Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Ηλεία: Κινδυνεύουν από ασιτία τα κοπάδια μετά τις φωτιές

Ηλεία: Κινδυνεύουν από ασιτία τα κοπάδια μετά τις φωτιές

Λιμοκτονούν τα ζώα στο Δήμο Ήλιδας μετά από τις φωτιές… Δεν υπάρχει τροφή για να βοσκήσουν τα κοπάδια. Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι.

Αντιμέτωπα με την πείνα βρίσκονται πλέον τα κοπάδια των πυρόπληκτων περιοχών του δήμου Ήλιδας, αφού η πολιτεία δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στο αίτημα των κτηνοτρόφων για ενίσχυση με ζωοτροφές.

Ενάμισης μήνας έχει περάσει από τις πυρκαγιές στην Ανάληψη, το Περιστέρι, την Δαφνιώτισσα και το Κρυνέρι και αυτό που έμεινε πίσω απέραντες καμένες εκτάσεις.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση, αφού δεν έμεινε τίποτα για να ταΐσουν τα ζώα τους, και όσο περνούν οι ημέρες η κατάσταση χειροτερεύει…

Θα χαθούν τα κοπάδια

Εάν δεν βρεθεί λύση άμεσα τα ζώα θα πεθάνουν από ασιτία, αφού οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν πλέον να καταβάλουν το δυσβάσταχτο έξοδο της αγοράς σανού. Οι καμένες εκτάσεις θυμίζουν κρανίου τόπο, βλάστηση δεν υπάρχει ούτε για δείγμα και οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι να κρατούν τα πρόβατά τους κλεισμένα στις στάνες γιατί δεν υπάρχει τίποτα να φάνε στην ύπαιθρο.

Όλο αυτό το διάστημα αναγκάζονται και προμηθεύονται σανό και καλαμπόκι πληρώνοντας από την τσέπη τους, όμως αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν και κάποιοι λένε ότι θα αναγκαστούν να αφήσουν τα κοπάδια τους ελεύθερα, με ότι συνέπειες έχει αυτό, αφού με μαθηματική ακρίβεια τα ζώα θα πεθάνουν από ασιτία.

Ακόμη και εάν δεν πεθάνουν όμως, οι επιπτώσεις που υφίστανται αυτή τη στιγμή τα κοπάδια είναι μεγάλες. Η τροφή τους είναι λιγοστή και σε λίγο δεν θα υπάρχει καθόλου και αυτό συνεπάγεται, για τα ζώα που θα απομείνουν, μη φυσιολογική ανάπτυξη και παραγωγή μικρότερων ποσοτήτων γάλακτος.

Ακόμη στο περίμενε…

Από την πρώτη στιγμή τέθηκε το πρόβλημα στην πολιτεία, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στο ‘περίμενε’. Μια αναμονή που δεν λέει να τελειώσει και το οποίο είναι αδικαιολόγητο εάν σκεφτεί κανείς ότι το χρηματικό ποσό που απαιτείται για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, είναι κάτι παραπάνω από 50.000 ευρώ! Δώδεκα κτηνοτρόφοι στις περιοχές της Ανάληψης, του Γερακίου και της Δαφνιώτισσας με 1500 περίπου ζώα, τα οποία αυτή τη στιγμή λιμοκτονούν αφού οι αρμόδιοι τα άφησαν στην τύχη τους.

Όπως καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Ανάληψης, στην πρώτη συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλο, δεν βρήκαν ανταπόκριση αφού η απάντηση που τους δόθηκε ήταν ότι δεν υπάρχει σχετικός κωδικός στην Περιφέρεια για αγορά ζωοτροφών. Στην συνέχεια αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος παρενέβη τηλεφωνικά στον αρμόδιο υφυπουργό και απέστειλε και έγγραφο αίτημα σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, πατά ταύτα λύση δεν έχει δοθεί ακόμη.

Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν άλλη αντοχή, χρήματα για να αγοράσουν ζωοτροφές δεν υπάρχουν και εάν δεν μεριμνήσει άμεσα η πολιτεία για να δώσει λύση, τότε οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες και για τους ίδιους και για την τοπική οικονομία.

Σχετικό ψήφισμα έχει εκδώσει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, με το οποίο απαιτεί να ενισχυθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι με ζωοτροφές.

Πηγή: patrisnews

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις