Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Ετοιμάζονται για… αντεπίθεση οι αγρότες στην Πελοπόννησο – Στο “χορό” και οι συνάδελφοί τους στα Γιαννιτσά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, διαμαρτυρόμενοι τόσο για τη φορολογία, όσο και για το ασφαλιστικό και τα μέτρα που περιλαμβάνει για τους αγρότες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Πελοποννήσου, το 79% του εισοδήματός τους θα πηγαίνει μόνο για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και την ασφαλιστική εισφορά και με το υπόλοιπο θα πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και να ζήσουν τις οικογένειές τους.

“Η συνεχιζόμενη επίθεση κατά των αγροτών καλά κρατεί. Με τις πρόσφατες εξαγγελίες για το ασφαλιστικό πλέον είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν τους ενδιαφέρει η ύπαρξη της εγχώριας παραγωγής. Ενώ όλοι έτρεξαν να περάσουν το σύμφωνο συμβίωσης αδιαφορούν να συνάψουν μαζί μας σύμφωνο επιβίωσης”, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία προστίθεται ότι “μέχρι το 2017 θέλουν έναν αγρότη να πληρώνει στο όποιο εισόδημά του 26% φορολογία +100% προκαταβολή (δηλαδή άλλο ένα 26%)+ 20% εισφορά σύνταξης +7% εισφορά ιατροφαρμακευτική. Σ’ αυτά προσθέστε υποχρεωτική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ , κόστος λογιστή και τέλους επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ στα χωράφια σου. Και αυτά μόνο για να είσαι αγρότης. Δηλαδή χοντρικά τι σου μένει; ένα 15% του εισοδήματος σου; Μ’ αυτό πρέπει να πληρώσεις ΕΝΦΙΑ για το σπίτι σου, να καλύψεις το κόστος παραγωγής».

Οι αγρότες υποστηρίζουν πως με τον ρυθμό αυτό θα οδηγηθούν σε λύσεις που θα ζημιώσουν το κράτος, αφού θα συμφέρει να νοικιάσουν τα χωράφια τους σε βουλγαρικές ή ιρλανδικές εταιρίες με 10% φορολογία και θα δουλεύουν σ’ αυτά αμειβόμενοι με εργόσημο.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής συναντήθηκαν στην Τρίπολη με μέλη αγροτικών συλλόγων και ανεξάρτητων μπλόκων από όλη την Πελοπόννησο και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Αναγνωστάκος από τη Λακωνία. «Αυτήν την εβδομάδα ξεκινήσαμε και γίνεται ενημέρωση του αγροτικού κόσμου στα χωριά και την επόμενη εβδομάδα οργανώνουμε μεγάλες κινητοποιήσεις στην Πελοπόννησο και ενδεχόμενη κάθοδο στην Αθήνα, ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν οι Συντονιστικές Επιτροπές από την Κρήτη ως τον Έβρο».

Επιπλέον, ο Χρήστος Αναγνωστάκος υποστήριξε ότι «δεν είναι επιτρεπτό να γίνονται διασπαστικές κινήσεις στον αγροτικό χώρο», σημειώνοντας πως «τελευταία ιδρύονται αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι, οι οποίοι δεν είναι αγροτικοί σύλλογοι ανά δήμο, όπως προβλέπει ο νόμος 4015, αλλά σωματεία με επωνυμία». «Παρά ταύτα» συμπλήρωσε «δεν έχουμε διαφορές μαζί τους. Δεν περισσεύει κανένας σ’ αυτόν τον αγώνα, αλλά δεν θέλουμε κομματικές ταυτότητες και μηχανισμούς».

Ο Παναγιώτης Φιακάς από την Κορινθία ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ετοιμάζουν για την επόμενη εβδομάδα κινητοποίηση με πορεία στην Κόρινθο και αναλόγως των εξελίξεων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τον Ισθμό. Επίσης, δήλωσε πως έχουν ζητήσει συνάντηση εντός των προσεχών ημερών, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη, τον υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ.

Ο Γιάννης Αντωνάκος αγελαδοτρόφος από την Αργολίδα, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι αγρότες της Αργολίδας βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση», για να προσθέσει πως ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για την επόμενη εβδομάδα. Ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν καθορίσει τη μορφή των κινητοποιήσεων κι ανέφερε, ότι δεν αποκλείουν ούτε το ενδεχόμενο αποκλεισμού δρόμων, ούτε καταλήψεων κτιρίων και όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις.

Στο “χορό” των κινητοποιήσεων μπαίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Γιαννιτσά

Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι των Γιαννιτσών Πέλλας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια απείχαν. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης της περιοχής, Παναγιώτης Νικολαΐδης “πλέον τα ζητήματα είναι τέτοια που είναι επιτακτική η ανάγκη για μαζική αντίδραση”.

Κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στα Γιαννιτσά -σημείωσε ο ίδιος- “η οποία αν και δεν το περιμέναμε, είχε μεγάλη συμμετοχή, αποφασίστηκε να κατεβάσουμε, την Πέμπτη στις 10 το πρωί, τα τρακτέρ μας στο χωριό Πλατανότοπος”. Διευκρίνισε, ότι ανάλογα με τον αριθμό των τρακτέρ που θα συγκεντρωθούν, την ίδια ημέρα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ασφαλιστικό και φορολογικό είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και πρόσθεσε: “Προς το παρόν, κινούμαστε αυτόνομα και δεν έχουμε σκοπό να συνταχθούμε με κάποια από τις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στον κλάδο». Έσπευσε δε να διευκρινίσει: «Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει, εάν το κρίνουμε απαραίτητο”.

Εξάλλου, στη «συσπείρωση και καλύτερη οργάνωση» των αγροτών στοχεύει και η αποψινή συνάντηση (20:00) στην Τρίγλια Χαλκιδικής αγροτών-κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής του νομού. Ο αγρότης Γιώργος Τσακίρογλου τόνισε εκ νέου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Προετοιμαζόμαστε για δυναμικές κινητοποιήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι οι προσκείμενοι στην Πρωτοβουλία Αγροτών, η οποία αριθμεί 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιούν απόψε την τελική συγκέντρωσή τους στη Βέροια του νομού Ημαθίας, προκειμένου να επικυρώσουν τις αποφάσεις που λήφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Η συνάντηση που ζητούν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ή τον υπουργό Άμυνας-πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ή ακόμα και με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, δεν έχει ορισθεί ακόμη, αλλά όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας και μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, Τάσος Χαλκίδης, «αύριο (13 Ιανουαρίου) στις 10:30, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν ειρηνική διαμαρτυρία έξω από τα περιφερειακά γραφεία του ΟΓΑ σε όλη την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Γιάννενα, Λάρισα, Λαμία, Πάτρα, Τρίπολη, Ηράκλειο)».

Στην ανοιχτή συγκέντρωση που έχει προγραμματισθεί για τις 14 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η μορφή κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιήσουν τα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, στην οποία εντάσσονται οι: Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Πανελλήνια Ένωση Παράκτιων Αλιευτικών Σκαφών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, Σύλλογοι Νέων Αγροτών, Επιτροπές Αγώνα (συνεταιριστές), η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και ανεξάρτητοι σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Σε εγρήγορση παραμένουν και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία, με τον επικεφαλής της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, να υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα οριστικοποιηθεί ο ακριβής τρόπος που θα δράσουμε και θα επικυρωθούν τα σημεία που θα βγάλουμε τα τρακτέρ μας».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ήδη, στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας έχουν παραταχθεί περισσότερα από 600 τρακτέρ, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται, ενώ την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, θα «έχουν βγει και οι συνάδελφοι σε Λάρισα -μεταξύ άλλων Πλατύκαμπο, Τύρναβο, Φάρσαλα και Αγιά- Τρίκαλα και Μαγνησία».

Επιπλέον, ο κ. Μαρούδας τόνισε ότι η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που προέκυψε το 2014, αριθμεί περισσότερους από 150 αγροτικούς συλλόγους και ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα “από τον βόρειο Έβρο μέχρι και την Κρήτη”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε