Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Φαλάσαρνα: Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύπτουν ανασκαφές που άρχισαν το 1986

Φαλάσαρνα: Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύπτουν ανασκαφές που άρχισαν το 1986

Τα Φαλάσαρνα ως σημαντικό λιμάνι της αρχαιότητας στηρίζουν τα ευρήματα συστηματικής έρευνας που ξεκίνησε στον χώρο πριν από 35 χρόνια. 

Τα ειρήματα πιστοποιούν τον σπουδαίο ιστορικό και πολιτικό ρόλο της Φαλάσαρνας στον αρχαίο κόσμο, κυρίως από το β’ μισό του 4ου αιώνα π.Χ, αναφέρει ο Σύλλογος Φίλων Αρχαίας Φαλάσαρνας – Νίκος Κακαουνάκης, που τελεί υπό τη Διεύθυνση της Αρχαιολόγου Δρ. Ελπίδας Χατζηδάκη με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και ξεκίνησε το 1986 από την ίδια.

Όπως αναφέρει το Cretapost.gr, η ανασκαφική περίοδος στα Φαλάσαρνα θα διαρκέσει όλο τον Σεπτέμβριο και θα επικεντρωθεί στην έρευνα δύο σημαντικών μνημείων, που έχουν εντοπισθεί.  Πρόκειται για τη σύνδεση αμυντικού πύργου με τη μακρά οχύρωση του λιμανιού, καθώς και τη συνέχιση της ανασκαφής της οικίας πλούσιου εμπόρου εκεί κοντά.

Άλλη έρευνα θα διεξαχθεί σε χώρο αρχιτεκτονικών καταλοίπων που παραπέμπουν στην ύπαρξη αρχαίου θεάτρου. Στην έρευνα αυτή θα γίνουν γεωφυσικές διασκοπήσεις από τους καθηγητές κκ. Φ. Βαλλιανάτο και Γ. Τσόκα.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η πραγματοποίηση της εικονικής αναπαράστασης σε τρισδιάστατο περιβάλλον του οχυρωμένου λιμανιού της, η αρχιτεκτονική τελειότητα του οποίου αποτέλεσε ένα ναυτικό επίτευγμα, χάρη στο οποίο η Φαλάσαρνα όφειλε την οικονομική της ευρωστία.

Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις