Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Φωτιά στη Δαδιά Έβρου: Τιτάνια η μάχη να σωθεί το Εθνικό Πάρκο, αντίπαλος ο αέρας

Φωτιά στη Δαδιά Έβρου: Τιτάνια η μάχη να σωθεί το Εθνικό Πάρκο, αντίπαλος ο αέρας

Ολοταχώς για την πέμπτη μέρα καταστροφής οδεύει η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στη Δαδιά Έβρου και καταστρέφει το Εθνικό Πάρκο της περιοχής. Ο άνεμος που αλλάξει συνεχώς κατεύθυνση και ένταση αλλά και η γεωμορφολογία του εδάφους είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς επικεντρώνονται και σήμερα (24.07.2022) οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων που ασταμάτητα μάχονται για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στον Έβρο.

Πέρα από τον αέρα, τις προσπάθειες της πυρόσβεσης, όπως είπε κατά την ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, είναι η πολύ πυκνή βλάστηση, η γεωμορφολογία του εδάφους, οι απότομες κλίσεις.

Χαρακτηριστικό δε των προβλημάτων που προκαλεί ο αέρας είναι ότι, χθες το βράδυ, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στο νοτιοδυτικό κομμάτι του ενεργού μετώπου, όπου είναι ο πυρήνας του δάσους, μια απότομη αλλαγή φοράς του ανέμου πυροδότησε νέο μέτωπο στο  βόρειο τμήμα, κοντά στο χωριό Δαδιά.

Γι’ αυτό και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ενεργοποιήθηκε το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων προς Γιαννούλη – Σουφλί.

  

  

Για να περιορίσουν τη φωτιά στον Έβρο επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες  με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Συνδρομή παρέχουν οι δασικές υπηρεσίες Έβρου οι οποίες κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμότειχου και Αλεξανδρούπολης οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες και διαπλατύνουν υφιστάμενες.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα ,  Επίσης συνδράμει  η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

 Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί, από χθες, σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή, ενώ συνδράμουν πολλοί εθελοντές πυροσβέστες με  υδροφόρα οχήματα.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις