Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Φωτιά στη Δαδιά: Δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα εναέρια λόγω καιρού

Φωτιά στη Δαδιά: Δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα εναέρια λόγω καιρού

Ολονύχτια μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις έδωσαν ξανά οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές που εδώ και πέντε μέρες μάχονται να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά στη Δαδιά του Έβρου. Μεγάλη η καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο.

Το πρώτο φως της μέρας «αποκάλυψε» ότι η κατάσταση με τη φωτιά στη Δαδιά είναι καλύτερη, αλλά τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν λόγω καιρού. Τα μέτωπα της φωτιάς στον Έβρο είναι τέσσερα: ένα στα βορειοανατολικά προς Λυκόφως, ένα στα βορειοδυτικά προς Δαδιά, ένα προς τα δυτικά και ένα στα νοτιοδυτικά.

Το τελευταίο είναι αυτό όπου εντοπίζεται και η μεγαλύτερη δυσκολία, αφού είναι το μέτωπο στο πυκνό δάσος πριν από τη ζώνη Α1 του Εθνικού Πάρκου.

Νωρίτερα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός είχε δηλώσει ότι ο άνεμος στη Δαδιά είχε αλλάξει φορά και «έσπρωχνε» τη φωτιά προς τα καμένα. Εκτίμησε δε ότι αν βοηθήσει ο καιρός, τα πράγματα στο μέτωπο αυτό θα πάνε καλύτερα εντός της ημέρας.

Η καταστροφή είναι ήδη μεγάλη στο δάσος της Δαδιάς και για 205 είδη σπάνιων πουλιών, μερικά από τα οποία έχουν εκεί την μοναδική στα Βαλκάνια αποικία τους. Στο δάσος ζουν πολλά είδη σπάνιας πανίδας και χλωρίδας που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα στο οικοσύστημά τους. Οι ταΐστρες των πουλιών έχουν καεί ολοσχερώς και αυτά έχουν μεταναστεύσει σε πιο πεδινές περιοχές, ενώ τα ζαρκάδια έχουν κινηθεί προς τα Πομακοχώρια για να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Στη Δαδιά παραμένει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και στις 09:00 έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη με τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη, την επιτελική ομάδα του Πυροσβεστική Σώματος, στις δασικές υπηρεσίες, την αστυνομία και το στρατό.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις