Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Φωτιά σε Ηλεία και Αρκαδία: Δεν έχουν τέλος οι αναζωπυρώσεις – Φωτογραφίες από τη μεγάλη καταστροφή

Φωτιά σε Ηλεία και Αρκαδία: Δεν έχουν τέλος οι αναζωπυρώσεις – Φωτογραφίες από τη μεγάλη καταστροφή

Περιορισμένες είναι και σήμερα οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς κυρίως στην Αρκαδία. Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη στην Ηλεία. Όπως αναφέρει η patrisnews.gr, αντιπυρικές ζώνες δημιουργήθηκαν γύρω από το όρος Μαίναλο, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά.

Γύρω από τις περιοχές Κρυονέρι, Λάσδικα, Μηλιές και Δούκας υπάρχουν αρκετές πυροσβεστικές δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα, διότι καίνε μικρές εστίες φωτιάς.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, «αναμένονται στην Ηλεία 187 πυροσβέστες από τη Γερμανία με 37 οχήματα, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στην Αρχαία Ολυμπία και θα επιχειρήσουν στις περιοχές Κρυονέρι και Λάσδικα».

Σημειώνεται πως την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία και της Γορτυνίας Αρκαδίας επιχειρούν 678 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 218 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 200 πυροσβέστες με 59 οχήματα, από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα και από την Αυστρία 39 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Μεγάλες περιοχές καταστράφηκαν

Σπίτια και περιουσίες χάθηκαν την ώρα που κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβέστες προσπαθούσαν να περιορίσουν τις αναζωπυρώσεις. Την Τετάρτη αντιμέτωπες με τον πύρινο εφιάλτη βρέθηκαν οι κοινότητες των Μηλεών, της Νεράιδας και του Χελιδονιού. Στην Αρκαδία αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν γύρω από τις περιοχές Καλλιάνι, Καστράκι, Νεοχώρι, Πυρρί και Λιβαδάκι.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της patrisnews, οι κάτοικοι στο Πύρρι είναι απεγνωσμένοι, καθώς αναγκάστηκαν να φύγουν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν από την πυρκαγιά η οποία με στροβιλισμούς και μεγάλη ένταση, σε λιγότερο από 20 λεπτά μπήκε στο χωριό και το λεηλάτησε, ενώ κάνουν έκκληση για γεννήτριες καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με διακοπές νερού και ρεύματος.

Ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης μίλησε για τις καταστροφές στα χωριά της Γορτυνίας και τονίζει πως οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στις δημοτικές ενότητες Τροπαίων και Ηραίας, καθώς στις περιοχές αυτές έκαιγε μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Δεν παρέλειψε να τονίσει τη συγκινητική προσπάθεια πολλών κατοίκων, οι οποίοι, παρά την απειλή της πυρκαγιάς, επέλεξαν να μείνουν στα χωριά τους και να παλέψουν με τις φλόγες, σημειώνοντας πως «ήταν αυτοί που ουσιαστικά έσωσαν τα χωριά μας.»

Πηγή: patrisnews.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις