Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Επεισόδια και προσαγωγές στη Χίο κατά τον απόπλου του Tera Jet από Μεστά

ΦΩΤΟ από astraparis
ΦΩΤΟ από astraparis

Ένταση και προσαγωγές μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων συνόδευσαν τον απόπλου του ταχύπλοου επιβατηγού Tera Jet από τα Μεστά της Χίου με μόνον 37 πρόσφυγες και μετανάστες και με προορισμό όχι την Λέρο, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο αλλά την Μυτιλήνη κι από εκεί ουδείς γνωρίζει ακριβώς πού.

Στον λιμένα των Μεστών είχαν φτάσει το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης 249 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες Σύριων, με σκοπό να μεταφερθούν για καλύτερες συνθήκες διαμονής από την υπερπλήρη ΒΙΑΛ στο hot spot της Λέρου.

Ωστόσο, η καθυστέρηση στον απόπλου του πλοίου έδωσε – σύμφωνα με μαρτυρίες λιμενικών – την ευκαιρία σε μέλη ΜΚΟ να ξεσηκώσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες, λέγοντάς τους ότι δεν πρόκειται να τους πάνε σε άλλο ελληνικό νησί, αλλά στην Τουρκία!  Στον λιμένα των Μεστών δημιουργήθηκε ένταση και οι ήδη επιβιβασθέντες πρόσφυγες και μετανάστες άνοιξαν την πλάγια πόρτα του πλοίου και βγήκαν, αρνούμενοι να επιβιβασθούν εκ νέου, παρά τις διαβεβαιώσεις των λιμενικών ότι προορισμός τους ήταν η Λέρος.

Από τους συνολικά 249 που είχαν φτάσει στον λιμένα Μεστών, τελικά επιβιβάσθηκαν μόνον 37, στην πλειονότητά τους αφρικανικής καταγωγής. Το Tera Jet απέπλευσε, τελικά, στις 7.15 το απόγευμα από τα Μεστά, με προορισμό την Μυτιλήνη, από όπου – όπως λένε ορισμένες πληροφορίες – θα παραλάβει πρόσφυγες και μετανάστες με τελικό προορισμό την Λέρο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχουν γίνει από το Λιμενικό προσαγωγές μελών ΜΚΟ, αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν τους απαγγελθούν κατηγορίες. Οι πρόσφυγες και μετανάστες, συνολικά 210 που δεν επιβιβάσθηκαν στο πλοίο, παρέμεναν στα Μεστά και ήταν σε εξέλιξη η προσπάθεια να πεισθούν και να μεταφερθούν με λεωφορεία στην ΒΙΑΛ.

Πηγή: astraparis

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε