Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Φωτιά στην Εύβοια: Πύρινος εφιάλτης – Καθηλωμένα τα αεροσκάφη λόγω καπνού

Φωτιά στην Εύβοια: Πύρινος εφιάλτης – Καθηλωμένα τα αεροσκάφη λόγω καπνού

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στη Λίμνη Ευβοίας, καθώς η φωτιά αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση εξαιτίας των ανέμων. Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι τα εναέρια μέσα που βρίσκονται στο σημείο δεν μπορούν να πετάξουν καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη εξαιτίας του καπνού.

Συγκεκριμένα, δύο αεροπλάνα που πέταξαν πάνω από τη φωτιά δεν κατάφεραν να κάνουν ρίψεις νερού, αφού η έλλειψη ορατότητας από τον καπνό δεν το επέτρεπαν. Τα αεροπλάνα αποχώρησαν, ενώ πριν λίγη ώρα στο σημείο έφτασε ελικόπτερο.

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου καθώς ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης ζητούσαν την άμεση παρέμβαση των εναέριων μέσων.

Ήδη από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς σηκώθηκε drone πάνω από την φλεγόμενη περιοχή έτσι ώστε να διαπιστώσουν τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν και κρατούν καθηλωμένα τα εναέρια μέσα. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να προσδιορίσουν παράλληλα το χρόνο που αναμένεται να βελτιωθούν οι συνθήκες ορατότητας για να καλέσουν και πάλι το Συντονιστικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ώστε να αποστείλει εναέριες δυνάμεις.

Κάηκαν σπίτια σε Σηπιάδα και Χρόνια

Τεράστια είναι η καταστροφή στην Εύβοια σε μια κατάφυτη περιοχή. Το πρωί της Τετάρτης η φωτιά είχε αναπτύξει 4 μεγάλα μέτωπα και κινείτο προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Όλη τη νύχτα η φωτιά ανέβαινε προς το βουνό και με το ξημέρωμα βοηθούμενη από τους ανέμους επέστρεψε και πάλι σε παραλιακές περιοχές.

Στο χωριό Κούρκουλοι είναι το ένα μέτωπο, το δεύτερο στην περιοχή Μανδανικά, το τρίτο στην Καυκάλα και κινείται προς τις Ροβιές πλέον και το τέταρτο μέτωπο είναι από την άλλη πλευρά στη Βατερή και κινείται προς τη Λίμνη.

Κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού η πρώτη αποτίμηση θέλει την φλεγόμενη περιοχή να έχει έκταση έως 20.000 στρέμματα μέσα στα οποία υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις, σπίτια, τουριστικά καταλύματα και αποθήκες η καταγραφή των οποίων ξεκινά αυτές τις ώρες.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν ακόμη εθελοντές των περιοχών υδροφόρες και μηχανήματα έργων που έχουν διατεθεί από το Δήμο και την Περιφέρεια.

Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια του συντονιστικού πάνω από 10 σπίτια έχουν καεί στον οικισμό Σηπιάδα όπου η φωτιά πέρασε τη ζώνη άμυνας των πυροσβεστών – που ήταν ο παραλιακός δρόμος – και έφτασε στη θάλασσα.

Έχουν ακόμα μετρήσει 6 καμένα σπίτια στον οικισμό Χρόνια που επίσης η φωτιά συγκρατήθηκε στον παραλιακό δρόμο αλλά μέχρις εκεί κατέστρεψε σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του βουνού ενώ υπάρχουν και άλλα καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή και τα χωριά.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις