Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το προσφυγικό – Η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα

Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το προσφυγικό – Η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα

Έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο προσφυγικό συγκαλεί, το απόγευμα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή.

Στο μεταξύ, τα μεγαλύτερα φορτία σε αριθμό προσφύγων και μεταναστών δέχεται η Ειδομένη καθώς, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, “δεν αποκλείεται ο αριθμός των συγκεντρωμένων σε αυτό το σημείο να υπερβαίνει τους δέκα χιλιάδες”.

“Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα καθώς όλοι καταφθάνουν εδώ” τονίζει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι οι άνθρωποι στήνουν σκηνές ακόμη και πάνω στα νερά. “Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Η Ειδομένη θα βουλιάξει” δηλώνει και απευθύνει έκκληση για να υπάρξει κάποια παρέμβαση ώστε να μην επιτρέπεται στον κόσμο να φτάνει στην περιοχή.

Μιλά επίσης και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τοπικός πληθυσμός καθώς οι αγρότες δεν έχουν πάρει εδώ και μήνες σοδειά από τα χωράφια τους, ενώ βλέπουν ακόμη και τα σπαρτά που φύτρωσαν να καταπατώνται από χιλιάδες πρόσφυγες που περνούν από την περιοχή. Ο κ. Γκουντενούδης είχε το πρωί σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τον αν. υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ενώ περιμένει νέα ενημέρωση από το υπουργείο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Παιονίας, 1800 άτομα έχουν μεταβεί στην περιοχή της Νέας Καβάλας, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί νέο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων. Πολλοί όμως από αυτούς εγκαταλείπουν ακόμη και αυτό το σημείο για να βρεθούν στα σύνορα.

Στο Κιλκίς, για το οποίο ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθούν τρία νέα κέντρα μετεγκατάστασης στο Χέρσο, το στρατόπεδο Παπαδάκη κοντά στο Δροσάτο και το στρατόπεδο Κικκινώρη στο Κεντρικό, συνεδρίασε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο και ασχολήθηκε με το προσφυγικό.

Ο Δήμος Κιλκίς έστειλε σήμερα επιστολή στον αν. υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας ότι αποδέχεται τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης στο Χέρσο και αποκλείει κατηγορηματικά τη λειτουργία οποιασδήποτε άλλης παρόμοιας δομής εντός των ορίων του. Ζητά επίσης την ισομερή κατανομή των προσφύγων σε όλους τους δήμους της χώρας.

Ωστόσο, οι εργασίες για τη δημιουργία του Κέντρου στο Χέρσο συνεχίζονται και σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις εκεί βρίσκονταν χθες 1600 άτομα. Πολλά από αυτά, όμως, εγκαταλείπουν την περιοχή με προορισμό την Ειδομένη ή τη Δοϊράνη.

Στην Πέλλα ανακοινώθηκε ότι θα γίνει Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων στο στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά. Παρ όλα αυτά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM” εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα βρεθεί άλλος χώρος καθώς το στρατόπεδο Φιλιππάκου κρίθηκε ακατάλληλο.

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση δεν έχει αλλάξει στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων στα Διαβατά. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνο για το Κέντρο, Σάκη Παπαθεμελή, δεν σημειώνονται αναχωρήσεις με προορισμό την Ειδομένη, ενώ υπήρξαν λίγες επιστροφές καθώς περίπου τριάντα άτομα γύρισαν σήμερα από την Ειδομένη στα Διαβατά. Είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες (τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, είδη υγιεινής και παιχνίδια) συγκεντρώνουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Δέλτα και Ωραιοκάστρου αλλά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο μεταξύ, δεν υπάρχουν πλέον πρόσφυγες και μετανάστες στα πάρκινγκ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθήνας στο ύψος του Πλατάνου Ημαθίας και της Σκοτίνας καθώς όλοι τους έχουν αναχωρήσει με προορισμό την Ειδομένη.

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία, 140 πρόσφυγες βρίσκονται στο κλειστό γυμναστήριο της Λυκόβρυσης του Δήμου Κοζάνη και 59 στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του γεωπάρκου Δεσκάτης Γρεβενών. Η πλειοψηφία των προσφύγων είναι από την Συρία και είκοσι άτομα από το Ιράκ, ενώ στην Κοζάνη παραμένει και ένας νεαρός Αφγανός με το παιδί του, που τις προηγούμενες ημέρες νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της πόλης.

Ο Δήμος Κοζάνης γνωστοποίησε ότι χάρη στην ανταπόκριση του κόσμου, οι ανάγκες σε ρουχισμό για τους πρόσφυγες έχουν υπερκαλυφθεί. Έκκληση για βοήθεια ώστε να συγκεντρωθούν κουβέρτες, γάλατα, νερά, μπισκότα, πάνες, χαρτικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, απηύθυνε η Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης.

Στην Ανατολική Μακεδονία, 750 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο εκθεσιακό κέντρο “Απόστολος Μαρδύρης” του Επιμελητηρίου στην περιοχή της Νέας Καρβάλης και οι άλλοι 200 στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Δήμου Παγγαίου στην Ελευθερούπολη. Το τοπίο ωστόσο αναμένεται να αλλάξει αύριο καθώς φτάνει στις 7 το απόγευμα στο λιμάνι της Καβάλας το πλοίο της γραμμής από Χίο, Μυτιλήνη και Λήμνο. Εξάλλου, η πόλη της Δράμας δέχτηκε τη φιλοξενία 800 προσφύγων σε χώρο στην βιομηχανική περιοχή.

Όπως, τέλος, έγινε γνωστό στην Αλεξανδρούπολη, 308 υπήκοοι Μαρόκου Τυνησίας και Αλγερίας θα επαναπροωθηθούν τις επόμενες μέρες από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές στις πατρίδες τους μέσω της Τουρκίας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε