Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Φωτιά στη Λέσβο: Στάχτη πάνω 20.000 στρέμματα γης – «Σηκώθηκαν» τα εναέρια μέσα

Φωτιά στη Λέσβο: Στάχτη πάνω 20.000 στρέμματα γης – «Σηκώθηκαν» τα εναέρια μέσα

Σχετικά βελτιωμένη είναι η εικόνα της φωτιάς στη Λέσβο, καθώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει ενώ με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα.

Το πρωί της Δευτέρας υπήρχε ένα ενεργό μέτωπο της φωτιάς στα βορειοανατολικά της Λέσβου, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις έχουν γίνει στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα γης, δάσους και αγροτικής έκτασης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής η φωτιά στο νησί βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ επιχειρούν 83 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα.

Από αέρος συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Το έργο της πυροσβεστικής βοηθούν ο στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Η προσπάθεια της πυροσβεστικής επικεντρώνεται στα ανατολικά και δη κοντά στο χωριό Σταυρός. Μαζί με τις επίγειες δυνάμεις στο σημείο επιχειρούν ένα ελικόπτερο και δύο PZL.

Τόσο το χωριό Βρίσα όσο και ο Σταυρός πλέον δεν κινδυνεύουν και οι πυροσβέστες δίνουν πραγματική μάχη για περιορίσουν τη φωτιά να μην επεκταθεί περαιτέρω.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή οι κάτοικοι της Βρίσας και του Σταυρού κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και με δάκρυα στα μάτια απομακρύνθηκαν ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση δήμου, πυροσβεστικής και αστυνομίας.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από χθες» ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο Ανδρέας Αξής, Αντιδήμαρχος πολιτικής Προστασίας στη Δυτική Λέσβο. Ο κ. Αξής επισήμανε ότι χθες κάηκαν 4-5 σπίτια, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 6 κτίρια ενώ πάνω από 20 έχουν υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές. Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, εκτός από δασική έκταση έχουν καταστραφεί επίσης εκατοντάδες ελαιόδεντρα, είτε από τη φωτιά είτε από τις ρίψεις νερού με δεκάδες ελαιοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις