Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κοζάνη: Έκτακτα μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Κοζάνη: Έκτακτα μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Την παύση λειτουργίας κάθε είδους μηχανήματος και εξοπλισμού εντός των ορυχείων της ΔΕΗ, πλην του συστήματος αποκομιδής τέφρας και ενός εκσκαφέα, από τις 4:00 έως τις 7:30 κάθε μέρα, τουλάχιστον έως την Πέμπτη 10 Αυγούστου, αποφάσισαν πριν από λίγο σε έκτακτη σύσκεψη στην Κοζάνη ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Πλακεντάς και ο αναπληρωτής διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Κώστας Μαχτής.

Τα άμεσα μέτρα αποφασίστηκαν για να περιοριστούν η σκόνη και η εκπομπή αιωρούμενων σωματιδίων στην περιοχή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, όπου τις τελευταίες ημέρες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της πλήρους άπνοιας, παρατηρήθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις που ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια.

Επίσης, μετά τις 15:00, αποφασίστηκε να σταματήσουν η διακίνηση κάθε είδους εργολαβικών φορτηγών εντός του Λιγνιτικού Κέντρου και κάθε είδους εργασία εντός των ορυχείων της ΔΕΗ. Συμφωνήθηκε να γίνονται διαβροχές σε όλο το οδικό δίκτυο του Λιγνιτικού Κέντρου καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου και ειδικότερα τις νυκτερινές ώρες που το φαινόμενο της συγκέντρωσης σκόνης παρουσιάζει μεγάλη έξαρση. Ο κ. Πλακεντάς εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι “τα έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν από την Τρίτη 8 Αυγούστου έως τα ξημερώματα της Πέμπτης 10 Αυγούστου, όπου θα εκτιμηθεί εκ νέου ο περιβαλλοντικός συναγερμός”.

Τις τελευταίες ημέρες, καταγράφονται, από ορισμένους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δικτύου της ΔΕΗ και του Κέντρου Περιβάλλοντος της περιφέρειας, πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, με έμφαση τις νυχτερινές και τις πρώτες πρωινές ώρες, όπου επικρατεί πλήρης άπνοια.

Στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των αυξημένων συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, συμμετείχαν ο αναπληρωτής διευθυντής του ΛΚΔΜ, Κωνσταντίνος Μαχτής, ο Ιωάννης Τσαρούχης, βοηθός διευθυντή της Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης Θερμοηλεκτρικών Σταθμών, ο Δημήτρης Αλβανός, διευθυντής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και η Φωτεινή Τσιολάκη, προϊσταμένη Περιβάλλοντος-Υδροοικονομίας της ΠΕ Κοζάνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δυτική Μακεδονία Τελευταίες ειδήσεις