Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Γηροκομείο στα Χανιά: Οι επόμενες κινήσεις των συλληφθέντων – Πότε θα οριστεί η δίκη

Συγκλονισμένο παρακολουθεί το πανελλήνιο τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά, όπου πιθανότατα εκατοντάδες τρόφιμοι πέθαναν από την κακομεταχείριση τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση συνεχίζεται, καθώς νέες καταγγελίες για την συγκεκριμένη δομή φτάνουν στα χέρια των αρμόδιων Αρχών. 

Στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι ανακριτικές Αρχές – μετά από μια μαραθώνια ανακριτική διαδικασία που διήρκεσε 22 ώρες – αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση των δύο ιδιοκτητριών, του γιατρού και του ψυχιάτρου του ιδιωτικού γηροκομείου στα Χανιά. Σε δηλώσεις του, ο δικηγόρος Νίκος Ρουσόπουλος εκ της υπεράσπισης, αμφισβήτησε την διαδικασία δηλώντας ότι «προτιμήθηκε η ταχύτητα από την δικαιοσύνη». 

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι δύο νοσηλεύτριες και ο γραμματέας της δομής. Και οι επτά κατηγορούνται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ελέγχονται για δεκάδες περιπτώσεις θανάτων μέσα στην δομή.

Η υπόθεση, όπως μεταδίδει το Flashnews.gr, φαίνεται ότι έχει ακόμα πολλά «επεισόδια» καθώς συνεχώς φτάνουν στις αρχές, νέες καταγγελίες συγγενών που είχαν τον «άνθρωπό» τους στο συγκεκριμένο γηροκομείο και όπως καταγγέλλουν έχουν υποστεί διαφόρων ειδών κακοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως γίνεται λόγος για τεράστιο όγκο δικογραφίας, γεγονός που θα χρειαστεί χρόνο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Click4more: Γηροκομείο στα Χανιά: Στη φυλακή οι ιδιοκτήτριες και οι γιατροί

Οι επόμενες κινήσεις των συλληφθέντων

Πληροφορίες του Flashnews.gr αναφέρουν ότι oι συλληφθέντες θα ξεκινήσουν άμεσα, μέσω των συνηγόρων υπεράσπισής τους, διαδικασία αποφυλάκισής τους. Κάτι που αναμένεται να αξιολογηθεί από το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων. 

Οι συνήγοροι κατηγορίας από την πλευρά τους κάνουν λόγο για μια «εγκληματική οργάνωση» που δρούσε από το 2009 έως τον Μάιο του 2021. Όταν και τότε ήρθαν στο «φως» της δημοσιότητας οι συγκεκριμένες καταγγελίες, όπως χαρακτηριστικά αναφερουν, από τα πρώτα «δεδομένα» φαινόταν ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με το συγκεκριμένο γηροκομείο. 

Πότε θα οριστεί δικάσιμος

Οι 4 συλληφθέντες βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση, με το ανώτατο συνταγματικό όριο κράτησής τους (έως τη δίκη) να είναι οι 18 μήνες. Συνεπώς, εντός αυτού του διαστήματος θα πρέπει να οριστεί δικάσιμος. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι εύκολο η δικάσιμος να οριστεί άμεσα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει τεράστιος αριθμός αδικημάτων και πολύ μεγάλος αριθμός προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση και άλλα που, πιθανότατα, δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά. Συνεπώς όλα τα παραπάνω θα πρέπει να διερευνηθούν.

Στόχος των συνηγόρων κατηγορίας – σύμφωνα με το flashnews.gr – είναι η δίκη να πραγματοποιηθεί πριν εκπνεύσει η προθεσμία των 18 μηνών και, εφόσον φυσικά δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο, σχετικά με τις αιτήσεις αποφυλάκισης των συλληφθέντων που θα εξετάσει το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων. 

Τι γίνεται με τους υπόλοιπους 29

Εκτός από τους 7 που διώχθηκαν για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, έχει σχηματιστεί δικογραφία και 29 ακόμα άτομα τα οποία διώκονται για πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα. Αυτοί θα κληθούν να δώσουν καταθέσεις (όχι σε πρώτη φάση να απολογηθούν) και να δώσουν εξηγήσεις για τις πλημμεληματικές πράξεις τους. Όπως αναφέρει η πλευρά των συνηγόρων κατηγορίας, «με την ανοχή, τις παραλείψεις τους, τις συγκαλύψεις, αλλά και τη συμμετοχή τους βοήθησαν στο να τελεστούν όλες αυτές οι εγκληματικές πράξεις εντός του οίκου ευγηρίας».

Δεν είναι απίθανο πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες πράξεις αυτών των προσώπων, ίσως και άλλων που θα βρεθούν σε αυτή τη θέση, να χαρακτηριστούν, συν τω χρόνω, κακουργηματικού χαρακτήρα.

Με πληροφορίες από flashnews.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις