Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Γιάννενα: “Μια ελπίδα γεννιέται” στα απομακρυσμένα χωριά που έχουν μεγάλα ποσοστά υπογεννητικότητας!

Γιάννενα: “Μια ελπίδα γεννιέται” στα απομακρυσμένα χωριά που έχουν μεγάλα ποσοστά υπογεννητικότητας!

Είναι χωριά, μικρές κουκίδες στο χάρτη. Είναι η άλλη Ελλάδα, η απομακρυσμένη, η δυσπρόσιτη, νησιωτική η ορεινή, με λιγοστούς φρουρούς που βαστάνε τον τόπο τους. Εκεί, οι παιδικές φωνές είναι ελάχιστες. Οι νέοι φεύγουν. Η ανεργία τροχοπέδη για το παρόν και το μέλλον…

Όμως, για αυτήν την «Ελλάδα που χάνεται» για 86 χωριά της ηπειρωτικής μας χώρας «Μια Ελπίδα Γεννιέται!», με την πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που ανέλαβε η ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση HOPEgenesis, που ασχολείται εντατικά με το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ακολούθησε το οδοιπορικό της «ελπίδας» σε 22 χωριά των Κεντρικών Τζουμέρκων: Βουργαρέλι, Αθαμάνιο, Ανεμοράχη, Δίστρατο, Κάτω Αθαμάνιο, Κάτω Καλεντίνη , Κάψαλα, Κεντρικό, Κυψέλη, Μεσούντα, Παλαιοκάτουνο, Τετράκωμο, ‘Αγναντα, Γραικικό, Καταρράκτης, Κουκούλια, Κτιστάδες, Λεπιανά, Μικροσπηλιά, Ράμια, Θεοδώριανα και Μελισσουργοί, χωριά κρυμμένα μέσα στις πλαγιές των βουνών που σήμερα, αν και βρίσκονται στο οξυγόνο της φύσης, τα περισσότερα «αναπνέουν» με δυσκολία.

Η Εύα Παπαδάκη, Project Manager της HOPEgenesis, παρουσιάζει στο ΑΠΕ-ΑΜΠΕ το πρόγραμμα αλλά και στοιχεία για την περιοχή των κεντρικών Τζουμέρκων, όπου σύμφωνα με έρευνα, υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας. «Είναι αρνητικό το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων. Σε αυτήν την περιοχή θα έπρεπε να αναμένουμε περίπου 37 γεννήσεις τον χρόνο, σύμφωνα με τον πληθυσμό της και έχουμε 10 έως 12 τον χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Το πρόγραμμα που υλοποιούμε μαζί με την εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε., είναι για 4 χρόνια, χωρίς να σημαίνει ότι θα είμαστε απόντες στη συνέχεια. Αυτό το πρόγραμμα δέχεται όλες τις γυναίκες που θέλουν και μπορούν να τεκνοποιήσουν. Το μόνο που απαιτείται είναι ένα πιστοποιητικό, ώστε να επιβεβαιώνεται πως μένουν σε αυτά τα χωριά και αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες των ανθρώπων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Αναλαμβάνουμε όλο το κόστος της εγκυμοσύνης, από τη σύλληψη του μωρού, μέχρι και τον τοκετό. Δηλαδή, προγεννητικές εξετάσεις, μεταφορά σε νοσοκομείο μαζί με τον συνοδό, τη διαμονή της σε ένα αστικό κέντρο εάν χρειαστεί, την περίθαλψη και τον τοκετό σε νοσοκομείο.

Δηλαδή εμείς αυτό που παρέχουμε είναι η ασφάλεια της γυναίκας ότι ανά πάσα στιγμή θα είμαστε εκεί, δεν θα αποκλειστεί στον δρόμο, θα φροντίσουμε για τη μεταφορά της, μπορεί όλο το 24ωρο να μιλήσει για ό,τι χρειάζεται με κάποιον από τους εξειδικευμένους γιατρούς του προγράμματος.

Εκτός από όλα τα έξοδα εγκυμοσύνης, η εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε., στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει βρεφικές τροφές από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωράκι μέχρι τα 2 του χρόνια.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις