Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Φωτιά στη Μόρια: Τουλάχιστον ένας νεκρός, χάος και επεισόδια στον καταυλισμό

Φωτιά στη Μόρια: Τουλάχιστον ένας νεκρός, χάος και επεισόδια στον καταυλισμό
Φωτογραφία Reuters

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στον καταυλισμό στη Μόρια μετά από φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα.
Με ΙΧ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης απανθρακωμένο πτώμα.
Πληροφορίες για δύο νεκρούς σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης.
Πρόσφυγες επιτέθηκαν σε πυροσβέστες, επέμβαση των ΜΑΤ στο Κέντρο Υποδοχής.
Με C-130 διμοιρίες των ΜΑΤ, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και ο Υφυπουργός ΠροΠο μεταβαίνουν στη Λέσβο.

Χάος επικράτησε στη Μόρια το απόγευμα της Κυριακής, όποτε και ξέσπασε φωτιά σε κοντέινερ με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός. Από τη φωτιά υπάρχει τουλάχιστον μια νεκρή, το πτώμα της οποίας μεταφέρθηκε απανθρακωμένο στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Για ώρα επικράτησαν επεισόδια και ένταση, με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από τα ΜΑΤ, όταν εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν το κοντέινερ στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει και δεύτερο πτώμα, που πιθανόν ανήκει σε παιδί.

Φωτογραφία Reuters

Νωρίτερα πυκνοί καπνοί κάλυψαν τον καταυλισμό και οι πρόσφυγες έτρεχαν να σωθούν. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε και σε άλλα κοντέινερ. Στον καταυλισμό επικράτησε μεγάλη ένταση και πανικός. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, έγινε μια πρώτη απόπειρα κατάσβεσης, αλλά πρόσφυγες απώθησαν τους πυροσβέστες υποχρεώνοντας να βγουν από το ΚΥΤ με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν εκτεταμένα επεισόδια και να επέμβει η αστυνομία.

Moria camp now

Gepostet von Ihab Abassi am Sonntag, 29. September 2019

Τουλάχιστον ένας νεκρός

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.gr από το Υπουργείο Υγείας υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός, καθώς στο νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει μεταφερθεί με ΙΧ ένα απανθρακωμένο πτώμα. Υπάρχουν επίσης και πέντε τραυματίες, που έχουν ορθοπεδικά τραύματα.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Το απανθρακωμένο πτώμα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με πληροφορίες και από αστυνομικές πηγές, ανήκει σε γυναίκα, ενώ για το δεύτερο θύμα, που δεν έχει επιβεβαιωθεί, οι ίδιες πληροφορείς αναφέρουν ότι είναι πιθανότατα παιδί.

Πληροφορίες για δύο νεκρούς επικαλέστηκε και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης που μίλησε στο Newsit.gr. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο πρόκειται για μια γυναίκα και ένα παιδί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, τα επεισόδια ξέσπασαν μετά από τις δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το απόγευμα, μία έξω και μία μέσα στο κέντρο. Συγκεκριμένα, η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε υπαίθριο χώρο, περίπου 400 μέτρα μακριά από το Κέντρο και έγινε αφορμή να δημιουργηθεί ένταση.

Είκοσι λεπτά αργότερα, εκδηλώθηκε η δεύτερη πυρκαγιά σε οικίσκο μέσα στο κέντρο, ο οποίος καταστράφηκε ενώ οι φλόγες επεκτάθηκαν και σε άλλους παρακείμενους οικίσκους. Οι φωτιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Στη Μόρια με C-130 δύο διμοιρίες MAT και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ

Δύο διμοιρίες που βρίσκονταν στο ΟΑΚΑ για τον αγώνα ΑΕΚ – ΠΑΟΚ αναχώρησαν για την Μυτιλήνη με C-130. Στη Μόρια μεταβαίνουν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πολλοί πρόσφυγες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και απευθύνθηκαν στην αυτοσχέδια κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται εκτός του Κέντρου Υποδοχής.

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: Ο λαός της Μόριας ζει σε μια πυριτιδαποθήκη

«Κινδυνεύει ο πληθυσμός της Μόριας, δεν πάει άλλο. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι», δήλωσε στο One ο κ. Μουτζούρης, ενώ αναφέρθηκε και στον κίνδυνο που ελλοχεύει από τους υπεράριθμους πρόσφυγες που διαμένουν στην περιοχή. «Ο λαός της Μόριας ζει σε μια πυριτιδαποθήκη», κατέληξε.

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός, Θεοδόσης Πάνου, Ιωάννα Σουλάκη

 

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις