Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία – Δύο πύρινα μέτωπα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία – Δύο πύρινα μέτωπα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η φωτιά στα δύο μέτωπα μαίνεται από χθες στην Ηλεία. Στην περιοχή Δαφνιώτισσα Αμαλιάδας, αυτή την ώρα επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα ενώ τις προσπάθειες συνδράμουν από αέρος, τρία ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Μετά την ολονύχτια μάχη η εικόνα είναι καλύτερη και δεν απειλούνται μέχρι αυτή την στιγμή κατοικίες. Σύμμαχος είναι ο καιρός, καθώς δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Στο δεύτερο πύρινο μέτωπο, που ξέσπασε αργότερα χθες το μεσημέρι, μεταξύ των περιοχών Γεράκι και Ανάληψη, επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

“Βλέπουν” εμπρηστές πίσω από τις φωτιές

Για ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών μιλούν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής σύμφωνα με το patrisnews, αφού χθες, άναψε η φωτιά σε δάσος, στη Δαφνιώτισσα και τρεις ώρες αργότερα στην Ανάληψη επίσης σε δασική έκταση.

Στις χθεσινές πυρκαγιές που βρίσκονταν μέχρι αργά το βράδυ σε εξέλιξη, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές υπήρχε άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και σωστός συντονισμός από τον δήμο Ήλιδας, την αστυνομία και την Περιφέρεια.

Από χθες το μεσημέρι παλεύουν με τις φλόγες

Η φωτιά στη Δαφνιώτισσα, ξεκίνησε λίγο μετά τις 13.30 σε δασική έκταση. Γρήγορα πήρε διαστάσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επίγειες και εναέριες κινητοποιήθηκαν άμεσα και έφτασαν στο σημείο αρχικά με 15 οχήματα, 30 άνδρες ενώ από αέρος επιχειρούσαν δύο Καναντέρ, ένα ελικόπτερο και  ένα Ericson.  Επικεφαλής ο διοικητής της ΠΥ Αμαλιάδος κ Κώστας Χριπάτσιος ενώ στη συνέχεια έφτασαν στο σημείο ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Κώστας Κυριακόπουλος και ο  Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Πύραρχος, Γιάννη Καραμαλίκης.

Προς στιγμή η φωτιά δεν έδειχνε να απειλεί τον οικισμό των περίπου 200 κατοίκων. Τα σπίτια που βρίσκονται στην πλαγία του βουνού εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους. Οι κάτοικοι του οικισμού παρέμεναν στα σπίτια τους ενώ ο δήμος Ήλιδας είχε φροντίσει και βρίσκονται στην  μικρή πλατεία του χωριού δύο λεωφορεία για να απομακρύνουν αν χρειαστεί τους κατοίκους. Τελικά δεν χρειάστηκε.  Πάντως και από τον δήμο υπήρχε σωστός συντονισμός. Να τονιστεί ότι υπήρχαν και μεγάλα χωματουργικά για να επενέβαιναν αν χρειαζόταν, ενώ ανοίχτηκε και αντιπυρική ζώνη..

Η φωτιά δεν πλησίασε το χωριό, άλλαξε μέτωπο και συνέχισε να καίει την δασική περιοχή προς τις κεραίες. Αργά το βράδυ τέθηκε υπό μερικό έλεγχο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή. Ευτυχώς που οι άνεμοι στην περιοχή ήταν σχετικά μικρής έντασης (4 μποφόρ)

Την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν οχήματα του δήμου Ήλιδας από την πρώτη στιγμή ενώ από τους πρώτους που έφθασαν στο σημείο ήταν ο δήμαρχος κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Επίσης στην Δαφνιώτισσα έφθασε ο  Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας και οι αντιπεριφερειάρχες κ. Πάνος Μπράμος και Κώστας Μητρόπουλος. Επί τόπου έγινε έκτακτο συντονιστικό.

Δύσκολη νύχτα στην Ανάληψη

Σε μια γνώριμη περιοχή των εμπρηστών, την Ανάληψη, ξέσπασε χθες λίγο πριν τις 5 το απόγευμα  φωτιά ενώ μεγάλο μέρος των Πυροσβεστικών δυνάμεων επιχειρούσαν στο μέτωπο της Δαφνιώτισσας.

Το δεύτερο μέτωπο λοιπόν, αυτή τη φορά εμφανίστηκε στο πευκόφυτο δάσος ανάμεσα στις περιοχές Γεράκι και Ανάληψη. Κοντά στο μοναστήρι και περίπου 1 χιλιόμετρο από το χωριό Ανάληψη. Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εκτιμούν πως πρόκειται για εμπρησμό. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει γίνει στόχος πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο, ενώ τις προσπάθειες κατάσβεσης ενίσχυαν από αέρος το ελικόπτερο Erickson  και δύο Canadair. Ο δρόμος προς το χωριό έκλεισε από την αστυνομία  γιατί η φωτιά κατέκαιγε τα πεύκα που βρίσκονταν αριστερά και δεξιά της οδού. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν και δίνουν μέχρι τα ξημερώματα σήμερα σκληρή μάχη με την φωτιά, αφού η περιοχή είναι πευκόφυτη.

Τις προσπάθειες κατάσβεσης συντόνιζαν ο υποστράτηγος της Πυροσβεστική, Κώστας Κυριακόπουλος, σε συνεργασία με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Πύραρχο, Γιάννη Καραμαλίκη. Στην περιοχή μετέβησαν ο περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Πάνος Μπράμος και Κώστας Μητρόπουλος ο δήμαρχος Ήλιδας και αντιδήμαρχοι.

Πηγή: patrisnews

 

 

Δυτική Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις