Παρασκευή, 1 Μαρ.
12oC Αθήνα

Ελαιόλαδο: Δεν πήγαιναν να μαζέψουν ελιές με μεροκάματο 60 ευρώ στην Αχαϊα

Ελαιόλαδο: Δεν πήγαιναν να μαζέψουν ελιές με μεροκάματο 60 ευρώ στην Αχαϊα

Το ελαιόλαδο συνεχίζει να πωλείται πανάκριβα, με ορισμένους παραγωγούς να επικεντρώνονται στην συγκομιδή. Το μεροκάματο που αρνήθηκαν άνεργοι στην Αχαϊα για να μαζέψουν ελιές, είναι ένα από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών…

Το ελαιόλαδο πωλείται ακριβότερα από ποτέ και οι παραγωγοί από τη Μεσσηνία και την Αχαϊα, μέχρι την Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα εξηγούν μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το σημαντικότερο για ορισμένους είναι η εύρεση εργατών για να μαζέψουν ελιές. Το μεροκάματο των 60 ευρώ δεν στάθηκε ικανό να προσελκύσει ακόμα και ανειδίκευτους εργάτες. Ο χρόνος πιέζει και οι παραγωγοί αδυνατούν όπως λένε να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. Προειδοποιούν για νέες αυξήσεις, μέσα στους επόμενους μήνες και ορισμένοι κάνουν λόγο για την πιο δύσκολη χρονιά που έχουν ζήσει επαγγελματικά.

Το μεροκάματο έφθανε στα 60 ευρώ, αλλά ελάχιστοι πήγαν στα ελαιοχώραφα στην Δυτική Αχαϊα, του Ερυμάνθου και της Αιγιάλειας για να μαζέψουν ελιές. Ετσι αλλοδαποί εργάτες γης έδωσαν ανάσα στους παραγωγούς και στους αγρότες της Αχαΐας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας! Βρέθηκαν τα εργατικά χέρια που απαιτούνταν για την ελαιοκομιδή

Είναι χαρακτηριστικό πως σε πολλές περιπτώσεις η σοδειά κινδύνευε να μείνει στα χωράφια με ό,τι αυτό μπορεί να σήμαινε για τους αγρότες. Η αδυναμία της συγκομιδής θα επέφερε πολλά οικονομικά προβλήματα. Παρά την άφιξη αλλοδαπών εργατών γης, τα μεροκάματα για αγροτικές εργασίες, παραμένουν υψηλά, αλλά και πάλι… «κανείς δεν πάει για δουλειά» όπως δηλώνει στην εφημερίδα «Γνώμη» ελαιοπαραγωγός από την Δυτική Αχαϊα.

Το μεροκάματο ενός εργάτη γης κυμαίνεται από 50 με 60 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τα 80 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή, εφόσον δεν υπάρχει προσφορά, ενώ η ζήτηση παραμένει στα ύψη. Σύμφωνα με τους αγρότες – παραγωγούς, παρά τα υψηλά μεροκάματα και παρά την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει οι Έλληνες νέοι δεν πηγαίνουν στα χωράφια για να εργαστούν, ακόμα και αν δεν έχουν άλλη απασχόληση και δηλώνουν πως έχουν ανάγκη τα χρήματα.

Από την άλλη πλευρά, οι εργάτες γης που έχουν φθάσει στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και εκείνοι που αναμένεται να φθάσουν δεν επαρκούν. Οι ανάγκες την καλοκαιρινή περίοδο (από την Άνοιξη και μετά) είναι τόσο αυξημένες που απαιτούνται τουλάχιστον 8.000 εργάτες γης.

«Ας μην απορούμε που έρχονται από το Μπαγκλαντές και την Βουλγαρία για δουλειά. Ας μην τα βάζουμε με αυτούς τους ανθρώπους που κάποιοι τους λένε… λαθρομετανάστες. Οι Ελληνες πλέον δεν πάνε στο χωράφι. Ετσι ο αγρότης θα πρέπει να βρει εργατικά χέρια από αλλού» καταλήγει ο ελαιοπαραγωγός.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις