Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Συνελήφθη και αστυνομικός!

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Συνελήφθη και αστυνομικός!

Σπείρα που διευκόλυνε την παράνομη έξοδο αλλοδαπών από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω του αεροδρομίου της Κω, εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μεταξύ των έξι συλληφθέντων είναι και αστυνομικός, ο οποίος υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα του νησιού.

Σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα και Κω, εκτός του αστυνομικού, άλλα πέντε άτομα, δύο Σύροι και τρεις Έλληνες, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης. Παράλληλα, αναζητείται ακόμα ένας αλλοδαπός για την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών κατά συναυτουργία και κατά συρροή, της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και διατάξεις για τις σχέσεις Κράτους-Πολίτη, κατά περίπτωση.

Πώς δρούσε η σπείρα

Η σπείρα δρούσε τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2018. Ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση είχε 36χρονος αλλοδαπός, με έδρα το κέντρο της Αθήνας, ο οποίος εντόπιζε τους προς διακίνηση αλλοδαπούς στην περιοχή της Αττικής, ενώ συντόνιζε και οργάνωνε τα στάδια της διακίνησής τους. Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είχαν έδρα την Κω, απ’ όπου οι διακινούμενοι αλλοδαποί επιβιβάζονταν σε αεροπορικές απευθείας πτήσεις για χώρες της Ευρώπης. Ο 36χρονος αρχικά αναζητούσε, σε συνεννόηση με 29χρονο ομοεθνή του, μέλος της οργάνωσης στην Κω, δρομολόγια πλοίων από Πειραιά προς Κω και αεροπορικές πτήσεις για να επιβιβάσουν τους διακινούμενους αλλοδαπούς.

Στη συνέχεια, προμηθευόταν ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια από ταξιδιωτικό γραφείο, παρέδιδε στους αλλοδαπούς πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ή απροσδιορίστου προέλευσης γνήσια, με τις φωτογραφίες των οποίων προσομοίαζαν οι προς διακίνηση αλλοδαποί και με ταξί οδηγούνταν στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου αναχωρήσουν για Κω.

Για το είδος των εγγράφων (ιταλικά, ισπανικά, ελβετικά διαβατήρια, αυστριακές, ιταλικές, βελγικές ταυτότητες κ.ά.) υπήρχε προηγουμένως συνεννόηση με τον ομοεθνή του στην Κω, ο οποίος ενημέρωνε σχετικά τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση αστυνομικό. Κατά την άφιξή τους στην Κω, ένας 21χρονος -ή ο 29χρονος- παραλάμβαναν τους αλλοδαπούς και φρόντιζαν στη συνέχεια για όλες τις λεπτομέρειες μέχρι και την είσοδό τους στο αεροπλάνο.

Ειδικότερα, τους έδιναν οδηγίες και κατευθύνσεις για τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν από την είσοδο στον αερολιμένα μέχρι και την επιβίβαση στο αεροσκάφος και τους συμβούλευαν να κυκλοφορούν σε δυάδες ή άντρας με γυναίκα, ώστε να δείχνουν ζευγάρι. Η μεταφορά τους στον αερολιμένα γινόταν με ταξί ή λεωφορείο, χωρίς τη συνοδεία των διακινητών.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του επαγγελματισμού της σπείρας είναι ότι στην προσπάθειά τους οι διακινούμενοι αλλοδαποί να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο εξωτερικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά με πολίτες χωρών της Ευρώπης, χρησιμοποιούσαν ακόμα και «μέϊκ απ»!

Ο αστυνομικός που συνελήφθη είχε αναλάβει πλήθος δράσεων, όπως την επιλογή της καταλληλότερης πτήσης, τον οπτικό έλεγχο των διακινούμενων και των εγγράφων που έφεραν καθώς και στην τελική «έγκριση» της αεροπορικής πτήσης που θα επέλεγε η εγκληματική οργάνωση για τη διακίνηση. Επίσης, λόγω της θέσης του, εκτελούσε κατά διαστήματα καθήκοντα διαβατηριακού ελέγχου και ενημέρωνε σχετικά την οργάνωση, ώστε να επιλέγει τις καταλληλότερες πτήσεις, οι οποίες συνέπιπταν στις περισσότερες περιπτώσεις με το ωράριο εργασίας του αστυνομικού.

Η εγκληματική οργάνωση για κάθε επιτυχημένη διακίνηση, ακόμα και αν ο διακινούμενος αλλοδαπός συλλαμβάνονταν στη χώρα άφιξης, λάμβανε από 4.500 έως 6.000 ευρώ, τα οποία κατέβαλαν οι διακινούμενοι αλλοδαποί προκαταβολικά και εξ’ ολοκλήρου.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Επιπλέον, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει κινηθεί ήδη η διοικητική διαδικασία για τον συλληφθέντα αστυνομικό, στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις