό φακό.

Τη μαμά αρκούδα τη στιγμή που με το μικρό της σκαρφαλώνουν στο φράχτη για να μπουν στο κτήμα με τις κερασιές «συνελήφθη» φωτογραφικά από τον υπεύθυνο της ομάδας άμεσης επέμβασης Καστοριάς, Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος τριγυρνούσε στο σημείο, ύστερα από μαρτυρίες ότι αυτή την εποχή υπάρχει έντονη δραστηριότητα σε μετακινήσεις τροφοσυλλογής από άγρια ζώα και ιδιαίτερα από αρκούδες, κοντά σε κατοικημένες περιοχές αλλά και χώρους εργασίας υπαίθριων δραστηριοτήτων αγροτικών ή κτηνοτροφικών.

«Είδα την αρκούδα να σκαρφαλώνει με ευκολία τον περίπου δύο μέτρων φράχτη, δείχνοντας μάλιστα στο μικρό της τον… τρόπο. Μπήκε μετά μέσα στο κτήμα και “τσάκισε” τα κεράσια του δέντρου», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας ότι η αρκούδα, που θηλάζει ακόμη το μωρό της, έχει θεαθεί πολλές φορές κοντά στην Καστοριά.

«Αυτή την περίοδο τρώει μεγάλες ποσότητες καρπών, όπως κεράσια και κορόμηλα προκειμένου να συσσωρεύσει λίπος για να είναι έτοιμη για τον χειμέριο ύπνο», λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει εντοπίσει πολλές φορές κόπρανα αρκούδας γεμάτα… κούκουτσια, ενδεικτικό των ποσοτήτων που τρώει το άγριο ζώο.

«Το κακό είναι ότι η αρκούδα, όταν σκαρφαλώνει για να φάει, τσακίζει και σπάει τα κλαδιά καταστρέφοντας το δέντρο, ενώ προηγουμένως μπορεί να έχει καταναλώσει μέχρι και 5 κιλά κεράσια!», συνεχίζει.

Ο ίδιος, ως μέτρα προφύλαξης των παραγωγών, προτείνει την έγκαιρη συλλογή καρπών όπως και των αποκριμάτων από εξωτερικούς χώρους, τον καθαρισμό παρακείμενων στις καλλιέργειες οικοπέδων από πυκνή βλάστηση, τη φύλαξη από ποιμενικούς σκύλους και την τοποθέτηση, όπου υπάρχει η δυνατότητα, ηλεκτροφόρας περίφραξης ως ουσιαστικό μέτρο για την αποτροπή άγριων ζώων.

«Αν ένας παραγωγός έχει -για παράδειγμα- δύο καλά εκπαιδευμένα σκυλιά, η αρκούδα θα φοβηθεί και θα φύγει και ειδικά τώρα που είναι μαμά και έχει και το μικρό της, δεν εμπλέκεται εύκολα σε… φασαρίες. Αν πάντως κάποιος συναντηθεί με αρκούδα, συστήνεται να κρατήσει κυρίως την ψυχραιμία του -όσο είναι δυνατό αυτό- να μην κινηθεί απειλητικά προς αυτό ή στα μωρά του με διάφορα αντικείμενα και να οπισθοχωρήσει σταδιακά αφήνοντας στο ζώο χώρο διαφυγής».

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις