Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Έκανε «ταμείο» ο Μπουτάρης – Η κριτική στον Ζέρβα για το «παπαδαριό»

Έκανε «ταμείο» ο Μπουτάρης – Η κριτική στον Ζέρβα για το «παπαδαριό»

“Παρότι δεν είμαι ο πιο συναισθηματικός άνθρωπος στον κόσμο, αυτή είναι η τελευταία μου συνέντευξη ως δημάρχου και δεν σας κρύβω ότι έχω ένα τρακ” ήταν τα πρώτα λόγια του απερχόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή τον εννεαετή απολογισμό της διοίκησής του.

Ο κ. Μπουτάρης, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της θητείας του, είπε πως το 2010 παρέλαβε μια Θεσσαλονίκη που “είχε έναν περίεργο ελληνορθόδοξο φονταμενταλισμό” και πως απαιτήθηκαν “χοντρές ρήξεις για να αλλάξει το σύστημα”.

Υπογράμμισε πως κεντρικός πολιτικός στόχος της διοίκησής του ήταν το διπλό άνοιγμα της πόλης: από τη μία ως τουριστικού, εκπαιδευτικού και επενδυτικού προορισμού και από την άλλη ως πόλης φιλικής προς όλους τους κατοίκους της, προς τις ευπαθείς ομάδες και προς κάθε είδους μειονότητες και πρόσφυγες.

Αναφορικά με την κριτική που δέχτηκε η διοίκησή του, πως δεν βελτίωσε την καθημερινή λειτουργία της πόλης, ο απερχόμενος δήμαρχος είπε: “Διαφωνώ πλήρως με αυτή την κριτική, αυτή είναι μια πιπίλα που λέει η αντιπολίτευση”. Επανέλαβε πως, όταν ανέλαβε δήμαρχος, ο τομέας της καθαριότητας “ήταν διαλυμένος” και “η ανακύκλωση στο μηδέν”. “Τώρα είμαστε η πρώτη πόλη στην Ελλάδα στην ανακύκλωση, ενώ έχουμε αναδιοργανώσει τον στόλο των οχημάτων” είπε χαρακτηριστικά.

Στάθηκε στις αστικές αναπλάσεις που έγιναν στην πόλη, στη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, για το οποίο είπε πως τον Σεπτέμβριο του 2020 μπορεί να ξεκινήσει η ανέγερσή του, στη δημιουργία των κοινωνικών δομών, στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. “Αρνούμαι ότι μείναμε πίσω στην καθαριότητα και στο κυκλοφοριακό. Κάναμε την ελεγχόμενη στάθμευση. Σήμερα η κυκλοφορία είναι καλύτερη. Δεν λέω ότι είναι τέλεια, αλλά είναι καλύτερη” είπε.

Δεν παρέλειψε ο κ. Μπουτάρης να μιλήσει για τα έργα που συζητήθηκαν, ωστόσο δεν ωρίμασαν: “Αναφέρω ενδεικτικά την παράκτια συγκοινωνία, το deck της παλιάς παραλίας και την Πλατεία Διοικητηρίου” υπογράμμισε.

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μπουτάρης άσκησε κριτική στο νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, όσον αφορά την τελετή ορκωμοσίας: “Η ορκωμοσία εμένα με στεναχώρησε. Όταν το 2010 και το 2014 ο κ. Ζέρβας έχει ορκιστεί με πολιτικό λόγο και τώρα είχε 12 παπάδες, από αρχιμανδρίτες μέχρι μητροπολίτες, εμένα μ’ ενόχλησε. Διότι κυριαρχούσε το παπαδαριό μέσα στην αίθουσα, με όλο το σεβασμό προς τους παπάδες, τον Άνθιμο και προς τη μακαρίτισσα τη γυναίκα μου”, είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σχολίασε και τις προεκλογικές υποσχέσεις του νεοεκλεγέντος δημάρχου ενόψει της νέας τετραετίας.«Ποιο είναι αυτό το κεντρικό στοιχείο της πολιτικής που θα ασκήσει ο κ. Ζέρβας; Το “δουλειά, δουλειά, δουλειά και κότσο βασιλιά” δεν μου λέει τίποτα. Χωρίς δουλειά δεν γίνεται τίποτα. Κι εγώ ερχόμουν το πρωί και έφευγα το βράδυ. Αυτό δουλειά δεν είναι;».

Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση πως η πόλη δεν θα επιστρέψει “στην κλειστοφοβία, παρά το γεγονός ότι ακούγονται αυτές οι απόψεις”.

Τέλος, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν μετάνιωσε για κάτι κατά τη διάρκεια των εννέα χρόνων είπε: “μετάνιωσα που δεν κρατάω το στόμα μου κλειστό”.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις