Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

ΔΕΘ 2022: Συλλέχθηκαν 50.000 αποτσίγαρα – Στην έκθεση Beyond ο «έξυπνος» κάδος ανακύκλωσης

ΔΕΘ 2022: Συλλέχθηκαν 50.000 αποτσίγαρα – Στην έκθεση Beyond  ο «έξυπνος» κάδος ανακύκλωσης

Πενήντα χιλιάδες αποτσίγαρα συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής 86ης ΔΕΘ. Οι 30 κάδοι ανακύκλωσης έμειναν μάλιστα μόνιμα εντός του εκθεσιακού χώρου, ώστε να αξιοποιούνται σε εκθέσεις και συνέδρια.

Σύμφωνα με το ThessToday.gr, τους «έξυπνους» κάδους ανακύκλωσης συλλογής αποτσίγαρων ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο οργανισμός Cigaret Cycle στην έκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας «BEYOND».

Η ανακύκλωση των αποτσίγαρων ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2019 μέσω του ολοκληρωμένου συστήματος της Cigaret Cycle, έχουν ήδη τοποθετηθεί 800 κάδοι σε όλη την χώρα καθώς οι γόπες που απορρίπτονται φτάνουν έως και τα τριάντα δισεκατομμύρια κάθε χρόνο περιέχοντας τοξικές ουσίες, κυρίως στο μικροπλαστικό στο φίλτρο τους. Οι γόπες ξεπερνούν, ταυτόχρονα, το 60% των απορριμμάτων που συναντάμε στις παραλίες με κίνδυνο να μείνουν έως και 15 χρόνια στο περιβάλλον.

Σε δηλώσεις της στο ThessToday.gr η εκπρόσωπος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Cigaret Cycle Ιωάννα Δανδέλια ανέφερε ότι σκοπός του προγράμματος και του #gopafree είναι η ενημέρωση των πολιτών για το περιβαλλοντικό πρόβλημα, η συλλογή, η διαχείριση αλλά και η ασφαλή αποθήκευση των αποτσίγαρων μέχρι τον τελικό προορισμό τους, την ανακύκλωση. 

Που βρίσκονται οι κάδοι στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, κάδοι ανακύκλωσης αποτσίγαρων, εκτός από τον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ, υπάρχουν στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων (DT&S) – Cisco αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής. «Το Μέγαρο είναι από τους πρώτους χώρους πολιτισμού, μάλιστα, που αποφάσισε να τοποθετήσει τους συγκεκριμένους κάδους για αποτσίγαρα έξω από κάθε σκηνή. Και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν τη θετική ανταπόκριση του κοινού στη χρήση τους», τόνισε η Ιωάννα Δανδέλια.

Σε δύο φάσεις η ανακύκλωση

Από δύο φάσεις αποτελείται η ανακύκλωση του αποτσίγαρου λόγω των διαφορετικών υλικών της γόπας. Στην πρώτη φάση, μέσω των ειδικών κάδων που προμηθεύει η Cigaret Cycle, συλλέγεται το αποτσίγαρο και στη συνέχεια, γίνεται η κομποστοποίηση του καπνού και του χαρτιού, παράγοντας έτσι λίπασμα, ωφέλιμο για την ανθοκομία.

Στη δεύτερη φάση, γίνεται η αποτοξικοποίηση του μικροπλαστικού που περιέχει το φίλτρο. Περιλαμβάνει τις πιο τοξικές ουσίες για το περιβάλλον και γι’ αυτό τα αποτσίγαρα «ταξιδεύουν» από τη χώρα μας σε Γερμανία και Γαλλία, όπου εφαρμόζεται μια συγκεκριμένη μεθολογία για την αποτοξικοποίησή τους. Μέσα από αυτήν την διαδικασία παράγεται ένα πρώτης ύλης βιομηχανικό υλικό που χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα όπως η κατασκευή του πάνω μέρους στα παγκάκια, που φτιάχνει ήδη η Γαλλία.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις