Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Δήμαρχος Πύργου: Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε πρόσφυγες αν χρειαστεί

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κοινωνική αναλγησία στον Πύργο» δήλωσε ο Δήμαρχος.

«Η πόλη μας δεν διέπεται από κανενός είδους ρατσισμό. Είναι φιλόξενη, γίνεται μια γροθιά σε τέτοιες περιπτώσεις και έχει έναν δήμαρχο αυτή την στιγμή που μόνο η θητεία του ως προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού κατά το παρελθόν και το δείγμα γραφής που έχει δείξει, δείχνει ότι αν χρειασθεί, για ότι χρειασθεί, θα κάνει ότι μπορεί».

Με τα λόγια αυτά, ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, απάντησε χθες  στο ερώτημα σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η δημοτική αρχή στο ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη και τα χωριά του Δήμου. «Αν χρειασθεί κάτι είμαστε έτοιμοι! Είμαστε ο γνωστός Πύργος των μεγάλων φυσικών καταστροφών και στο σχεδιασμό μας μέσω της Πολιτικής Προστασίας υπάρχουν χώροι εκτάκτου ανάγκης που μπορούν ανά πάσα στιγμή να λειτουργήσουν. Και αυτό το έχουμε ήδη εξετάσει» είπε, τονίζοντας ότι στα σημεία που έχουν οριστεί, υπάρχουν απολήξεις λυμάτων, βάνες νερού και όλες οι υποδομές ώστε να τοποθετηθούν άμεσα χημικές τουαλέτες στην περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Μάλιστα τόνισε πως, ότι υπάρχει στο σχεδιασμό από παλιά για τον Πύργο, υπάρχει και για τις περιοχές ευρύτερα του δήμου.

Ο κ. Λιατσής, επισήμανε ότι η φιλοξενία προσφύγων είναι μια υπόθεση όλου του κόσμου που καθημερινά λυγίζει μπροστά από την τηλεόραση βλέποντας τις ροές των προσφύγων ξεκαθαρίζοντας πως «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κοινωνική αναλγησία στον Πύργο. Δηλαδή να καθόμαστε να βλέπουμε τον κόσμο να πεθαίνει και εμείς απλά να τους κοιτάμε… Να αξιώσει ο Θεός να πάνε όλα καλά, να πάνε οι άνθρωποι στον τόπο προορισμού τους – γιατί δεν ήλθαν να μείνουν στην Ελλάδα- η κυβέρνηση να βρει το βηματισμό της και από κει και πέρα αν φτάσει το ζήτημα εδώ, εμείς δε μπορούμε να πούμε πως δε θέλουμε. Είναι πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν τουλάχιστον από εμένα».

Ο Δήμαρχος, υπενθύμισε ότι πριν πολλά χρόνια, από τη θέση του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού, είχαν φιλοξενήσει με τη βοήθεια του Μητροπολίτη τριάντα Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες στις κατασκηνώσεις της Σκαφιδιάς, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή, «ίσως το πιο καλό πράγμα που είχα κάνει στη ζωή μου» αλλά και στην πρόσφατη έλευση προσφύγων στο Κατάκολο που φιλοξενήθηκαν στην πόλη, δίνοντας θετικό δείγμα γραφής στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Συγκέντρωση ειδών

Παράλληλα, ανέφερε, ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο συγκέντρωσης ειδών για τα προσφυγόπουλα με τη στήριξη εθελοντών και της Κοινωνικής Υπηρεσίας και να τα αποστείλουν στην Ειδομένη. «Με την αγάπη του κόσμου και την συγκίνηση που έχει προκαλέσει όλη αυτή η τραγωδία να μπορέσουμε να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ένα εγχείρημα αρκετά δύσκολο δεν πρέπει να γίνει για λόγους εντυπωσιασμού και να μην έχει σπέρματα πολιτικής μέσα αλλά ανθρωπισμού. Γι αυτό ο δήμαρχος θα πρέπει να είναι τελευταίος στην ουρά αυτής της διαδικασίας και μπροστά θα πρέπει να μπει η κοινωνική υπηρεσία και εθελόντριες. Εγώ θα διευκολύνω τα πράγματα όμως δεν θέλω να δημιουργώ την εντύπωση ότι ψάχνω να μπω στο κάδρο κάποιας τηλεόρασης ή κάποιας εφημερίδας».

πηγή: ilialive

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε