Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Φωτιά στην Εύβοια: Κάηκαν πάνω από 150 σπίτια και 20.000 στρέμματα γης – Εκκενώνονται 3 ακόμα οικισμοί

Φωτιά στην Εύβοια: Κάηκαν πάνω από 150 σπίτια και 20.000 στρέμματα γης – Εκκενώνονται 3 ακόμα οικισμοί
eviathema.gr

Συνεχίζει να καίει η φωτιά στην Εύβοια, όπου με λίγο μετά τις 10 ξεκίνησαν να επιχειρούν και τρία εναέρια μέσα. Υπενθυμίζεται πως μέχρι εκείνη την ώρα τα αεροσκάφη δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας. 

Στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης η υπηρεσία 112 απέστειλε μήνυμα στους κατοίκους των οικισμών Κούλουρος και Μαρούλι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία. Σημειώνεται πως από την Τρίτη έχουν εκκενωθεί πάνω από 10 οικισμοί στην περιοχή. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς στην Εύβοια αυξάνονται συνεχώς. Το ένα μέτωπο κινείται προς το χωριό Καλαμούδι, το άλλο προς Κουρκουλοί και Σκεπαστή, ενώ υπάρχει ένα ακόμα μέτωπο στη Δαμιά. 

 

Στο δήμο Μαντουδίου έχουν καεί συνολικά πάνω από 150 σπίτια, όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Αργύρης Λιάσκος. Παράλληλα, ο κ. Λιάσκος έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων, καθώς η φωτιά συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη.

Την ίδια ώρα, για τη δυσκολία της κατάστασης μίλησε και ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στο Mega. Ο ίδιος είπε: «Τα μέτωπα είναι τεράστια. Δεν ελέγχονται με τις δυνάμεις που είναι εκεί. Κάηκαν πάνω από 20.000 στρέμματα. Η φωτιά μέσα σε 25 λεπτά διένυσε απόσταση χιλιομέτρων. Έχει τεράστιο μήκος και πλάτος».

Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 35 οχήματα, 4 πεζοπόρες ομάδες, 1 ελικόπτερο και 4 αεροσκάφη, ενώ αναμένονται ενισχύσεις και από αεροσκάφη τύπου Κάναντερ. 

Συνολικά και σύμφωνα με τον κ. Τσαπουρνιώτη έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 12 οικισμοί: «Η φωτιά καίει σε 4 μέτωπα. Ενώ πριν λίγη εκκενώθηκαν 2 ακόμη χωριά, συνολικά έχουν εκκενωθεί 12. Το μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω από 15χλμ. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Σε 10 χωριά καίγονται σπίτια».

Ο δήμαρχος με ανάρτησή του κάνει έκκληση για ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων, ενώ κάνει λόγο για 3 μέτωπα. Δείτε την ανάρτηση του κ. Τσαπουρνιώτη: 

 

Απειλείται μοναστήρι

Το μέτωπο της φωτιάς στον Δρυμώνα είναι από τα πλέον επικίνδυνα καθώς κινείται απειλητικά και προς το μοναστήρι αλλά και στο χωριό που έχει εκκενωθεί. Οι πυροσβέστες με μεγάλα οχήματα έχουν στήσει μία ζώνη άμυνας γύρω από το μοναστήρι και προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά, ενώ οι μοναχοί αρνούνται να εγκαταλείψουν το μοναστήρι.

Την ίδια στιγμή χτύπησαν πάλι οι καμπάνες στο χωριό Κουρκουλοί, που είχε εκκενωθεί από την Τρίτη, καθώς οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν δημιούργησαν ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που κινείται απειλητικά στην ευρύτερη περιοχή έτσι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και για το χωριό.

Εξάλλου μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και το μέτωπο στο Καλαμούδι: «Η κατάσταση διαμορφώνεται με το πλέον εφιαλτικό σενάριο. Δύο κύρια μέτωπα ανεξέλεγκτα πλέον και πολλά μικρότερα αλλά και πλήρη αδυναμία να αντιδράσουμε και από τον αέρα αλλά και με τις επίγειες δυνάμεις. Οι τεράστιες φλόγες απειλούν τα πάντα», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Βουρδάνος.

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Αθανασίου με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, lamianow.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις