Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Εκλογές 2019: Απρόοπτα και παραλειπόμενα – Τα σκυλιά, τα σάντουιτς και το “παραβάν” στο προαύλιο!

Εκλογές 2019: Απρόοπτα και παραλειπόμενα – Τα σκυλιά, τα σάντουιτς και το “παραβάν” στο προαύλιο!

Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν με τα προβλήματα και τα απρόοπτα να μη λείπουν ούτε αυτή τη φορά. Στο Βόλο, μέλη εφορευτικών επιτροπών…

εξέφραζαν παράπονα καθώς από τη μια αναγκάστηκαν να επωμιστούν τον όγκο της δουλειάς εκείνων που δεν πήγαν, ενώ από την άλλη όπως έλεγαν, κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία να τους εφοδιάσει με ένα μπουκαλάκι νερό και ένα σάντουιτς.

Βέβαια οι περισσότεροι είχαν φροντίσει να πάρουν καθ’ οδόν στα εκλογικά τμήματα καφέδες, νερά και σάντουιτς, ενώ όσοι είδαν τα δύσκολα επιστράτευσαν δικούς τους προκειμένου να τους εφοδιάσουν με τα απαραίτητα.

Ολονύχτιο… κυνηγητό και εμπλοκές για τις αφίσες

Ολονύχτιο κυνηγητό ακόμα και συγκρούσεις το βράδυ του Σαββάτου, μεταξύ ομάδων συνδυασμών έξω από τα σχολεία, τα οποία λειτούργησαν ως εκλογικά κέντρα. Ομάδες συνδυασμών προχωρούσαν σε εκτεταμένες αφισοκολλήσεις και ρίψεις φυλλαδίων και αντίπαλες ομάδες αντίστοιχα σε σκίσιμο αφισών και ρίψεις δικών τους φυλλαδίων.

Ολο το βράδυ οι ομάδες αντίπαλων δημοτικών συνδυασμών έπαιζαν τη «γάτα με το ποντίκι». Δεν έλειψαν μάλιστα και οι συγκρούσεις, όταν το κλίμα ξέφυγε… Μέλη των ομάδων δεν περιορίστηκαν μόνο σε φραστικές αντιπαραθέσεις, αλλά ήρθαν στα χέρια, ανεβάζοντας το εκλογικό θερμόμετρο στα ύψη λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης.

Ψήφισε στο προαύλιο

Μετ’ εμποδίων εξελίχθηκε ο δρόμος προς την κάλπη για πολλούς εκλογείς του νομού. Κι αυτό γιατί αρκετά εκλογικά τμήματα στήθηκαν στους ορόφους των σχολείων, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να χρειαστεί να ανέβουν τα σκαλοπάτια για να μπορέσουν να ψηφίσουν.

Ηλικιωμένοι ανέβαιναν και κατέβαιναν ασθμαίνοντας τις σκάλες στα σχολεία και χρειάστηκαν να επιστρατευτούν άλλοι εκλογείς προκειμένου να τους βοηθήσουν να ολοκληρώσουν τη… διαδρομή μέχρι την εφορευτική επιτροπή και από εκεί στο παραβάν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε όμως σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και αναπηρίες και που ένιωσαν στη θέα των σκαλοπατιών να τους στερείται το θεμελιώδες δικαίωμα του εκλέγειν.

Στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, για παράδειγμα, η δικαστική αντιπρόσωπος αναγκάστηκε να κλείσει το τμήμα και να κατέβει στο ισόγειο για να δώσει σε εκλογέα με κινητικά προβλήματα τα ψηφοδέλτια και να μπορέσει να ψηφίσει στο… προαύλιο. Για παραβάν χρησίμευσε απόμερο μέρος του προαυλίου προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου, ενώ τον φάκελο στην κάλπη αναγκάστηκε να ρίξει η ίδια η δικαστική αντιπρόσωπος.

Στην ουρά για να ψηφίσουν

Από 20 λεπτά μέχρι μισή ώρα χρειαζόταν στα περισσότερα εκλογικά τμήματα ο κάθε ψηφοφόρος προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, οι ελλείψεις σε εφορευτικές επιτροπές προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα, ειδικά στα εκλογικά τμήματα στα οποία προσήλθε μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων.

«Επιστρατεύτηκαν» μάλιστα πολλά καθίσματα για ηλικιωμένους, που δεν μπορούσαν να στέκονται στην ουρά περιμένοντας τη σειρά τους.

Πήγαν σε λάθος εκλογικά τμήματα

Μπορεί το υπουργείο Εσωτερικών να πολυδιαφήμισε το portal «Μάθε πού ψηφίζεις», όμως δεν τα πήγε και τόσο καλά. Δεκάδες πολίτες ταλαιπωρήθηκαν, αφού το ΥΠΕΣ… τους έστειλε σε λάθος τμήματα.

Επρεπε να ψάξουν ξανά και ξανά για το εκλογικό τμήμα που θα ασκούσαν το εκλογικό τους δικαίωμα, αφού δεν ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ακόμη και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι σε Βόλο και Νέα Ιωνία εμφανίζονταν ως εκλογείς στο Νότιο Πήλιο και τον Αλμυρό!

Μαζί με τετράποδο φίλο

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές, τις δημοτικές και τις κοινοτικές.

Μάλιστα, ορισμένοι δεν δίστασαν να πάρουν παρέα και τους σκύλους τους προκειμένου να ψηφίσουν. Ανάμεσα στο πλήθος κόσμου υπήρχαν και όμορφα τετράποδα.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις