Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Λέσβος: Ένας χρόνος μετά τα 6,3 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη [pics, vid]

Λέσβος: Ένας χρόνος μετά τα 6,3 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη [pics, vid]
φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ήταν 12 Ιουνίου 2017, 3 και 25 το μεσημέρι στη Μυτιλήνη. Ο Εγκέλαδος βρυχήθηκε ξανά έπειτα από περίπου 130 χρόνια. Τα 6,3 Ρίχτερ σήκωσαν σκόνη από σπίτια που γκρεμίζονταν το ένα μετά το άλλο.

Ξαναζωντανεύουν σήμερα (12.06.2018) οι μνήμες της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνιζε τη νότια Μυτιλήνη στις 15:25 (τοπική ώρα) 12 Ιουνίου πέρυσι. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπιζόταν 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού και 17 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα. Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή ακόμη και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Μεγάλες οι καταστροφές σε Βρίσα, Πλωμάρι και Σκάλα Πολίχνιτου.

Ο απολογισμός της οργής του Εγκέλαδου

Μια μητέρα δυο παιδιών νεκρή και 17 τραυματίες, ο τραγικός απολογισμός. Ένα χωριό, η Βρίσα, ισοπεδώθηκε από τις κατολισθήσεις που δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο νότιο οδικό τμήμα. Ζημιές υπέστησαν σπίτια στο Πλωμάρι και στα Πλωμαριτοχώρια, ακόμα και στην πόλη της Μυτιλήνης, σε εκκλησίες-μνημεία της πόλης και της υπαίθρου. Περίπου το 80% των σπιτιών – χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- της Βρίσας έγιναν σωροί ερειπίων. Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, ένας νέος, προφανώς μετασεισμός, μεγέθους 4,6 βαθμών σημειώθηκε 70′ αργότερα, στις 16:35 . Και αυτή η σεισμική δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο δηλαδή περίπου 15 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου.

πηγή ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μυτιλήνη: Η ζωή μας θα προχωρήσει

Οι κάτοικοι της Βρίσας, του χωριού που καταστράφηκε δύο φορές, την πρώτη τον 19ο αιώνα και την άλλη τον 21ο δεν το βάζουν κάτω. “Η Βρίσα θα ζήσει…”. Κι αν τους ρωτάς γιατί, ανασηκώνουν τους ώμους. Δεν ξέρουν γιατί… “Θα ζήσει η Βρίσα. Έτσι γιατί πρέπει….” απαντάνε με πείσμα. Η Πολιτεία έσπευσε αρωγός των κατοίκων και παρά τα συνήθη για τα ελληνικά δεδομένα γραφειοκρατικά κωλύματα, εγκρίθηκε κονδύλι 43,19 εκατομμυρίων ευρώ, που δεν έχει ακόμα εξαντληθεί. Για πρώτη φορά αποφασίστηκε να μη γίνουν μαζικά οι κατεδαφίσεις και ο κάθε ιδιοκτήτης να κατεδαφίσει το κτίσμα του με τη δική του φροντίδα, λαμβάνοντας υπεραρκετή επιδότηση. Για πρώτη φορά, επίσης, σε φυσική καταστροφή ορίστηκε τοπικός Συντονιστής των ενεργειών όλων των φορέων που εμπλέκονται σε μια υπόθεση με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Κύριο μέλημα να ξαναγίνουν τα χωριά και ιδιαίτερα η Βρίσα το ίδιο όμορφα όπως πριν από τη 12η Ιουνίου 2017, το ίδιο ζωντανά.

 

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις