Δωδεκάνησα: Αναβλήθηκαν στο «παρά πέντε» οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία

Δεν θα φτάσει ακόμα το εμβόλιο στα νοσοκομεία στα Δωδεκάνησα, καθώς το υπουργείο Υγείας ανέβαλε τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, ενώ όλα ήταν έτοιμα χθες και στο Νοσοκομείο της Ρόδου για να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί των υγειονομικών, με ένα έγγραφο που κοινοποιήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από το Υπουργείο Υγείας και χωρίς καμία εξήγηση, έγινε γνωστό ότι οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στη Ρόδο και σε όλα τα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου θα ξεκινήσουν μετά τις 12 Ιανουαρίου.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, ανέφερε ότι το επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Υγείας για την αναβολή των εμβολιασμών κοινοποιήθηκε προχθές και ως νέα ημερομηνία εμβολιασμών για την νησιωτική Ελλάδα ορίστηκε η 12η Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εμβολιαστούν από νοσοκομείο της Ρόδου, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ περισσότερα από 350 άτομα και εκτιμάται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι την 12η Ιανουαρίου που θα ξεκινήσει η διαδικασία λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και περισσότεροι από 220 ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί, ενώ ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα ξεκινήσει μετά τις 20 του τρέχοντος μηνός.

«Το νοσοκομείο της Ρόδου είναι έτοιμο για την έναρξη των εμβολιασμών»

«Αλλαξε ο σχεδιασμός του γενικότερου πλάνου, τα νοσοκομεία χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και το νοσοκομείο της Ρόδου περιελήφθη στην τρίτη. Η έναρξη των εμβολιασμών έχει οριστεί για τις 12 Ιανουαρίου, αντί για χθες που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός», δήλωσε στη dimokratiki.gr ο κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, σημειώνοντας ότι το νοσοκομείο της Ρόδου ήταν καθόλα έτοιμο για να ξεκινήσει τη διαδικασία.

«Εμείς ήμασταν έτοιμοι για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί από χθες, ακόμα και ενωρίτερα από τις 12 Ιανουαρίου. Αν μας πουν ότι ξεκινάμε, το νοσοκομείο της Ρόδου είναι έτοιμο. Ο προγραμματισμός μας έχει γίνει, οι ομάδες που θα εμβολιαστούν έχουν καθοριστεί και ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τις 12 του μηνός μας δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε ακόμα περισσότερους υγειονομικούς, καθώς το ενδιαφέρον για εμβολιασμούς αυξάνεται μέρα με την ημέρα».

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου της Ρόδου ήδη στους 350 υγειονομικούς που αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, προστίθενται καθημερινά επιπλέον ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Όπως εξήγησε ο κ. Ρουμάνης, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η μεταφορά του εμβολίου μέχρι και τη στιγμή που θα χορηγηθεί δεν πρέπει να έχουν παρέλθει περισσότερες από πέντε ημέρες γι αυτό και ο σχεδιασμός για τη νησιωτική Ελλάδα -λόγω της μεταφοράς- απαιτεί ακρίβεια και ήδη όλα είναι έτοιμα ώστε ο χρόνος που μεσολαβεί να είναι καθόλα αξιοποιήσιμος.
Ηλίας Τσέρκης: Υψηλό το ποσοστό των ιατρών της Ρόδου που θα εμβολιαστούν

Το ίδιο υποστήριξε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, που ανέφερε στη dimokratiki.gr πως «ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου και μάλιστα είχαν ήδη καθοριστεί τα πρώτα ραντεβού. Ωστόσο αυτό ανεβλήθη και θεωρώ ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει υποδομή για να φυλαχθούν αρκετές δόσεις εμβολίου στις απαιτούμενες συνθήκες. Οπότε η τροφοδότηση των περιοχών, ειδικά των νησιωτικών, θα γίνεται ανά πέντε ημέρες. Προφανώς υπήρξε μια εμπλοκή διότι ως γνωστόν στη Β’ ΔΥΠΕ όπου υπαγόμαστε κι εμείς, υπάγονται τα νοσοκομεία Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Νήσων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και στον αρχικό σχεδιασμό περιλαμβάνονταν όλες οι δομές ευθύνης της. Ωστόσο οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των νησιών, τροποποίησαν τον σχεδιασμό λόγω της μεταφοράς που απαιτείται. Επειτα από συνομιλία που είχα με τον διοικητή της Β’ ΔΥΠΕ, με πληροφόρησε ότι τα πρώτα εμβόλια θα μεταφερθούν στη Ρόδο στις 11 Ιανουαρίου και θα διατεθούν για τους υγειονομικούς του νοσοκομείου της Ρόδου. Η δεύτερη παρτίδα αναμένεται στις 15 Ιανουαρίου οπότε θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση των εμβολιασμών κατά την οποία θα εμβολιαστούν και οι 220 ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και μετά τις 20 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός».

click4more: Lockdown: Έρχεται νέα παράταση; Κρίνονται πολλά τις επόμενες ημέρες

Όπως σημείωσε ο κ. Ηλ. Τσέρκης, υπάρχει μια διαφοροποίηση στη διαδικασία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού καθώς ενώ αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε να γίνει σε δομές κι εκτός του νοσοκομείου της Ρόδου, σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση που είχε, τελικώς ο εμβολιασμός θα γίνει εντός του νοσοκομείου και στα κέντρα υγείας.

Όπως σημείωσε ο κ. Ηλίας Τσέρκης, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα υψηλά ποσοστά υγειονομικών στη Ρόδο που έχουν εκδηλώσει πρόθεση να εμβολιαστούν σημειώνοντας μάλιστα ότι υπάρχουν και κάποιοι που εξαιρέθηκαν λόγω συγκυριών και αντικειμενικών αιτιών κι όχι επειδή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, αναφέροντας πως τόσο στο νοσοκομείο της Ρόδου όσο και στον κλάδο των ελευθεροεπαγγελματιών, τα ποσοστά των ιατρών που θα εμβολιαστούν ξεπερνούν το 80%! «Από αυτά τα υψηλά ποσοστά πρέπει να παραδειγματιστούν και οι πολίτες και να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο είναι ασφαλές και παρέχει μια σημαντική προστασία. Είναι το μόνο όπλο μας εναντίον του κορωνοϊού» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου ο οποίος μάλιστα έκανε γνωστό ότι οι ιατροί έχουν μπει στο στόχαστρο των αρνητών και δέχονται δριμεία κριτική για την απόφασή τους να εμβολιαστούν. «Μου προκαλεί εντύπωση ότι η συζήτηση σχετικά με τη χρήση μάσκας έχει μετακυλήσει πλέον στη χορήγηση ή μη του εμβολίου κι αυτό -αν μη τι άλλο- δεν είναι αυθόρμητο, είναι καθοδηγούμενο. Ο μόνος που πρέπει να φοβάται το εμβόλιο είναι ο… κορωνοϊός», κατέληξε ο κ. Τσέρκης.

Κινούς: Οι εμβολιασμοί αναβλήθηκαν χωρίς καμία επίσημη εξήγηση
Ο κ. Βασίλης Κινούς, διευθυντής ΕΣΥ στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, πρώην πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου και μέλος του Δ.Σ. ο οποίος επρόκειτο να εμβολιαστεί σήμερα Τρίτη, με δηλώσεις του στη «δημοκρατική» ανέφερε ότι η αναβολή δεν αιτιολογήθηκε επισήμως, σημειώνοντας μάλιστα ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών που… δεν έγιναν παραμένει αναρτημένο. «Γιατί βγήκε πρόγραμμα για να εμβολιαστούμε, ενώ τελικά δεν ξεκίνησε ο εμβολιασμός, δεν ξέρει κανείς. Δεν κάνεις προγραμματισμό όταν δεν ξέρεις πότε και πώς θα παραλάβεις τα εμβόλια», ανέφερε ο κ. Β. Κινούς.

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Θεσσαλονίκη: Πιο αργά θα χτυπήσει αύριο το κουδούνι σε σχολεία των δήμων Πολυγύρου και Αριστοτέλη Χαλκιδικής

Θεσσαλονίκη: Πιο αργά θα χτυπήσει αύριο το κουδούνι σε σχολεία των δήμων Πολυγύρου και Αριστοτέλη Χαλκιδικής

Στις 9 το πρωί θα ξεκινήσουν αύριο τα σχολεία σε περιοχές των δήμων Πολυγύρου και Αριστοτέλη Χαλκιδικής, λόγω του παγετού, ενώ δεν θα λειτουργήσει η ... Διαβάστε περισσότερα
Θάνατος Βούλγαρου οπαδού: Διαφωνία για τον κατηγορούμενο

Θάνατος Βούλγαρου οπαδού: Διαφωνία για τον κατηγορούμενο

Διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέως προέκυψε μετά την απολογία του 49χρονου φίλου της 27χρονης που παρέσυρε με μισθωμένο ΙΧ  τον Βούλγαρο οπαδό, με αποτέλεσμα αυτός να χάσει τη ζωή ... Διαβάστε περισσότερα
Θεσσαλονίκη: «Έτσι έζησε ο πατέρας μου στο Άουσβιτς» – «Μέχρι σήμερα ξυπνάει από εφιάλτες»

Θεσσαλονίκη: «Έτσι έζησε ο πατέρας μου στο Άουσβιτς» – «Μέχρι σήμερα ξυπνάει από εφιάλτες»

Ένα πρόσωπο, συνυφασμένο με την Εβραϊκή κοινωνία της Θεσσαλονίκης, ανοίγει την καρδιά του με αφορμή την Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και της απελευθέρωσης ... Διαβάστε περισσότερα
Φαλάσαρνα: Συναγερμός με αναποδογυρισμένη σωστική λέμβο – Βρέθηκε κινητό και μπλούζα

Φαλάσαρνα: Συναγερμός με αναποδογυρισμένη σωστική λέμβο – Βρέθηκε κινητό και μπλούζα

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τετάρτης, 27,01.2021, στις λιμενικές αρχές καθώς λίγο μετά τις 14.30 εντοπίστηκε σωστική λέμβος αναποδογυρισμένη στην παράκτια ζώνη της περιοχής Ραπανάς ... Διαβάστε περισσότερα
Θεσσαλονίκη: Το 84% των επιχειρήσεων χτυπήθηκε από τον κορονοϊό σύμφωνα με έρευνα της ΕΒΕΘ

Θεσσαλονίκη: Το 84% των επιχειρήσεων χτυπήθηκε από τον κορονοϊό σύμφωνα με έρευνα της ΕΒΕΘ

Από το 2022 και μετά θα ξεκινήσει η επιστροφή στην κανονικότητα υποστηρίζει η πλειονότητα των επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με έρευνα της Palmos Analysis, για ... Διαβάστε περισσότερα
«Ποτέ ξανά»: Χωρίς κοινό φέτος οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων στη Θεσσαλονίκη

«Ποτέ ξανά»: Χωρίς κοινό φέτος οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων στη Θεσσαλονίκη

Το ηχηρό μήνυμα «Ποτέ Ξανά» και η φράση «We Remember» (Θυμόμαστε) εστάλησαν το πρωί κατά την κατάθεση στεφάνων που έγινε στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην ... Διαβάστε περισσότερα
Καιρός: Στα «λευκά» και η Φθιώτιδα – Πού σημειώνονται προβλήματα

Καιρός: Στα «λευκά» και η Φθιώτιδα – Πού σημειώνονται προβλήματα

Με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια ξύπνησαν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών στην Φθιώτιδα, την Ευρυτανία και τη Φωκίδα. Χωρίς, ωστόσο, να έχουν σημειωθεί προβλήματα ... Διαβάστε περισσότερα