Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Αυτά τα νησιά είναι με μόνο ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια

Αυτά τα νησιά είναι με μόνο ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια

Τις σοβαρές ελλείψεις σε ασθενοφόρα στα νησιά έφερε ξανά στο φως της δημοσιότητας το τραγικό περιστατικό με την 63χρονη που έχασε τη ζωή της στην καρότσα αγροτικού, που την μετέφερε σε νοσοκομείο, στην Κω.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, ο θάνατος της 63χρονης γυναίκας στην Κω, είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους κάθε καλοκαίρι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές στα νησιά του Αιγαίου, λόγω υποστελέχωσης των ασθενοφόρων!

«Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων. Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Τα νησιά με ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, με μόλις ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση είναι σήμερα η Κάλυμνος, η Κως, η Λέρος, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σάμος, η Σύρος, η Σαντορίνη και η Τήνος.

Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα.

«Πόσες ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν ακόμη για να αποφασίσουν την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό στα νησιά μας;», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Και καταλήγει: «Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα Ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή».

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις