Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ασβεστοχώρι: Πως φτάσαμε να θρηνούμε τόσους νεκρούς από κορονοϊό από έναν οίκο ευγηρίας

Ασβεστοχώρι: Πως φτάσαμε να θρηνούμε τόσους νεκρούς από κορονοϊό από έναν οίκο ευγηρίας

Ως μια από τις σοβαρότερες εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού έχει αποδειχθεί από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, καθώς από τα 36 επιβεβαιωμένα κρούσματα του φονικού ιού τα 20 έχουν χάσει μέχρι σήμερα την ζωή τους.

Για τον λόγο αυτό ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς έχει ζητήσει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες για τη διασπορά του κορονοϊού στο συγκεκριμένο γηροκομείο.

Την δομή είχε επισκεφτεί από τους πρώτους ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος είχε αποκαλύψει πως το πρώτο κρούσμα προήλθε από εργαζόμενο του οίκου ευγηρίας, ο οποίος ήρθε σε επαφή με άτομο το οποίο ήταν σε συναυλία στην Χαλκιδική.

«Δυστυχώς, προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Ετσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», είχε δηλώσει ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως επρόκειτο για «νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία».

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης που ήταν από τους πρώτους που είχε επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη της δομής στο γηροκομείο, από το Μάρτιο που έκανε την εμφάνιση του ο κορονοϊός στη χώρα μας, εφαρμόζονταν κανονικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα γι αυτό και αποτελεί απορίας άξιο πως έγινε το κακό.

«Είναι μια κλειστή δομή και δεν είχαμε ποτέ κάποια ιδιαίτερα επαφή ή ενημέρωση. Δεν έχουμε εργαζόμενους δικούς μας, αλλά και τρόφιμους ώστε να γνωρίζουμε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες, όλοι είναι από άλλα μέρη. Όταν έσκασε το θέμα που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί με τα θύματα του ιού, είχα μιλήσει δυο τρεις φορές με τον ιδιοκτήτη. Γενικά από τον Μάρτιο κιόλας ήταν μια επιχείρηση που είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Έχει κόψει τις επισκέψεις, ακολουθούσαν όλα τα μέτρα κανονικά και αυστηρά θα έλεγα, όμως το κακό δεν άργησε να γίνει. Ένας εργαζόμενος κόλλησε τον ιό από επαφή με άτομο από την Χαλκιδική και τον μετέφερε μέσα στο γηροκομείο. Από τότε είχε περισσότερα από 35 κρούσματα δυστυχώς».

Ο δήμος προσπάθησε να βοηθήσει μάλιστα με όποιο τρόπο μπορούσε την όλη κατάσταση με απολυμάνσεις.

«Εμείς προσφερθήκαμε ως δήμος αν θέλουν κάτι από την δημοτική μας αστυνομία, αν θέλουν να πάμε να τους κάνουμε απολύμανση, αλλά μου είπαν πως δεν χρειάζονται κάτι και πως όλα τα είχαν προνοήσει και φροντίσει εκείνοι. Δυστυχώς από την στιγμή που μπήκε στο χώρο ο ιός ήταν αναμενόμενο να συμβεί το κακό γιατί όλοι είναι μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις