weather-icon °C AΘΗΝΑ

Δημοτικές εκλογές 2019: Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για τα χρίσματα – “Δεν θα τα ακολουθήσουμε”

Δημοτικές εκλογές 2019: Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για τα χρίσματα – “Δεν θα τα ακολουθήσουμε”

Εσωκομματικές αντιδράσεις φαίνεται πως προκάλεσε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιους στηρίζει στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου αναφέρει πως «Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία προτείνει στους πολίτες να υπερψηφίσουν πανελλαδικά συνδυασμούς Α και Β βαθμού Αυτοδιοίκησης, δημιούργησε λανθασμένες εντυπώσεις στην τοπική κοινωνία του Λασιθίου».

Επίσης τονίζει πως “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησε τη λογική των κομματικών χρισμάτων γιατί σέβεται και πιστεύει βαθιά στις αυθεντικές αυτοδιοικητικές διεργασίες που ενθαρρύνουν την συμμετοχή των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις και οδηγούν στη διαμόρφωση αυτοδιοικητικών σχημάτων με συγκεκριμένες θέσεις και προγράμματα για τους δήμους και τις περιφέρειες”, η ομαδική παρουσίαση διαφορετικών συνδυασμών, διαφορετικών τόπων σε μία λίστα δημιουργεί την εντύπωση “χρισμάτων” και κομματικής παρέμβασης. Αυτή η λογική δεν υπάρχει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά ούτε στο Λασίθι ειδικότερα. Ειδικότερα στο νομό μας, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου, που έχει την ευθύνη στο χώρο της, έχει με σαφήνεια διακηρύξει ότι δεν θα δώσει κανενός είδους χρίσμα σε κάποιο συνδυασμό».

Η ανακοίνωση αυτή “ανάγκασε” την Κουμουνδούρου να βγάλει… μεταμεσονύχτιες διευκρινίσεις, τονίζοντας πως η στήριξη που προσφέρει σε συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν σημαίνει και κομματική εξάρτηση.

“Η χτεσινή κεντρική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καλεί τους πολίτες να υπερψηφίσουν συγκεκριμένους συνδυασμούς στη βάση των διεργασιών και των προγραμματικών συγκλίσεων που έχουν διαμορφωθεί στις τοπικές κοινωνίες. Το κάλεσμα αυτό δηλώνει την εκτίμηση στα πρόσωπα των υποψηφίων και των προγραμματικών τους θέσεων και δεν δηλώνει σε καμία περίπτωση σχέση κομματικής εξάρτησης. Εξάλλου, στη δική μας αντίληψη για την αυτοδιοίκηση είναι εντελώς ξένες οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις κομματικών χρισμάτων σε συνδυασμούς και η προσπάθεια καπελώματός τους.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και την πολιτική υποχρέωση να τοποθετείται δημόσια απέναντι στους πολίτες, και να μην κρύβεται, για τη στάση που κρατά σε μια κρίσιμη πολιτική διαδικασία όπως είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές”, αναφέρει η ανακοίνωση.

“Εμμένουμε στη θέση μας”

Σύμφωνα με την επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι επιλέχτηκε η στάση αυτή: «Όχι επειδή “είμαστε ουδέτεροι ή δεν διακρίνουμε ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων και των παρατάξεων” αλλά γιατί θέλουμε οι αναγκαίες συζητήσεις και συγκλίσεις να γίνουν στη βάση προγραμμάτων και θέσεων και όχι με βάση μικροκομματικές ή προσωπικές επιδιώξεις, όπως “επιβάλλει” και ο νέος εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής. Παρά την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, εμείς εμμένουμε σε αυτή τη θέση και καλούμε και πάλι τις οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν σε Δημοτικούς συνδυασμούς, με σεβασμό στην αυτονομία των χώρων, να συμβάλλουν στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και στις αναγκαίες συγκλίσεις».

Αρνούνται το χρίσμα υποψήφιοι!

Στο μεταξύ ο ανεξάρτητος συνδυασμός «Αλλάζουμε τον Δήμο» με επικεφαλής τον Νίκο Κοκκίνη, υποψήφιο δήμαρχο Αγίου Νικολάου, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «τα κομματικά χρίσματα δεν έχουν καμία θέση γιατί μας προσβάλλουν όλους».

«Η νέα εποχή της ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης θα κερδηθεί με τον κοινό μας αγώνα για τον οποίο περιμένουμε τη στήριξη όλων και η νίκη του συνδυασμού μας είναι πια φανερή και δεν μπορεί να υπονομευθεί από άστοχες δηλώσεις και κάθε είδους σκοπιμότητες που δεν μας εκφράζουν».

Παράλληλα επικοινωνώντας με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιάννης Στεφανάκης δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου ανέφερε πως: «Ήμουν και παραμένω ανεξάρτητος ως δήμαρχος στον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, ανήκοντας στο Δημοκρατικό Τόξο. Μέσα από τον συνδυασμό μας εκφράζονται προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους, τους τιμώ και τους ευχαριστώ για αυτό.

Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παραμένει ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα. Στόχος μας είναι να συνενώνουμε και όχι να διασπούμε δυνάμεις. Ορκίστηκα να είμαι και θα συνεχίσω να είμαι δήμαρχος για το 100% των πολιτών. Η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο εκδόθηκε εν αγνοία μας, δημιούργησε προβληματισμούς που μας αναγκάζουν να προβούμε σε δηλώσεις ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς παρεμβάσεις. Διότι με αυτό τον τρόπο, με κομματικές παρεμβάσεις δηλαδή, πληγώνονται οι τοπικές κοινωνίες την ίδια ώρα που εμείς παλεύουμε για μία ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να συμπορευτούμε όλοι μαζί με ομόνοια. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν προσφέρουν στο κοινό καλό και στην εμπιστοσύνη που θέλουμε να υπάρχει με τους συμπολίτες μας».

#TAGS MM