Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Ερέτρια: Καταγγελίες για εγκληματική αμέλεια που οδήγησε στο θάνατο των εργατών

Ερέτρια: Καταγγελίες για εγκληματική αμέλεια που οδήγησε στο θάνατο των εργατών

Για αμέλεια κάνουν λόγο συνδικαλιστές της ΔΕΗ, σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στην Ερέτρια την Πέμπτη (01.04.2021), που κόστισε τη ζωή σε τρεις εργάτες.

To πόρισμα της ειδικής επιτροπής, το οποίο αναμένεται να βγει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας είναι αυτό που θα ρίξει άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι τρεις τεχνίτες της εργολαβικής εταιρείας που έχει αναλάβει την υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτροδότησης στο Γυμνό Ευβοίας, κοντά στην Ερέτρια.

Το περιστατικό που συνέβη χθες το μεσημέρι και είχε σαν αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο τριών ανθρώπων και το σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμα.

Εκτός από το ότι σόκαρε το πανελλήνιο, έθεσε και σε εγρήγορση όλες τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να βρεθούν αμέλειες και αστοχίες που οδήγησαν στην τραγωδία.

Το μόνο σίγουρο, όπως λένε και οι ειδικοί στο newsit.gr είναι ότι υπήρξαν λάθη και αμέλεια, τα οποία θα εξακριβωθούν από τα μέλη της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για το πρωτοφανές δυστύχημα.

Μανιάτης: Δεν είχε δοθεί εντολή διακοπής ρεύματος

Το σημαντικότερο από τα λάθη που έγιναν όπως αναφέρει στο newsit.gr, o πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης είναι ότι οι τεχνικοί της εταιρίας προσπάθησαν να κάνουν τις εργασίες στην συγκεκριμένη κολόνα, ενώ δεν είχε δοθεί εντολή για διακοπή ρεύματος. Σύμφωνα με τα όσα γίνουν γνωστά το συγκεκριμένο συνεργείο νωρίτερα χθες το πρωί εκτελούσε ανάλογες εργασίες σε άλλο σημείο του χωριού. Για αυτές τις εργασίες είχε δοθεί εντολή για διακοπή του ρεύματος από της 8 έως τις 10 το πρωί.

Αφού τελείωσε τις εργασίες του, γύρω στη μια και μισή το μεσημέρι το τετραμελές συνεργείο έφτασε και στο σημείο όπου σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό.

click4more: Συνελήφθησαν τρεις για τους εργάτες που σκοτώθηκαν από το ρεύμα στην Ερέτρια

«Εκεί είχαν πάει για να κάνουν μια προεργασία, καθώς το Σάββατο είχε προγραμματιστεί διακοπή του ρεύματος για να γίνου οι κύριες εργασίες. Δεν υπήρχε διακοπή ρεύματος όμως χθες, με αποτέλεσμα να έχουμε το τραγικό αυτό περιστατικό» λέει ο Κώστας Μανιάτης και συνεχίζοντας προσθέτει: «Οι εργάτες ταλάνιζαν ένα καλώδιο κι από κάτω ήταν η μέση τάση. Έφυγε το παλάγκο κι έπεσε πάνω στη μέση τάση. Έπρεπε να είχε γίνει διακοπή ρεύματος για να γίνουν οι παραπάνω ενέργειες» .

Στη συνέχεια ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ περιγράφει τα βήματα που πρέπει αν ακολουθηθούν για να γίνουν με ασφάλεια οι εργασίες. «Υπάρχει μια διαδικασία. Γίνεται μια αίτηση προς το ΔΕΔΔΗΕ, συνεργείο του οποίου κάνει τη διακοπή του ρεύματος για να μπορέσουν να δουλέψουν με ασφάλεια οι εργαζόμενοι. Αυτό όμως δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Παράλληλα για να μπορέσεις να εργαστείς σε όλα αυτά δίκτυα χρειάζεται και τεχνογνωσία η οποία για να αποκτηθεί χρειάζεται συνεχή εκπαίδευση. Ακόμα σε τέτοιες εργασίες θα πρέπει να φοράνε τα κατάλληλα ρούχα».

Αδαμίδης: Αμέλεια που θα αποδειχθεί

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας στο newsit.gr κάνει λόγο για αμέλεια η οποία θα αποδειχθεί από που προέρχεται από το πόρισμα που θα βγάλει η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί. “Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει αμέλεια. Όταν παθαίνεις ηλεκτροπληξία υπάρχει ελλιπής χρήση των κανόνων ασφαλείας”, λέει ο κ. Αδαμίδης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΗΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις