Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Φωτιά στα Κρέστενα Ηλείας: Νύχτα εφιάλτης – Μάχη οι φλόγες να μην περάσουν στα χωριά

Φωτιά στα Κρέστενα Ηλείας: Νύχτα εφιάλτης – Μάχη οι φλόγες να μην περάσουν στα χωριά

Μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν όλο το βράδυ πυροσβέστες και κάτοικοι στα Κρέστενα Ηλείας, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή Μακρίσια και να την κρατήσουν μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κάνει λόγο για εγκληματική ενέργεια.

Το μέτωπο της φωτιάς στα Κρέστενα εξακολουθεί να είναι μεγάλο. «Το κύριο μέτωπο βρίσκεται σε αγροτοδασική έκταση γύρω από τις περιοχές Κρέστενα, Σκιλλουντία, Βρίνα και Γρύλος, χωρίς μέχρι τώρα να απειλεί κατοικημένες περιοχές, αφού έχει κοπάσει η ένταση της φωτιάς και παράλληλα έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος,

Όπως ανέφερε, νωρίτερα, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο έχει “ανοίξει” αρκετά και βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, Σκιλλουντία, Φρύξα, Βρίνα και Γρύλλος, χωρίς όμως να απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές».

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα.

Ακόμη, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως εξαιτίας της φωτιάς στην Ηλεία δόθηκε εντολή εκκένωσης το απόγευμα σε Φρίξα, Σκιλλουντία και Γρύλλο, ενώ υπάρχει σύσταση για απομάκρυνση των κατοίκων από Κρέστενα και Μακρίσια. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι παραμένουν στο σημείο προσπαθώντας να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Πολλές φωτιές το τελευταίο διάστημα»

Ο κ. Γιαννόπουλος, μίλησε στην τηλεόραση του ΟΡΤ και στην patrisnews.gr λέγοντας πως η νύχτα που έρχεται θα είναι δύσκολη: «Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχουμε αλλεπάλληλες εκδήλωσης πυρκαγιών στο νομό. Σίγουρα μας προβληματίζει. Θα το κοιτάξουμε και θα το ερευνήσουμε σε δεύτερο χρόνο. Αυτή τη στιγμή προέχει να περιοριστεί και να ελεγχθεί το μέτωπο της πυρκαγιάς που δυστυχώς έχει εξαπλωθεί, έχει κάνει αρκετές διακλαδώσεις. Ευτυχώς αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται οικισμοί.

Έχουν προηγηθεί βέβαια προληπτικές εκκενώσεις σε Φρίξα, Σκιλλουντία και Γρύλλο ενώ δόθηκε σύσταση για την Κρέστενα και τα Μακρίσια. Έχουν εκκενωθεί οι παιδικές κατασκηνώσεις και έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια όλα τα παιδιά και το προσωπικό. Μπροστά μας έχουμε μία δύσκολη νύχτα. Θα δώσουμε μάχη. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και αρκετά μηχανήματα και υδροφόρες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Έχει ανοίξει το μέτωπο και σίγουρα αυτό γεννά προβληματισμό για τον έλεγχο του».

Κάτοικοι περιέγραψαν στην patrinews.gr πως η φωτιά εξαπλώθηκε πάρα πολύ γρήγορα πριν προλάβουν να αντιδράσουν, ενώ σημείωσαν πως οι φλόγες έφτασαν μέχρι τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Εγκληματική ενέργεια λέει ο δήμαρχος

Νωρίτερα ο δήμαρχος κ. Μπαλιούκος είπε χαρακτηριστικά πως και οι τρεις φωτιές είναι εγκληματική ενέργεια: «Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Ευτυχώς η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και όλων των φορέων που εμπλέκονται στη φωτιά ήταν άμεση και αποφύγαμε τα χειρότερα. Τουλάχιστον η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή εγώ δεν είναι εικόνα καταστροφής κάποιου σπιτιού.

Βέβαια στον εργατικό χώρο θα έχουμε ζημιές σε εργοστάσια, καλλιέργειες κι άλλα, αλλά είναι λιγότερες δυνατές που έχουμε τώρα. Η φωτιά απειλεί τώρα δύο χωριά και η κατεύθυνση του ανέμου θα δείξει αν θα περιοριστεί σε αυτά ή θα επεκταθεί και σε άλλα. Τα χωριά είναι ο Γρύλλος και η Βρίνα, αλλά εάν φύγει λίγο αριστερά θα έχουμε και κίνδυνο στη Σκιλλουντία. Και αν υπερπηδήσει τα χωριά αυτά μετά ακολουθεί του Γκρέκα. Θα δούμε την πορεία της. Γύρισα περιμετρικά τους οικισμούς που κινδύνεψαν πολύ και δεν είδα σπίτι καμένο».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις