Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Διαψεύδει την ΠΟΕΔΗΝ το Παπαγεωργίου για τις εξετάσεις με PET/CT – «Ανακριβείς καταγγελίες»

Διαψεύδει την ΠΟΕΔΗΝ το Παπαγεωργίου για τις εξετάσεις με PET/CT – «Ανακριβείς καταγγελίες»

H αναμονή για εξέταση με PET/CT (ποζιτρονική τομογραφία) στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, είναι μόλις 48 ώρες και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λίστα αναμονής ενάμιση μήνα, επισημαίνει η διοίκηση του νοσοκομείου, με αφορμή καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ τις οποίες χαρακτηρίζει ως ανακριβείς.

Η εξέταση αυτή γίνεται για την ανίχνευση καρκίνων σε αρχικά στάδια. Μάλιστα, η διοίκηση του νοσοκομείου διευκρινίζει, ότι η αναμονή γι΄ αυτή την εξέταση είναι 48 ώρες, γιατί απαιτείται μια ημέρα για την προετοιμασία του ασθενή και δίνεται προτεραιότητα με βάση τα κλινικά δεδομένα.

«Η αναμονή μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, υποχρεωτικά, σε περίπτωση που ο ασθενής έχει υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε γραπτή ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι στο Παπαγεωργίου διενεργούνται επτά εξετάσεις στο μηχάνημα PET/CT την ημέρα και στο Θεαγένειο οκτώ εξετάσεις την εβδομάδα.

Εξάλλου, όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής του Θεαγενείου, Θεόδωρος Ρεβενάκης, στο νοσοκομείο αυτό γίνονται μόνο οκτώ εξετάσεις την εβδομάδα, καθώς λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων καθυστέρησε ο διαγωνισμός για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου που χρησιμοποιείται για την εξέταση.

Η εγκατάσταση του PET/CT στο ΓΝ Παπαγεωργίου χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και το νοσοκομείο έχει υποβάλλει επανειλημμένως πρόταση προς την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για την κατασκευή ειδικής μονάδας παραγωγής του ραδιοφαρμάκου που απαιτείται για την συγκεκριμένη εξέταση, ωστόσο δεν έχει λάβει σχετική απάντηση. Να σημειωθεί ότι με την πρόταση αυτή συμφωνεί και η διοίκηση του Θεαγενείου.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΓΝ Παπαγεωργίου, έχει καταθέσει στον υπουργό Υγείας και οικονομικοτεχνική μελέτη, σύμφωνα με την οποία εφόσον λειτουργήσει η εν λόγω μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου για τα δύο δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν το μηχάνημα PET/CT (ΓΝ Παπαγεωργίου και Θεαγένειο) στη Θεσσαλονίκη, τότε σε έναν χρόνο θα γίνει η απόσβεση του κόστους της εγκατάστασης του ειδικού μηχανήματος που ανέρχεται σε περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Παπαγεωργίου, με τη λειτουργία της μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκου θα περιοριστούν τα έξοδα μεταφοράς του ραδιοφαρμάκου, το οποίο σήμερα έρχεται καθημερινά, οδικώς, από την Αθήνα, δεδομένου ότι υπάρχει μία προμηθεύτρια εταιρεία, στο Λαύριο, που αποτελεί μονοπώλιο στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι με την κατασκευή της μονάδας το κόστος της κάθε δόσης θα μπορούσε να μειωθεί στα 200-250 ευρώ, όσο είναι δηλαδή και στην υπόλοιπη Ευρώπη, από τα 750 ευρώ που είναι στην Ελλάδα.

Τι ανέφερε η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ

Να σημειωθεί, ότι στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται ότι οι καρκινοπαθείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Τουρκία, τη Βουλγαρία ή στον ιδιωτικό τομέα για να κάνουν διαγνωστική εξέταση με PET/CT, το οποίο διαθέτουν μόνο τέσσερα δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα (Παπαγεωργίου και Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη, Ευαγγελισμός και Μεταξά στην Αθήνα).

Η ΠΟΕΔΗΝ ισχυρίζεται ότι στο Παπαγεωργίου γίνονται 3-4 εξετάσεις την ημέρα και στο Θεαγένειο 7-8, ενώ στον Ευαγγελισμό 10-12 την ημέρα και στο Μεταξά 3-4 την ημέρα.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ακόμη, ότι οι λίστες αναμονής στα νοσοκομεία για εξέταση με PET/CT είναι 1,5 μήνας και ότι ο ΕΟΠΥΥ για να περιορίσει τις δαπάνες δεν εγκρίνει αυτή την εξέταση, με συνέπεια οι πολίτες να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου η εξέταση κοστίζει 1.500 ευρώ (με παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ πληρώνουν συμμετοχή 15%), ενώ η κάθε δόση του ραδιοφαρμάκου, 750 ευρώ.

Αναφέρει επίσης, ότι η εξέταση PET/CT συνταγογραφείται με ηλεκτρονικό παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, ότι προτείνεται από το Ογκολογικό Συμβούλιο και για να πραγματοποιηθεί με κάλυψη του ΕΟΠΥΥ πρέπει να έχει έγκριση από το ΚΕΣΥ ή ελεγκτή ιατρό. Η απάντηση που δίνει η διοίκηση του Παπαγεωργίου σε αυτό, είναι ότι η συνταγογράφηση της εξέτασης δεν γίνεται από το Ογκολογικό Συμβούλιο, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, αλλά από τον θεράποντα ιατρό. Η τιμή της εξέτασης ανέρχεται σε 1.142 και όχι σε 1.500 ευρώ και το κόστος καλύπτεται από το ασφαλιστικό ταμείο, εφόσον υπάρχει έγκριση από ελεγκτή ιατρό ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά το ραδιοφάρμακο, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι οι τύχες των καρκινοπαθών εξαρτώνται από την εταιρεία που παράγει μονοπωλιακά το ραδιοφάρμακο, διότι αν πάθει βλάβη το μηχάνημα που το παράγει θα αναβληθούν όλες οι εξετάσεις που γίνονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις