Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Φωτιά στην Εύβοια: Σκληρή μάχη να μην καούν τα Ελληνικά – Επεκτείνεται το πύρινο μέτωπο στον Δήμο Ιστιαίας

Φωτιά στην Εύβοια: Σκληρή μάχη να μην καούν τα Ελληνικά – Επεκτείνεται το πύρινο μέτωπο στον Δήμο Ιστιαίας

Μεγάλη μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Ελληνικά, καθώς η φωτιά που καίει την Εύβοια απειλεί το χωριό.

Επίγειες δυνάμεις, κάτοικοι αλλά και εναέρια μέσα κάνουν τα πάντα για να μην μπει η φωτιά και κάψει σπίτια.

Μάλιστα επιχειρούν δύο Canadair, ελικόπτερο αλλά και το Beriev, με τις ρίψεις να έρχονται τώρα η μία μετά την άλλη.

Την ίδια ώρα το πύρινο μέτωπο εξαπλώνεται στον Δήμο Ιστιαίας, με τους κατοίκους να κάνουν ηρωικές προσπάθειες να σώσουν τα χωριά τους.

Οι φλόγες συνεχίζουν να κατευθύνονται προς τις Γούβες και μάλιστα με ακόμα πιο γρήγορο ρυθμό τώρα, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν ότι δεν έχουν βοήθεια.

Δείτε τις εικόνες που σας μεταφέρει το newsit.gr και ο Λευτέρης Σουχάιμπ που βρίσκεται στην περιοχή.

Έχει δοθεί εντολή για εκκένωση σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Πευκί και Βουλίκι, με μήνυμα από το 112.

 

Παράλληλα υπάρχει νέα οδηγία προς τον κόσμο να μείνει σπίτι για να μην εισπνέει τον καπνό. «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».  

Διαρκείς αναζωπυρώσεις

Λίγο πριν δόθηκε μία μεγάλη μάχη που ξεκίνησε από τις 2:00 τα ξημερώματα για να σωθούν τα Βασιλικά. Εκτός από τους πυροσβέστες βρέθηκαν εκεί δεκάδες εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή και την Αθήνα.

Ιδιαίτερα ενισχυμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις με ανθρώπους και μέσα. Όμως το οδικό δίκτυο σε ένα μεγάλο μέρος του δεν επιτρέπει τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, είτε γιατί διέρχονται μέτωπα της φωτιάς, είτε γιατί έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια.

Οι επιχειρήσεις από τους πυροσβέστες συνεχείς, όμως ελάχιστα τα αποτελέσματα καθώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. «Δεν τελειώνουν τα μέτωπα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής, ενώ προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα θα δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες από τα μεσάνυχτα.

Το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες έχει ξεπεράσει πλέον τα 8 χιλιόμετρα συνεχίζει και επεκτείνεται προς Αγριοβότανο σε ό,τι αφορά την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας.

«Περιμένουμε την καταστροφή μας»

«Είναι η χειρότερη ημέρα για τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού, περιμένουμε να ολοκληρωθεί την καταστροφή μας» τόνισε εξοργισμένος νωρίτερα στο OPEN ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς.

«Είναι λυπηρό να μην έχουν έρθει ακόμη τα εναέρια μέσα. Είμαστε μόνοι μας. Πέντε μέρες δεν έχουμε δει εναέριο μέσο. Έπρεπε με το πρώτο φως της ημέρα να είναι εδώ» τόνισε με θυμό.

«Είναι ντροπή αυτό που κάνει η Πολιτεία. Το μόνο που κάνει είναι να στέλνει μηνύματα για εκκενώσεις και τίποτα άλλο», είπε σε έντονο ύφος  ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού.

Όπως έγινε γνωστό επιχειρούν 263 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 66 οχήματα, που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες  και 23 οχήματα 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη με το Beriev-200.

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις