Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Καμία αλλαγή μετά την κατολίσθηση στο “Ναυάγιο” – Δείτε τι γίνεται στο Πόρτο Κατσίκι

Καμία αλλαγή μετά την κατολίσθηση στο “Ναυάγιο” – Δείτε τι γίνεται στο Πόρτο Κατσίκι
ΦΩΤΟ από το thebest

Προβληματισμό για το κατά πόσο πράγματι μπορούν να εφαρμοστούν και να έχουν αποτέλεσμα στην πράξη, προκαλούν τα όσα πρότεινε κατά την χθεσινή του αυτοψία στην παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου ο ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Και τούτο γιατί η «ζωνοποίηση» της παραλίας κατά τα πρότυπα μιας άλλης παραλίας του Ιονίου, εκείνη στο Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας, είναι ένα μέτρο που στην καθημερινότητα εύκολα μπορεί να καταστρατηγηθεί με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην περίπτωση μιας νέας μεγάλης κατολίσθησης.

Όπως βλέπετε και στην φωτογραφία του thebest και η οποία τραβήχτηκε στο Πόρτο Κατσίκι την περασμένη Τετάρτη, μια μέρα δηλαδή πριν το σοβαρό περιστατικό στο Ναυάγιο, σχεδόν κανείς από τους επισκέπτες της παραλίας δεν σέβεται την σήμανση που υπάρχει στο σημείο.

Φαίνεται ξεκάθαρα οι τουρίστες έχουν περάσει, μάλλον εύκολα, τα σχοινιά που έχουν τοποθετηθεί κοντά στα βράχια, και έχουν απλώσει τις πετσέτες τους ακριβώς κάτω από τα βράχια και στην είσοδο μια σπηλιάς που υπάρχει εκεί.

Μάλιστα Πατρινοί που βρέθηκαν στο Πόρτο Κατσίκι εκείνη την ημέρα μεταφέρουν στο thebest ότι ουδεμία ταμπέλα είδαν στην παραλία που να προειδοποιεί τον κόσμο, στα ελληνικά και σε κάποια ξένη γλώσσα, για τους κινδύνου από πιθανή κατάρρευση βράχων.

Φυσικά εξηγούν, ήταν προφανές ότι τα σχοινιά είχαν μπει στο σημείο για να αποτρέψουν τους επισκέπτες να πλησιάσουν τα βράχια, κανείς όμως δεν έδινε σημασία. Μάλιστα σχολιάζουν ότι δεν υπήρχε κάποιος υπεύθυνος στην παραλία που να ενημερώνει τον κόσμο ή ακόμα περισσότερο να τους αποτρέπει από να περάσουν τα εμπόδια και να βρεθούν ακριβώς κάτω από τα βράχια.

Θυμίζουμε ότι το Πόρτο Κατσίκι είναι μια εκ των παραλιών του Ιονίου στις οποίες ο κ. Λέκκας είχε αναφερθεί ως μια εκ των επικίνδυνων για κατολισθήσεις τύπου… «Ναυαγίου».

Μπορεί βέβαια ο κίνδυνος να μην είναι μεγάλος και για τον λόγο αυτό η σήμανση να έχει γίνει με απλά σχοινιά αλλά τι νόημα έχει ένα μέτρο όταν κανείς δεν το υπολογίζει, δεν το σέβεται και όσοι πηγαίνουν στην παραλία θα ενημερώνονται ακριβώς ποίοι είναι οι κίνδυνοι που πιθανώς διατρέχουν; Διερωτάται εύλογα κανείς.

Πηγή: thebest

 

Δυτική Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις