Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Διακόπτεται προσωρινά η ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας – Πρίνου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου το βόρειο τμήμα του νησιού της Θάσου, λόγω προσωρινής αναστολής των δρομολογίων που εκτελούσε στην πορθμειακή γραμμή Καβάλα – Πρίνος η ναυτιλιακή εταιρεία “Όσιος Δαυίδ” μετά και από σχετικό αίτημα που υπέβαλε στο Υπουργείο Ναυτιλίας το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό.

Ωστόσο, η εταιρεία, χωρίς να έχει καμία επίπτωση, δεν εκτελεί τα δρομολόγια ζητώντας την έναρξη των δρομολογίων μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου και ειδικότερα από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.

Στο ίδιο αίτημα, μάλιστα, η ναυτιλιακή εταιρεία ζητάει από τις 9 Ιανουαρίου το πρώτο δρομολόγιο να μην πραγματοποιείται στις 07.15΄ το πρωί, όπως ισχύει σήμερα, αλλά στις 10.15΄, αλλαγή που θα επιφέρει μεγάλη ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό.

Πλέον, οι κάτοικοι του νησιού εξυπηρετούνται μόνο από την πορθμειακή γραμμή Κεραμωτής -Λιμένα υφιστάμενοι μεγάλη ταλαιπωρία, αφού θα πρέπει να διανύσουν μια απόσταση 20 χιλιομέτρων ώστε να φτάσουν από την Κεραμωτή στο κέντρο της Καβάλας.

Ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με την αυθαίρετη διακοπή των δρομολογίων στην γραμμή Καβάλας – Πρίνου δεν είναι κάτι καινούργιο. “Παρουσιάζει έξαρση κατά διαστήματα ανάλογα με το πώς εξυπηρετούνται οι ναυτιλιακές εταιρείες. Ωστόσο είμαι σίγουρος για μια ακόμα φορά ότι αν βρισκόμασταν στην καρδιά του καλοκαιριού οι εταιρείες θα έβρισκαν τρόπο να εκτελέσουν τα δρομολόγια αφού το κέρδος είναι πολύ μεγάλο. Τώρα το χειμώνα όμως όλα είναι διαφορετικά εις βάρος πάντα του κοινωνικού συνόλου”, δήλωσε.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ, είχε θέσει το πρόβλημα με τα δρομολόγια των πλοίων και στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίων Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν οι ναυτιλιακές εταιρείες να κάνουν ότι θέλουν χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, σε δηλώσεις του τόνισε χαρακτηριστικά “εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν μέγιστο παραλογισμό. Οι εταιρείες εξαντλούν τα όρια τους λίγο διάστημα πριν εκτελέσουν τα δρομολόγια δημόσιας υπηρεσίας και με διάφορα τεχνάσματα καταδολιεύουν τη νομοθεσία, αποκόπτοντας τη Θάσο από την Καβάλα και ταλαιπωρούν χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ανάγκη να έρθουν στην πόλη και να κάνουν τις εξετάσεις τους, να βρεθούν σε μια υπηρεσία ή να κάνουν κάποιες αγορές. Το 40% της ευθύνης ανήκει στις εταιρείες και τις μεθοδεύσεις τους και το 60% στο Υπουργείο Ναυτιλίας, που αποδεικνύει ότι δεν είναι σε θέση να χειριστεί αξιόπιστα την κατάσταση ή και να κάνει τον αστυνόμο, όταν χρειάζεται, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται ο κόσμος”.

Ο κ. Μαρκόπουλος, επανέφερε για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα να περάσουν οι αρμοδιότητες και ο έλεγχος των δρομολογίων από το Υπουργείο Ναυτιλίας στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

“Αν παίρναμε έναν υγιή άνθρωπο”, τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης, “να σύρεται για πολλά χιλιόμετρα και επί ώρες, να πηγαίνει από τον Πρίνο, να γυρνά στον Λιμένα, από εκεί με φέριμποτ να περνά στην Κεραμωτή και στη συνέχεια να έρθει στην Καβάλα με ασθενοφόρο, είναι κάτι που πιστεύω ότι δε θα το άντεχε. Φανταστείτε, λοιπόν, στην πραγματικότητα πόσο ταλαιπωρείται ένας άρρωστος, που βιώνει μια τέτοια κατάσταση. Όλο αυτό οφείλεται στη μεθόδευση των ναυτιλιακών εταιρειών, αλλά και στις αδυναμίες του συγκεντρωτικού υπουργείου, κι αυτό συνέβαινε πάντα όχι μόνο με την παρούσα κυβέρνηση, μην αφήνοντας την Αυτοδιοίκηση να προσπαθήσει να λύσει χρόνια προβλήματα, που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Άρα, επαναλαμβάνουμε ως Περιφέρεια ότι ο έλεγχος των δρομολογίων για τις γραμμές Καβάλας – Πρίνου και Κεραμωτής – Λιμένα πρέπει εδώ και τώρα να επιστρέψει στην Αυτοδιοίκηση. Φυσικά και δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τις εταιρείες, ούτε να τις κάνουμε ζημιογόνες. Ωστόσο, με μόνο κριτήριο το κέρδος, δεν γίνεται να διαλύσουμε τις ζωές των ανθρώπων του νησιού”.

Από τη μεριά του ο ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρείας “Όσιος Δαυίδ”, Στέλιος Φιλιάγκος, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, υποστήριξε ότι η εταιρεία του υπέβαλε αίτημα επαναπροσδιορισμού των δρομολογίων από και προς το νησί της Θάσου. Μέσα στην εβδομάδα, σημείωσε ο ίδιος, αναμένεται να ξεκινήσει η διαβούλευση με τους φορείς και το ΣΑΣ προκειμένου να καθοριστούν τα νέα δρομολόγια, στο πλαίσιο αυτό δεν θέλησε να κάνει να κάνει καμία παραπάνω δήλωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε