Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Δήμαρχος Μυκόνου: Να «βάλουμε πάγο» στις οικοδομικές άδειες, αλλά όχι μόνο για τα σπίτια

Δήμαρχος Μυκόνου: Να «βάλουμε πάγο» στις οικοδομικές άδειες, αλλά όχι μόνο για τα σπίτια

Ο δήμαρχος της Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, μίλησε στην ΕΡΤ με αφορμή την απόφαση για έλευση κλιμακίου στο νησί για ελέγχους στις οικοδομικές άδειες.

«Καταλαβαίνουμε τη φιλοσοφία να προστατευτεί το τοπίο με την αναστολή της έκδοσης νέων αδειών μέχρι να βγει το νέο πολεοδομικό, αλλά να μην ισχύει μονάχα για τους Μυκονιάτες και για τα σπίτια τους. Να ισχύει για τα πάντα, άρα και για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις», επισήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, αρχαιολόγος δέχθηκε «μαφιόζικη επίθεση» από άνδρα ενώ επέστρεφε στο σπίτι του στη Μύκονο. Το πρωί της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με αντικείμενο ζητήματα της Μυκόνου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο δήμαρχος του νησίου πρόσθεσε ακόμη, ότι πραγματοποιούνταν έλεγχοι στο νησί, ενώ σημείωσε: «Όπως και φυσικά επικροτούμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο σήμερα πια εισάκουσε τα αιτήματα μας να στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη Μύκονο. Η Μύκονος είναι ένας μικρός τόπος, ωστόσο είναι πάρα πολύ μεγάλος στην προσφορά του στην εθνική οικονομία και προφανώς δημιουργούνται και διάφορα άλλα πράγματα. Εμείς σαν δημοτική αρχή και όλη η τοπική κοινωνία της Μυκόνου επιθυμούμε διακαώς τη στελέχωση της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πολεοδομίας της Μυκόνου, της Κτηματικής Υπηρεσίας, προκειμένου να γίνονται έλεγχοι της αρχαιολογίας όλων των ελεγκτικών μηχανισμών. Ζητάμε τη βοήθεια της Πολιτείας προκειμένου να συνεχίσουμε να παράγουμε πλούτο για όλη την Ελλάδα.

(…) Σίγουρα στη Μύκονο υπάρχει υπερβολική ζήτηση και όπου υπάρχει υπερβολική ζήτηση υπάρχει και ανάπτυξη. Είναι σίγουρα και τα χρήματα παραπάνω από ότι είναι σε μέρη μη τουριστικά. Όμως αυτό που είπαμε είναι ότι δεν γίνεται ένας τόπος με 200.000 άτομα την ημέρα τον Αύγουστο, να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία όσον αφορά τη στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών ή ακόμα και την χρηματοδότηση του ίδιου του Δήμου της Μυκόνου, με τον πληθυσμό των 10.000 – 15.000 κατοίκων. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι μια παθογένεια του ελληνικού συστήματος στο σύνολό του. Με τους τουριστικούς προορισμούς όμως, στη περίπτωση της Μυκόνου και της Σαντορίνης θα έλεγα είναι κραυγαλέο. Πρέπει αυτοί οι δύο προορισμοί ή οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί, οι οποίοι βοηθούν όλη την Ελλάδα, -είναι η βιτρίνα της Ελλάδας στο εξωτερικό- να αντιμετωπίζονται ακριβώς στο πνεύμα που σήμερα ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει.

Χρειάζεται ακριβώς αυτό που ξεκίνησε σήμερα να κάνει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση να σταθεί και να βάλει πλάτη στην προσπάθεια της τοπικής αρχής. Δεν γίνεται ένας μικρός δήμος με τα όπλα ενός δήμου 10.000 κατοίκων να πρέπει να διαχειριστεί όλη αυτή την κατάσταση. Ένα μικρό αστυνομικό τμήμα ή μια κτηματική υπηρεσία στις Κυκλάδες να ελέγχει τις παραλίες σε 24 νησιά. Πρέπει να σταθεί η πολιτεία δίπλα και σε επίπεδο στελέχωσης υπηρεσιών αλλά και σε επίπεδο χρηματοδότησης».

Ο ίδιος τόνισε: «Δεν γίνεται ο Δήμος Μυκόνου που προσφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία -και καλώς το κάνει- να επιχορηγείται για τα 10.000 άτομα του πληθυσμού. Αυτή η νοοτροπία, αυτή η νομοθεσία, πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα. Είναι μια παθογένεια η οποία οδηγεί στα δυσάρεστα αποτελέσματα».

Ερωτηθείς αν υφίσταται μια βιασύνη αρκετών πολιτών – δημοτών της Μυκόνου να προχωρήσουν τώρα σε αδειοδοτήσεις οικοπέδων πριν γίνει νόμος του κράτους η αναστολή τους, επισήμανε:

«Στη Μύκονο εκπονείται ειδικό πολεοδομικό – αυτό που λέει το νέο χωροταξικό. Εδώ και τρία χρόνια έχουν σταματήσει οι άδειες των ξενοδοχείων. Χτες ψηφίστηκε από τη Βουλή η αναστολή και των αδειών των κάθε φύσεως, με εξαίρεση βέβαια κάτι που εμάς μας ενοχλεί, τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις άνω των 50 εκατομμυρίων, οι οποίες συνεχίζουν ανενόχλητες.

Φυσικά και οι πολίτες θα προσπαθήσουν να το καταθέσουν. Είναι κάτι το οποίο θα γινόταν σε κάθε περίπτωση. Από εκει και πέρα εμείς καταλαβαίνουμε τη φιλοσοφία να προστατευτεί το τοπίο με την αναστολή της έκδοσης νέων αδειών μέχρι να βγει το νέο πολεοδομικό, αλλά να μην ισχύει μονάχα για τους Μυκονιάτες και για τα σπίτια τους. Να ισχύει για τα πάντα, άρα και για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις. Αν είναι να “βάλουμε πάγο”, να βάλουμε πάγο σε όλα».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις