Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Φωτιά στην Αχαΐα: Εκκενώθηκαν Δροσιά και Σκιαδά – Δραματική έκκληση: Καιγόμαστε

Φωτιά στην Αχαΐα: Εκκενώθηκαν Δροσιά και Σκιαδά – Δραματική έκκληση: Καιγόμαστε

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα την Τετάρτη στην Δροσιά Αχαΐας, με τις φλόγες να απειλούν το χωριό Σκιαδά και την Τριταία. 

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 47 πυροσβέστες με 16 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200, καθώς και δύο ελικόπτερα. Επίσης, λίγο μετά τις 13:00 δόθηκε εντολή για προληπτική εντολή εκκένωσης του οικισμού, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι κάτοικοι από την φωτιά που μαίνεται σε δασική έκταση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε χαράδρα, αλλά οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί. Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.

 «Η φωτιά έχει πιάσει όλη την κορυφογραμμή του χωριού και κατεβαίνει προς τα χωριά. Είναι δύσκολη η κατάσταση» σημειώνει στο pelop.gr ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής. Και συμπληρώνει: «Επιπλέον, λόγω της πυρκαγιάς που έπιασε στην Ελεκίστρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δρούσαν από το πρωί στην Τριταία έχουν αδυνατίσει καθώς χρειάστηκε να ενισχύσουν την φωτιά της Πάτρας καθώς απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Εχουμε σοβαρό πρόβλημα και δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε μέχρι το βράδυ».

Δείτε βίντεο:

Εκκενώθηκε το χωριό Σκιαδά

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στο χωριό Σκιαδά που αποφασίστηκε η εκκένωση του λίγο μετά τις 15:00. Σύμφωνα με το pelop.gr, οι φλόγες κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και για να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι εκκενώθηκε και αυτός ο οικισμός. 

Δείτε βίντεο:

Μήνυμα από το 112

Μήνυμα του 112 έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έφθασε στα κινητά των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Πτέρης, όπου ζητείται να απομακρυνθούν, ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδρομή. Το πύρινο μέτωπο της Δροσιάς του Δήμου Ερυμάνθου, όπως αναφέρει το pelop.gr κατευθύνεται προς το σημείο. «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή της Πτέρης, εκκενώστε τώρα προς Σταυροδρόμι» αναφέρει το μήνυμα του 112.

Δραματική έκκληση του δημάρχου: «Καιγόμαστε»

Με σπασμένη φωνή και εμφανώς σοκαρισμένος, ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θόδωρης, Μπαρής, απευθύνει έκκληση για βοήθεια μέσω του tempo24.  

«Απευθύνουμε έκκληση για βοήθεια. Η φωτιά μας απειλεί. Καιγόμαστε…”, είπε ο δήμαρχος χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: “Έφυγαν πολλές πυροσβεστικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την άλλη μεγάλη φωτιά στην Πάτρα κι εμείς εδώ δεν ξέρουμε τί θα κάνουμε. Οι εστίες παραμένουν μεγάλες και το χειρότερο; Δεν ξέρουμε τί θα κάνουμε αν νυχτώσει…» λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

«Μέχρι τώρα έχουν εκκενωθεί δύο χωριά. Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί, ωστόσο το μέτωπο δεν λέει να κοπάσει» προσθέτει. 

Έκτακτη σύσκεψη στο επιχειρησιακό κέντρο

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο επιχειρησιακό κέντρο των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Πάτρα, κατά την οποία έγινε αποτίμηση της κατάστασης, σχετικά με τις δύο πυρκαγιές σε Ελεκίστρα και Δροσιά, αλλά και ο συντονισμός δράσεων για τη συνέχεια.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, «οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των άλλων αρχών ασφαλείας, μαζί με την αυτοδιοίκηση και φυσικά, τους εθελοντές και τους ίδιους τους πολίτες, πέτυχαν να αποσοβήσουν πολλές και μεγάλες καταστροφές, ενώ η μάχη συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει μέχρι να ξεπεραστεί οριστικά ο κίνδυνος».

Παράλληλα, τόνισε ότι «όλοι μαζί θα σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μείζον σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ανθρώπινη ζωή και αυτή πρέπει να διαφυλάξουμε πάνω απ’ όλα».

Με πληροφορίες από tempo24.news και pelop.gr

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις