Κυριακή, 26 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ειδομένη: Επιστροφή στο παρελθόν με εικόνες ντροπής – Κακός χαμός στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία

Ειδομένη: Επιστροφή στο παρελθόν με εικόνες ντροπής – Κακός χαμός στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία

Η Ειδομένη γεμίζει καθημερινά από απελπισμένους μετανάστες που προσπαθούν να φύγουν από την Ελλάδα. Πολλοί παίζουν τη ζωή τους, κορώνα – γράμματα…

Παλιές γνώριμες καταστάσεις αρχίζει να ζει και πάλι η Ειδομένη, δεχόμενη αυξημένες πιέσεις από τα κυκλώματα των διακινητών που λόγω καλοκαιριού έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους. Την ίδια ώρα, η τακτική «push-back» της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθεί να προβληματίζει την τοπική κοινωνία, με κατοίκους της περιοχής να δηλώνουν χαρακτηριστικά: «Μας στέλνουν πίσω κοπάδια».

Καθημερινά ομάδες μεταναστών γίνονται αντιληπτές να κινούνται περιμετρικά στην Ειδομένη -κυρίως στα όρια των νομών Κιλκίς και Σερρών- όπου παρακάμπτοντας τον αγκαθωτό φράχτη, στο ύψος των χωριών Μεταμόρφωση, Χαμηλό και Ειρηνικό, διασχίζουν το ημιορεινό τμήμα της εκεί μεθορίου και περνούν στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας για να συνεχίσουν βορειότερα.

Κάτοικοι της περιοχής επιβεβαιώνουν την κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι «συνήθως μεσημεριανές ώρες οι γείτονες ανοίγουν τον αγκαθωτό φράχτη και στέλνουν πίσω στην Ελλάδα… κοπάδια μεταναστών». Ενδεικτικό της κατάστασης στην πύλη εισόδου – εξόδου στην Ειδομένη, αποτελεί η σχεδόν καθημερινή επαναπροώθηση δεκάδων μεταναστών -άλλες φορές ακόμη και πάνω από 100 άτομα- εξωθημένοι από τη Βόρεια Μακεδονία, όλοι τους νεαροί από Συρία, Αφγανιστάν, Κούρδοι κ.α., ηλικίας 20 έως 27 ετών.

Η «βαλκανική διαδρομή» εδώ και χρόνια είναι άρρηκτα συνυφασμένη με το ταξίδι ελπίδας των προσφύγων που επιχειρούν να προσεγγίσουν χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών ταξιδεύει με φορτηγά τρένα σε καθημερινή βάση από τη Θεσσαλονίκη προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Οι μετανάστες επιβιβάζονται στα τρένα έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία ότι τα τρένα πρέπει να επιβραδύνουν.

Αυτό επιτρέπει στους μετανάστες να φθάσουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, όπου με την άφιξη του τρένου και προτού σταματήσει για τον έλεγχο, εκείνοι πηδάνε από αυτό προσπαθώντας να διαφύγουν τη σύλληψη.

Όπως θα δείτε σε φωτογραφία που εξασφάλισε το thesstoday.gr, ομάδα των 50 ατόμων κρατώντας σακούλες και κουβαλώντας σακίδια κατευθύνεται προς τα χωράφια ώστε να βρουν την επαφή με τον «σύνδεσμό» τους από τη Βόρεια Μακεδονία, περιμένοντας ακόμη και υπό βροχή την κατάλληλη χρονική στιγμή για να περάσουν στην άλλη πλευρά.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις