Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Εύβοια: Η μάχη των εναέριων μέσων από το drone της πυροσβεστικής στο πύρινο μέτωπο

Εύβοια: Η μάχη των εναέριων μέσων από το drone της πυροσβεστικής στο πύρινο μέτωπο

Συνεχής είναι η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τη φωτιά στην Ευβοια.
Η πυροσβεστική έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από drone πάνω από την Αγριλίτσα Ευβοίας.
Αποτυπώνεται η προσπάθεια των εναέριων μέσων να σβήσουν τις φλόγες.
Πάνω από 25.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Την απόλυτη καταστροφή έχει προκαλέσει η φωτιά στην Εύβοια προκαλώντας τεράστια ζημιά στο οικοσύστημα, καθώς η περιοχή που έχει στάχτη ήταν προστατευόμενη. Χιλιάδες στρέμματα πρασίνου έγιναν στάχτη και πλέον τίποτα δεν θυμίζει το παρθένο δάσος που έσφυζε από ζωή με τα χιλιάδες άγρια ζώα που ζούσαν εκεί.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων με όλα τα μέσα να δαμάσουν τις τεράστιες φλόγες ήταν τιτάνιες.

Η πυροσβεστική έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τη λήψη drone πάνω από την Αγριλίτσα Ευβοίας και τις προσπάθειες των ελικοπτέρων και αεροπλάνων να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, καθώς η φωτιά καίει για δεύτερο 24ώρο στην περιοχή και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι.

Η φωτιά συνεχίζει να προκαλεί καταστροφή στον πνεύμονα πρασίνου της περιοχής την ώρα που τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής όπως φαίνεται και στο βίντεο συνεχίζουν την μάχη για σβήσουν όλα τα πύρινα μέτωπα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 25.000 στρέμματα δάσους, όπως είπε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Σε δυο μέτωπα η μάχη με τις φλόγες

Με το πρώτο φως της ημέρας, όταν τα εναέρια μέσα άρχισαν να πετούν ξανά, η μάχη δίνεται σε δύσβατες περιοχές. Με την ελπίδα βέβαια ότι οι άνεμοι δεν θα δυναμώσουν τις επόμενες ώρες, ενώ αι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Η φωτιά παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα από χθες και οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε δύο σημεία και συγκεκριμένα από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά.

Από νωρίς το πρωί επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυροσβεστικού σώματος. Στην περιοχή παραμένουν περισσότεροι από 280 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα που έχουν μεταφερθεί ενώ παράλληλα βρίσκονται δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και των εθελοντών.

Η φωτιά καίει συμπαγές δάσος

Το μόνο ενεργό μέτωπο είναι στην περιοχή προς το χωριό Σταυρός κοντά στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. Εκεί, η φωτιά καίει ένα συμπαγές δάσος με κατεύθυνση προς το χωριό Σταυρός από το οποίο απέχει περίπου στα 2 χιλ.

Το συγκεκριμένο χωριό έχει εκκενωθεί από χθες προληπτικά ωστόσο όμως υπάρχουν χαράδρες ενδιάμεσα όπου τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να πλησιάσουν με συνέπεια το μέτωπο της φωτιά να συνεχίζει την καταστροφική του πορεία. Παράλληλα οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν τις ρίψεις των πιλότων των πυροσβεστικών αεροπλάνων και των ελικοπτέρων που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού.

Στο σημείο αυτό έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες κυρίως των αεροσκαφών καθώς είναι δύσβατη και απροσπέλαστη η περιοχή και δεν μπορούν να την πλησιάσουν επίγειες δυνάμεις. Εκείνο που βοηθά σ’ αυτή τη φάση είναι ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή με αποτέλεσμα η δράση των πυροσβεστικών μέσων να είναι εμφανής τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ενεργά μέτωπα περιφερειακά της φωτιάς.

«Από τα Ψαχνά μέχρι τον Κοντοδεσπότι και το Μακρυμάλλη έχουν καεί τα πάντα. Είναι ευτυχές που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα ή ακόμα και καμένα χωριά» τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα, Θανάσης Καρακάτζας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις