Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Ηράκλειο: Αποζημίωση 1.130.000 ευρώ ζητούν οι συγγενείς του πατέρα που καταπλακώθηκε από πεύκο και πέθανε

Ηράκλειο: Αποζημίωση 1.130.000 ευρώ ζητούν οι συγγενείς του πατέρα που καταπλακώθηκε από πεύκο και πέθανε

Αναβιώνει η τραγωδία στο Ηράκλειο. Ο άτυχος άντρας καταπλακώθηκε και σκοτώθηκε από πεύκο, ενώ περίμενε σε φανάρι να ανάψει πράσινο…

Αποζημίωση ύψους άνω τους ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον δήμο Ηρακλείου, ζητούν η σύζυγος, τα παιδιά και άλλοι συγγενείς πρώτου βαθμού, του άτυχου δικυκλιστή, Παναγιώτη Μητρέλου, που έχασε την ζωή του τον περασμένο Αύγουστο, όταν καταπλακώθηκε από πεύκο, ενώ περίμενε στο φανάρι, σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.

Ήταν απόγευμα της 18ης Αυγούστου και ο 51ος ετών δικυκλιστής είχε σταματήσει σε φανάρι, στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Ηράκλειο και περίμενε να ανάψει πράσινο, όταν ένα πεύκο ηλικίας άνω των 110 ετών, ύψους άνω των 15 μέτρων και βάρους μεγαλύτερου των 10 τόνων έπεσε πάνω του, σκοτώνοντάς τον ακαριαία.

Χθες, Δευτέρα 3 Μαρτίου του 2023, ο δικηγόρος Βαγγέλης Στρατουδάκης κατέθεσε εκ μέρους της οικογένειας του άτυχου άνδρα – της συζύγου του Σταυρούλας Μαγουλιανού, των τριών παιδιών τους, εκ των οποίων το μικρότερο είναι ανήλικο, του πατέρα, αδερφών και λοιπών συγγενών – στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου αγωγή με την οποία ζητείται αποζημίωση ύψους 1.130.000 ευρώ για ψυχική οδύνη.

Σύμφωνα με την αγωγή, ο θάνατος του δικυκλιστή συνεπεία της πτώσης του πεύκου οφείλεται αποκλειστικά στον εναγόμενο Δήμο και ειδικότερα επειδή αυτός παρέλειψε τα ιδιαίτερα καθήκοντα και υποχρεώσεις του που προβλέπονται βάσει ειδικής νομοθεσίας, κοινής πείρας και αρχών καλής πίστης.

Στην αγωγή, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι το πεύκο είχε πάρει τεράστια κλίση και πως δεν υπήρξε κανένα σημάδι (κίνηση ή ήχος) που θα μπορούσε να προειδοποιήσει τον Παναγιώτη Μητρέλο για την πτώση του πεύκου, ώστε αυτός να αντιδράσει και να το αποφύγει.

Παράλληλα, γίνεται λεπτομερής αναφορά στο περιεχόμενο της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης, στην οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι υπάρχουν σαφείς ευθύνες που βαραίνουν τον Δήμο Ηρακλείου, «καθόσον δεν είχε προβεί στον απαιτούμενο έλεγχο και τη φροντίδα του δέντρου, με αποτέλεσμα αυτό, αφενός να στερεώνεται στο έδαφος σε τρία μόνο σημεία και όχι σε τέσσερα σημεία όπως απαιτείται, και αφετέρου να έχει προσβληθεί από τον μύκητα porodaedalea pini, ο οποίος αποδόμησε και αποσύνθεσε τον κορμό και τις ρίζες του, γεγονότα που τελικά οδήγησαν στην πτώση του».

Επίσης, αποδίδονται ευθύνες στο δήμο Ηρακλείου επειδή «δεν είχε προβεί σε πρόσφατο έλεγχο της φυσικής κατάστασης του δέντρου, όπως όφειλε και ήταν απαραίτητο δεδομένης της ηλικίας του (αφού ήταν αιωνόβιο) και παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες που είχαν κάνει στα αρμόδια τμήματα του Δήμου πολλοστοί δημότες Ηρακλείου, αλλά και διάφοροι επαγγελματίες οδηγοί (οδηγοί λεωφορείων που είχαν επισημάνει την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου δένδρου λόγω υπερβολικής κλίσης».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σημειώνεται ότι η επικινδυνότητα του δέντρου ήταν οφθαλμοφανής αφού οι ρίζες του δεν έβρισκαν χώρο στο υπέδαφος για να αναπτυχθούν και να επεκταθούν και για τον λόγο αυτό είχαν σπάσει τα πλακάκια του πεζοδρομίου επί της λεωφόρου Δημοκρατίας και ήταν ορατές με τα μάτια σε όποιον περνούσε από εκείνο το σημείο. Όπως αναφέρεται, εμφανέστατη ήταν και η προσβολή του δένδρου από τον μύκητα.

Στην αγωγή γίνεται, επίσης, αναφορά στο χρονικό της γνωριμίας του άτυχου δικυκλιστή με την σύζυγό του, με την οποία ήταν παντρεμένοι 27 χρόνια, αλλά και στον αφόρητο ψυχικό πόνο για την ίδια μετά την απώλεια του. Όπως σημειώνεται:

«Ο άνθρωπος αυτός ήταν το στήριγμα και ο συνεκτικός ιστός της οικογένειας μου, ο ακρογωνιαίος λίθος του σπιτιού μας. Σήμερα δεν έχω σε τίποτε να ελπίζω, τίποτε πλέον δεν μπορεί να μου δώσει χαρά. Από την τραγική εκείνη μέρα του θανάτου του η υγεία μου χειροτερεύει. Ήδη προ 1 μηνός διαγνώσθηκα με καρκίνο στον αριστερό μαστό, ενώ από τις πρώτες εκτιμήσεις, οι θεράποντες ιατροί με διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση μου επιδεινώνεται λόγω της ψυχικής μου κατάστασης και του πόνου που βιώνω εξαιτίας του θανάτου του συζύγου μου».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις