Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ήπειρος: Καταγγελίες πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη – Το πρόβλημα της λίμνης Παμβώτιδας!

Ήπειρος: Καταγγελίες πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη – Το πρόβλημα της λίμνης Παμβώτιδας!

Τα προβλήματα υποβάθμισης της λίμνης Παμβώτιδας και καταγγελίες πολιτών που θα εξεταστούν, απασχόλησαν την επίσκεψη κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη με επικεφαλή τον Ανδρέα Ποττάκη, τρεις βοηθούς συνηγόρους και δέκα ειδικούς επιστήμονες στην Ήπειρο. Το κλιμάκιο πραγματοποίησε αυτοψίες…

στη λίμνη, στο μεταγωγών, στις φυλακές Σταυρακίου, σε Λιμεναρχεία, είχε συναντήσεις εργασίας με τις τοπικές αρχές και τους βουλευτές, ενώ αποφασίστηκε, στενή συνεργασία με δικηγορικούς συλλόγους της Ηπείρου.

Τα ζητήματα που αναδεικνύουν οι πολίτες της Ηπείρου, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ποττάκης, είναι κοινά με εκείνα της άλλης Ελλάδας, όπως προνοιακά, φορολογικά, κατασχέσεων. Επίσης η ανεξάρτητη διοικητική αρχή, δέχεται και αναφορές ή ερωτήματα που αφορούν τα νοσοκομεία, την προστασία του περιβάλλοντος και την κατάσταση της λίμνης Παμβώτιδας.

Ειδικότερα ο Συνήγορος του Πολίτη, είχε συνεργασία για το ζήτημα της Παμβώτιδας, με τον αρμόδιο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ παράλληλα υπήρξαν επαφές με φορείς, καθώς και αυτοψία στο χώρο από το κλιμάκιο. Ο κ. Ποττάκης δηλώνει, πως σύντομα θα έχει ο Συνήγορος, μια σειρά πορισμάτων που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες εισηγήσεις και παρατηρήσεις. Σε ερώτηση σχετική, με συγκεκριμένη αναφορά για τη λίμνη, απάντησε πως υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με την αδειοδότηση της κατασκευής στην πίστα του σκι, δηλαδή, το κατά πόσο τηρήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, εάν υπήρχαν, αλλά και αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Κατά την συνάντηση που είχε ο Συνήγορος του Πολίτη με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ενημερώθηκε αναλυτικά για τις σημαντικότερες δράσεις που έχει αναλάβει και υλοποιεί η Περιφέρεια. Οι δράσεις αφορούν την προστασία του Αμβρακικού, των ποταμών, ενώ για τη λίμνη Παμβώτιδα ο κ. Καχριμάνης επισήμανε ιδιαίτερα, την καθυστέρηση που σημειώνεται για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της. Επίσης αναφέρθηκε και σε ζητήματα που θα προκληθούν από τους διαχειριστικούς χάρτες στους κατόχους αγροτικών εκτάσεων.

«Ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία στην Ήπειρο, το οποίο αφορά μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων πολιτών είναι το ζήτημα των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Συνήγορος του Πολίτη και εκτιμά, πως το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει παρεμβάσεις με επιτυχία. Ειδικότερα, ο Ανδρέας Ποττάκης αναφέρει: «Το πρόβλημα είναι, πως οι κατασχέσεις γίνονται αυτοματοποιημένα, την επομένη που καθίσταται υπερήμερος ο πολίτης, για κάποια οφειλή. Οι κατασχέσεις γίνονται μέσω Τραπεζών στους λογαριασμούς χωρίς να ενημερωθεί ο οφειλέτης.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε, ήταν κυρίως, ότι πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια, για τις περιπτώσεις των πιο ευάλωτων ομάδων, καθώς γίνονται κατασχέσεις σε προνοιακά επιδόματα που δεν πρέπει να κατάσχονται, η κατασχέσεις σε κοινούς λογαριασμούς με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και μη οφειλέτες, ή ακόμη κάτω από το ακατάσχετο όριο των 1,200 ευρώ που έχει θεσπιστεί».

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις