Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Φωτιά στην Αττική – Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Σε αναμονή για βοήθεια από την Ευρώπη

Φωτιά στην Αττική – Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Σε αναμονή για βοήθεια από την Ευρώπη

– Η φωτιά στην Αττική κατακαίει τα πάντα στο πέρασμα της- Καίει για τρίτο βράδυ
– Βοήθεια από την Ευρώπη ζήτησε η Ελλάδα – Έφτασε η βοήθεια από την Κύπρο
– Τιτάνια μάχη με τις φλόγες κάτω από αντίξοες συνθήκες – Μία σύλληψη στην Πάρνηθα για φωτιές
– Νέες αναζωπυρώσεις στο Καπανδρίτι και στο Πολυδένδρι- Μεγάλη καταστροφή του πράσινου της περιοχής
– Νωρίτερα, εκκενώθηκαν σπίτια στην περιοχή Σαλαμίδι – Μαύρος καπνός έχει “περικυκλώσει” το Καπανδρίτι
– Που απαγορεύεται η κυκλοφορία λόγω της φωτιάς – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Ακόμη μία δύσκολη νύχτα για την Αττική. Η φωτιά στο Καπανδρίτι συνεχίζει να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμα της. Οι πυροσβέστες κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να την θέσουν υπό έλεγχο. Ωστόσο, οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι ισχυροί άνεμοι κάνουν το έργο της κατάσβεσης δυσκολότερο.

Βοήθεια από την Ευρώπη

Βοήθεια σε πυροσβεστικά αεροπλάνα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε η χώρα μας, λόγω της δραματικής κατάστασης που βιώνουμε από τις πυρκαγιές και τις δύσκολες μέρες που έρχονται σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σπεύδει βοήθεια από την Κύπρο

Την ίδια ώρα, C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε στις έξι το απόγευμα από την Λάρνακα, μεταφέροντας 60 μέλη των Υπηρεσιών Πυρόσβεσης για να συνδράμουν στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται ανεξέλεγκτα στην Αττική.

Στην κυπριακή αποστολή συμμετέχουν 20 άνδρες της Πυροσβεστικής, 20 άνδρες του Τμήματος Δασών και 20 μέλη της Πολιτικής  Άμυνας. Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου με τον Έλληνα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Σύμφωνα, επίσης, με την Πυροσβεστική η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη υπόπτου στην περιοχή της Πάρνηθας. Πάνω του βρέθηκαν πολλά εύφλεκτα υλικά και πιστεύεται ότι έχει προκαλέσει φωτιές παλαιότερων χρόνων

Η κατάσταση στα μέτωπα

Η κατάσταση στο Πολυδένδρι αλλά και το Καπανδρίτι είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Και ενώ όλα έδειχναν ότι το σημερινό βράδυ θα είναι καλύτερο από το χθεσινό, λίγο μετά τις 20:00 σήμανε νέος συναγερμός.  Νέες αναζωπυρώσεις δυνάμωσαν τη φωτιά και δυσκόλεψαν το έργο των πυροσβεστών. Η Πυροσβεστική επιδιώκει να βελτιώσει την εικόνα της φωτιάς πριν σκοτεινιάσει, όταν θα αποσυρθούν τα εναέρια μέσα.

Μεγάλο ρόλο παίζουν οι ισχυροί άνεμοι, που επηρεάζονται και από το μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, μολονότι οι καπνοί δυσκολεύουν το έργο της των πιλότων.

Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις, που αριθμούν 180 πυροσβέστες με 72 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 20 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και επτά μηχανήματα. Από το πρωί συμβάλλουν επίσης 100 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων με τέσσερα μηχανήματα.

Η Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από την έξοδο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Μαρκόπουλο Ωρωπού.

Που απαγορεύεται η κυκλοφορία

Απαγορεύτηκε από την Τροχαία η είσοδος από την εθνική οδό προς Πολυδένδρι, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία τα σημεία στα οποία απαγορεύεται η διέλευση των αυτοκινήτων και γίνεται εκτροπή από τους τροχονόμους, είναι τα εξής:

– Οι δύο είσοδοι (Α και Β), απο την εθνική οδό προς Πολυδένδρι

– Ο παράδρομος Πολυδενδρίου και Αγίου Δημητρίου

– Πλατεία Καλάμου προς Αγίων Αποστόλων

– Λεωφόρο Μικροχωρίου και Οδυσσέα Ελύτη

– Λεωφόρο Καλάμουστο ύψος του Βασιλόπουλου

– Λεωφόρο Μικροχωρίου και Καπανδριτίου

– Λεωφόρο Καλάμου και Μικροχωρίου

– Παραλιακή Λεωφόρο Μαρκοπούλου, απο Μαρκόπουλο προς εθνική

– Λ. Μαρκοπούλου απο το ύψος του κοιμητηρίου προς Μαρκόπουλο

– Πλατεία Κρύας Βρύσης προς Πολυδλενδρι

– Γέφυρα Κιούρκων

– Κόμβο Μαρκοπούλου από παράδρομο εθνικής οδού και

– Λ. Καπανδριτίου στην είσοδο Πολυδενδρίου.

Εκκενώθηκαν σπίτια

Το μεσημέρι της Τρίτης (15.08.2017) όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία – παρότι δεν υπάρχει σχετική εντολή – εκκενώθηκαν τρία σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι. Η εκκένωση έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου διότι η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα. Γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν οι άνθρωποι για να μην κινδυνεύσουν.

Η φωτιά κατευθυνόταν προς Μαλακάσα

Έκκληση – ανακοίνωση προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τους οδηγούς να μην κινούνται στον δρόμο από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα έκανε μέσω του ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου.

https://www.youtube.com/watch?v=mzNmRmdec7M&feature=youtu.be

“Θέλω να κάνω μία ανακοίνωση και να τη λέτε, από τον δρόμο από το Πολυδένδρι προς τη Μαλακάσα να μην έρχεται κανείς”, είπε ο κ. Φιλίππου.

“Κατεβαίνει η φωτιά με τεράστια ταχύτητα”, συμπλήρωσε και επισήμανε: “Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο, ακόμη και οι πυροσβέστες που ήταν σε αυτό, αποχώρησαν. Είμαι πολύ ανήσυχος. Έχει χειροτερέψει πολύ η κατάσταση” τόνισε.

https://www.youtube.com/watch?v=KlM2b1Vgop4&feature=youtu.be

Ωστόσο, λίγο μετά τις 18:00, οι πυροσβέστες κατάφεραν να ανακόψουν τη φόρα της φωτιάς. Έτσι, η φωτιά δεν έφτασε ούτε στη Μαλακάσα, ούτε στην Εθνική Οδό.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, η φωτιά έχει πλέον σχηματίσει εκτενές μέτωπο και κινείται ανατολικά, προς την Εθνική Οδό, αν και ακόμα απέχει αισθητά από τον δρόμο, τονίζοντας ότι το μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτα. Οι Αρχές προχωρούν προς προληπτική εκκένωση οικισμών.

Ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στον οικισμό του Σαλαμιδίου, στις παρυφές της χαράδρας, όπου έχει διατάξει την εκκένωση τριών σπιτιών και εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης κι άλλων κατοίκων, καθώς οι φλόγες βρίσκονται σε μικρή απόσταση, ενώ ο Δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης χαρακτήρισε την Τρίτη ως την πιο δύσκολη μέρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελλάρης – Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις