Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Έκαναν υποβρύχιο καθαρισμό στην Αρετσού

Έκαναν υποβρύχιο καθαρισμό στην Αρετσού
ΦΩΤΟ grtimes

Ο υποβρύχιος καθαρισμός από τα απόβλητα του βυθού έγινε το πρωί στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

Φορώντας τον απαραίτητο εξοπλισμό, δύτες- μέλη της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «I sea», επιχείρησαν στον θαλάσσιο χώρο της Αρετσούς, στο πλαίσιο του προγράμματος για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, «Προσφέρω». Την ίδια ώρα, είχε προγραμματιστεί καθαρισμός της ακτής από ξηράς, με σκοπό να αλλάξει η συνολική εικόνα της περιοχής.

Όπως δήλωσε η Αναστασία Χαρίτου, υπεύθυνη προγραμμάτων της περιβαλλοντικής οργάνωσης, φέτος η isea πραγματοποιεί παράκτιες δράσεις υποβρύχιου καθαρισμού σε όλη την Ελλάδα με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να έχουν συμπληρωθεί 100 δράσεις. «Ο λόγος που το κάνουμε αυτό, είναι ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσά και οι επιπτώσεις που έχουν στα οικοσύστηματα και στη θαλάσσια ζωή, στην τοπική οικονομία και τις κοινωνίες.

Εδρεύουμε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και έχουμε υλοποιήσει πολλές δράσεις στην ευρύτερη περιοχή οπότε γνωρίζουμε ποιες περιοχές επιβαρύνονται. Σήμερα, μετά από πρόσκληση του δήμου Καλαμαριάς, θα δράσουμε στη Μαρίνα της Αρετσούς η οποία επιβαρύνεται από πολλά απορρίμματα τα οποία έχουν σχέση με το αστικό κέντρο στο οποίο βρισκόμαστε, με την αλιευτική δραστηριότητα και με την κίνηση που έχει η περιοχή στη στεριά».

Όπως είπε στη συνέχεια η κυρία Χαρίτου το βαθύτερο νόημα των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση των κοινωνιών οι οποίες συμμετέχουν ενεργά όταν γίνονται παράκτιοι καθαρισμοί. Μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει, από το 2018, πάνω από 1.000 εθελοντές. Πρόσθεσε δε πως η περιοχή επιβαρύνεται πολύ από πλαστικά μιας χρήσης, όπως μπουκάλια και ποτήρια. Επίσης, υπάρχουν απορρίμματα που οφείλονται στην αλιευτική δραστηριότητα, όπως κομμάτια διχτυών και αλιευτικός εξοπλισμός. «Από μαρίνες όπως αυτή, απομακρύνουμε μεγάλη ποσότητα από λάστιχα και εξαρτήματα οχημάτων», συμπληρώνει η κυρία Χαρίτου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η ομάδα της ίδιας Οργάνωσης «I sea», στο πρόσφατο παρελθόν, καθάρισε τον βυθό στον θαλάσσιο χώρο από τη μαρίνα της Αρετσούς και προς την Κρήνη.

Επί τόπου βρέθηκε σήμερα και ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο οποίος τόνισε πως «όλοι όσοι είμαστε στην περιοχή γνωρίζουμε ότι ο βυθός από τα χρόνια χρήσης από αλιείς και από τη χρήση της μαρίνας έχει επιβαρυνθεί. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι πρέπει να προστατεύουμε τη θάλασσα, όχι μόνο βγάζοντας τα απορρίμματα από αυτή, αλλά και για να μη συνεχίσουμε να ρίχνουμε μέσα και να είμαστε συνειδητοποιημένοι πολίτες».

Πηγή: grtimes

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις