Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Γιάννενα: Το πορτρέτα της τόλμης και του θάρρους – Γυναίκες που γύρισαν σελίδα μετά την κακοποίησή τους

Γιάννενα: Το πορτρέτα της τόλμης και του θάρρους – Γυναίκες που γύρισαν σελίδα μετά την κακοποίησή τους

Γυναίκες με εσωτερική δύναμη και θέληση για μια νέα αρχή. Γυναίκες πρόσφυγες ή μετανάστριες. Γυναίκες από την Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Κονγκό, το Καμερούν, την Γκάνα. Κάθε μια και διαφορετική ιστορία ψυχικής ή σωματικής κακοποίησης. Τα φωτογραφικά πορτρέτα τους, στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων, αφηγούνται την «έξοδο» από την ταραγμένη ζωή τους. Είναι οι πρωταγωνίστριες της φωτογράφου Όλγας Στεφάτου η οποία συμμετέχει στο 13ο Φεστιβάλ Φωτομετρία στα Ιωάννινα, με την σειρά πορτρέτων «ΧΡΥΣΑΛΙΣ». 

Η Leila, η Narqes, η Elahe, η Sophie, η Hint, η Riri, η Raha, η Maryam, η Parisa, ανεβαίνουν στη σκηνή και φωτογραφίζονται, φορώντας χρυσαφένιες ενδυμασίες από κουβέρτες διάσωσης. «Κάθε πορτρέτο και μια διαφορετική εμπειρία της κάθε γυναίκας και το μεταναστευτικό μονοπάτι που ακολούθησε, ενώ το σκηνικό τοποθετεί την θαρραλέα έκφρασή της στην κάρδια της εικόνας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Όλγα Στεφάτου την οποία συναντήσαμε δίπλα στα πορτρέτα της και μας μίλησε για την εικαστική της ματιά. 

«Με έμπνευση μου, τον συμβολισμό του χρυσού χρώματος βρήκα μια νέα χρήση για το υλικό, που θεωρείται συνώνυμο με το προσφυγικό ταξίδι. Σε συνεργασία με τον εικαστικό Guram Chachanidze, μετέτρεψα τις κουβέρτες διάσωσης σε ρούχο. Η κάθε μια από τις ενδυμασίες, είναι μοναδική και καθρεφτίζει το πνεύμα των γυναικών. 

Η ονομασία “ΧΡΥΣΑΛΙΣ” αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της νύμφης, προτού αυτή πάρει την ενήλικη μορφή της. Είναι η στιγμή μιας μεγάλης αλλαγής για το είδος αυτό, που τυλιγμένο ακόμη στο χρυσαφένιο του κουκούλι, ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει τα φτερά του, για πρώτη φορά». 

Μαζί με την Όλγα Στεφάτου συναντήσαμε και τον Guram Chachanidze, τον στενό της συνεργάτη που υλοποίησε την δική της έμπνευση. Είναι εκείνος, που σχεδίασε τα φορέματα από την κουβέρτα διάσωσης .Όπως μας εξηγεί ο Guram, πριν σχεδιάσει γνώρισε την κάθε γυναίκα. «Ζήτησα να μάθω λεπτομέρειες από την ζωή τους. Πώς μπορεί να είναι μια γυναίκα που ξαναρχίζει ζωή της, που θέλει να μην είναι πια η καημένη μετανάστρια, αλλά μία άλλη, δυναμική γυναίκα που αφήνει πίσω το κακό παρελθόν της. Κάθε προσέγγιση έγινε με σεβασμό και αγάπη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναφέρεται στις προσωπικές τους ιστορίες .

 Την Raha από το Ιράν, που σήμερα είναι 27 ετών, την περιέλουσαν με καυστικό υγρό οι συγγενείς του συζύγου της, γιατί δεν ήθελε να φορέσει το χιτζάμπ. Η 16χρονη Maryam έχει μητέρα από το Ιράν και πατέρα από το Αφγανιστάν. Η οικογένεια της μητέρας της, ανάγκασε απειλώντας τον πατέρα της ,να υποσχεθεί πως η ίδια και οι αδελφές της θα παντεύονταν τα ξαδέλφια τους που είναι μεσήλικες. Η μοναδική λύση ήταν η δραπέτευση μέσω Τουρκίας.

Η Sophie από το Κονγκο, έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης για πολλούς μήνες σε φυλακές του Κονγκό και σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, όμως βλέπει μπροστά. Η Όλγα Στεφάτου έχει αποστολές και πολλές συμμετοχές σε διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η «ΧΡΥΣΑΛΙΣ» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Φεστιβάλ Φωτομετρία. Τα πορτρέτα έχουν ταξιδέψει σε δυο ατομικές εκθέσεις της φωτογράφου, στην Ντόχα στην γκαλερί Fire Station και στο Τορόντο, στο Μουσείο Αga Khan. «Στην ιδιαιτερότητα της Ντόχα, είχα την ευκαιρία, η φωτογραφία να δείχνει την εσωτερική δύναμη της γυναίκας», λέει χαρακτηριστικά.

 Η επιλογή της για τη συμμετοχή στη Φωτομετρία, όπως μας επισημαίνει, είναι γιατί ήθελε τα πορτρέτα να εκτεθούν σε δημόσιο χώρο, για να τα γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, για να έχουν ζωντανή αλληλεπίδραση με όλες τις ηλικίες, με κόσμο που δεν επισκέπτεται μουσεία και εκθέσεις.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις