Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ελλείψεις στα φάρμακα: Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη με μια σειρά από σκευάσματα να έχουν εξαντληθεί

Ελλείψεις στα φάρμακα: Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη με μια σειρά από σκευάσματα να έχουν εξαντληθεί

Σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη, παρατηρούνται στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης με τους φαρμακοποιούς να αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο κυρίως στα παιδιατρικά σε μια περίοδο, μάλιστα, που υπάρχει έξαρση των ιώσεων.

Οι παράλληλες εξαγωγές, η μειωμένη παραγωγή των φαρμάκων σε συνδυασμό με την αύξηση των ιώσεων έχουν οδηγήσει πολλά είδη σε εξαφάνιση με συνέπεια ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών να αναγκάζεται να αλλάζει την φαρμακευτική του αγωγή σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό του, με ένα άλλο υποκατάστατο.

«Εν μέσω κορονοϊού δεν υπήρχαν τόσες πολλές ιώσεις λόγω των υγειονομικών μέτρων που είχαμε λάβει, όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που είναι σε έλλειψη αυτήν τη στιγμή, δεν καταναλώθηκαν εκείνες τις χρονιές, είχαν σχεδόν μηδενικές πωλήσεις με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να είναι φέτος μειωμένη», εξήγησε o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσιος Ευγενίδης και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, στην κατηγορία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ιώσεων, ελλείψεις καταγράφονται στα αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, αντιαλλεργικά, σιρόπια, χάπια, εισπνεόμενα και παιδιατρικά σκευάσματα.

Στα μη συνταγογραφούμενα οι ελλείψεις αφορούν τα εξής: αναλγητικά, αντιπυρετικά, σιρόπια για τον βήχα, σπρέι για τη μύτη και καραμέλες για τον λαιμό. «Πρόκειται για φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ιώσεων του αναπνευστικού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΣΘ χαρακτηρίζοντας τη φετινή χρονιά δύσκολη ώστε να επανέλθει άμεσα στην επιθυμητή κατάσταση. 

Οι φαρμακοποιοί της πόλης στην προσπάθεια τους να διαχειριστούν την χαοτική κατάσταση που επικρατεί καθημερινά συστήνουν στους ασθενείς να έχουν εμπιστοσύνη στον εκάστοτε φαρμακοποιό στα μη συνταγογραφούμενα και όταν προτείνει τη χορήγηση ενός εναλλακτικού σκευάσματος. «Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό», ανέφερε ο κ. Ευγενίδης ενώ εκτίμησε ότι δεν θα λυθεί σύντομα και γι’ αυτό προσπαθούν να βρουν τρόπους διαχείρισης για τη φετινή χαοτική χρονιά.

Προτείνει ακόμη την αυξημένη συνεργασία αυτό το διάστημα μεταξύ ιατρών και φαρμακοποιών για να χορηγούνται στους ασθενείς τα διαθέσιμα σκευάσματα που έχουν τα φαρμακεία. «Καλό είναι να συνταγογραφούν οι γιατροί φάρμακα από τα ήδη διαθέσιμα και όχι αυτά που θα ταλαιπωρήσουν τον ασθενή για να τα βρουν σε κάποιο φαρμακείο. Τα φάρμακα που έχουμε ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών και ας μην είναι τα συνηθισμένα που λαμβάνουν», σημείωσε στο thesstoday.gr ο πρόεδρος του ΦΣΘ.

Σχετικά με το «φρένο» μέχρι νεωτέρας στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων υπογράμμισε ότι ακόμη δεν έχουν φανεί τα αποτελέσματά του ενώ φέρουν ευθύνες για την σημερινή έλλειψη, η οποία κορυφώθηκε με τη μειωμένη παραγωγή και την έλευση των φαρμάκων από το εξωτερικό στη χώρα μας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις