Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Αυτά είναι τα “υποτιμημένα” ελληνικά… super foods!

Αυτά είναι τα “υποτιμημένα” ελληνικά… super foods!
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών για τον άνθρωπο αποτελούν, τα “υποτιμημένα” και “ξεχασμένα” από πολλούς καταναλωτές, super foods, δηλαδή ελληνικά φρούτα του δάσους.

Σύμφωνα με έρευνες τα ελληνικά super foods μπορούν να ανταγωνίζονται και να υπερτερούν σε θρεπτική αξία τις εισαγόμενες ποικιλίες που προέρχονται από τροπικές χώρες και τη Λατινική Αμερική.

Συγκρίνοντας 65 είδη φρούτων (μελέτη Fu et al., 2011)από παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες “η υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα βρέθηκε στα…φτωχά τζίτζιφα (!), τα βύσσινα, τα ρόδια, ο λωτός και το κεράσι.

Τα παραπάνω “παραδοσιακά” ελληνικά φρούτα ανταγωνίζονται επάξια το αφρικανικό μήλο – σακχαροκάλαμο (sweet sop), το γκουάβα, την παπάϊα, τον ανανά, κ.α.“

Το κεράσι και το βύσσινο είναι από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδοτικών γιατί περιέχουν μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι πολύ πιο αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, σε σύγκριση με τις βιταμίνες Α και C.

 
Τα δικά μας super foods και η μελατονίνη

Τα πλεονεκτήματα της μελατονίνης, σε σύγκριση με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι λιποδιαλυτή και υδατοδιαλυτή, άρα μπορεί να είναι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή μέσα στον οργανισμό, και δεν είναι καθόλου τοξική”, ανέφερε μεταξύ άλλων, (μιλώντας σε συνέδριο της Detrop- Artozyma με θέμα την “Αντιοξειδωτική ικανότητα σε φρούτα και ξηρούς καρπούς”) η δρ. Παυλίνα Δρογούδη, διευθύντρια ερευνών Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων – Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων – ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα παρουσιάζουν οι καρποί με πολλές ανθοκυανίνες (προσδίδουν κόκκινο, μωβ και μπλέ χρώμα). Τα κράνα, το ρόδι τα δαμάσκηνα, τα κόκκινα σταφύλια, ο λωτός, κ.α., είναι super foods! Μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν και μερικά απ΄αυτά χωρίς κανένα ψεκασμό με φυτοφάρμακα.

Εξίσου πολύ μεγάλες διαφορές υπάρχουν σε ένα είδος μεταξύ γενοτύπων. Οι ελληνικής καταγωγής ποικιλίες μήλου “φιρίκι”, της κερασιάς τα “τραγανά”,το βερίκοκο “νίκη” και η ροδιά “Ανδομάχη”, είχαν από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ουσιών.

Η αντιοξειδωτική ικανότητα και η συγκέντρωση φαινολικών ουσιών είναι παρόμοια στο νωπό καρπό “γκότζι μπέρι” σε σύγκριση με το ρόδι ενώ η συγκέντρωση φαινολικών ουσιών ήταν παρόμοια στο “γκότζι μπέρι” με το δαμάσκηνο.

Αντίθετα, το λικέρ ροδιού έχει τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα απ΄όλα. Το ρόδι, το δαμάσκηνο και το μήλο, στην κατηγορία των αποξηραμένων φρούτων, υπερτερούν κατά πολύ σε αντιοξειδωτικά έναντι των εισαγόμενων “ανταγωνιστών” από τις εξωτικές χώρες.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις