Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ηράκλειο: «Έχουν» τη σπείρα που εξαπατούσε ηλικιωμένους

Ηράκλειο: «Έχουν» τη σπείρα που εξαπατούσε ηλικιωμένους

Συνολικά πέντε άτομα, αλλοδαποί αλλά και Έλληνες εμπλέκονται σε σπείρα απατεώνων που με τη γνωστή μέθοδο της τηλεφωνικής απάτης προσπαθούσε να αποσπάσει χρηματικά ποσά και κοσμήματα από ανυποψίαστους ηλικιωμένους.

Οι διωκτικές αρχές κατάφεραν χθες να συλλάβουν τα δύο από τα πέντε άτομα, ενώ οι άλλοι τρεις φερόμενοι ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν ταυτοποιηθεί και η σύλληψή τους είναι ζήτημα χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα με τις χθεσινές συλλήψεις ενός 47χρονου αλλοδαπού και μιας 18χρονης Ελληνίδας στο Ηράκλειο, εξαρθρώθηκε η οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων πολιτών.

Όπως προέκυψε η σπείρα των απατεώνων είχε καταφέρει να εξαπατήσει πέντε άτομα και είχε προσπαθήσει άλλες τέσσερις φορές να αποσπάσει χρήματα και τιμαλφή από πολίτες στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Η σύλληψη των δύο ατόμων έγινε στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

Ο τρόπος δράσης

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα οι πέντε εμπλεκόμενοι από τις 17 Μαΐου έως και τις 14 Ιουλίου είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών και συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Πιο συγκεκριμένα παρουσίαζαν ψευδή γεγονότα ως αληθινά προσποιούμενοι την ιδιότητα του αστυνομικού, με σκοπό να αποσπάσουν διάφορα χρηματικά ποσά και κοσμήματα από τα ηλικιωμένα θύματά τους.

Συνολικά είχαν διαπράξει πέντε απάτες στο παραπάνω χρονικό διάστημα αποκομίζοντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 12.300 ευρώ και των 1.000 δολαρίων Η.Π.Α. και άλλες τέσσερις απόπειρες απάτης επιχειρώντας συνολικά να αφαιρέσουν χρηματικό ποσό άνω των 40.000 ευρώ καθώς επίσης και κοσμήματα.

Για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθησαν χθες ο 47χρονος αλλοδαπός και η 18χρονη Ελληνίδας, μέλη της οργάνωσης.

Επιπλέον, έχουν ταυτοποιηθεί ένας 30χρονος Έλληνας και άλλοι δύο αλλοδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Τα μέλη της σπείρας τηλεφωνούσαν μαζικά σε ακαθόριστο χρόνο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε τυχαίες σταθερές και κατά περίπτωση κινητές τηλεφωνικές συνδέσεις κατοίκων της περιοχής του Ηρακλείου επικαλούμενοι την ιδιότητα του αστυνομικού.

Στη συνέχεια, όταν στην τηλεφωνική γραμμή απαντούσαν ηλικιωμένα άτομα, τότε οι δράστες τους προκαλούσαν ιδιαίτερη σύγχυση και φόβο ισχυριζόμενοι ότι συγγενικό τους πρόσωπα, είχε προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα και απαιτούσαν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα από τους παθόντες, προκειμένου να αποφευχθούν οι άμεσες νομικές συνέπειες και η φυλάκιση του οικείου προσώπου.

Στη συνέχεια άλλο μέλος της οργάνωσης μετέβαινε στο σημείο του ραντεβού και παραλάμβανε τα χρήματα από τα θύματα.

Με τον ίδιο τρόπο οι δύο συλληφθέντες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 81χρονη γυναίκα με την οποία είχαν έρθει νωρίτερα σε τηλεφωνική επαφή.

Όπως έχει γράψει ήδη το cretapost.gr, η ηλικιωμένη κατάλαβε ότι είχε πέσει θύμα απάτης, οι αρχές ενημερώθηκαν και άμεσα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, στη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν ο 47χρονος και η 18χρονη τη στιγμή που παραλάμβαναν χρήματα και κοσμήματα από την ηλικιωμένη γυναίκα.

Οι δύο συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Ηρακλείου ενώ οι έρευνες των διωκτικών αρχών συνεχίζονται για τη σύλληψη και των άλλων μελών της οργάνωσης.

Πηγή: cretapost

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις